Munch-museo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Munch-museo
Munch-museetView and modify data on Wikidata
Nykyinen museo Bjørvikassa Oslossa vuonna 2020.
Nykyinen museo Bjørvikassa Oslossa vuonna 2020.
Tyyppi TaidemuseoView and modify data on Wikidata
Sijainti MUNCHView and modify data on Wikidata
Kotisivut munchmuseet.noView and modify data on Wikidata
Koordinaatit
Kartta
Munch-museo
Munch-museo Tøyenissä Oslossa avattiin vuonna 1963. Museossa oli Edvard Munchin Oslon kaupungille testamenttaamat teokset.

Munch-museo (norj. Munch-museet) on taidemuseo Oslossa. Museossa on maailmankuulun taidemaalarin ja -graafikon Edvard Munchin jälkeenjääneitä teoksia, jotka hän testamenttasi Oslon kaupungille vuonna 1940. Museo avattiin yleisölle vuonna 1963, jolloin Munchin syntymästä oli kulunut sata vuotta.

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksen osoitteessa Tøyengata 53 Itä-Tøyenissä Oslossa ovat suunnitelleet arkkitehdit Gunnar Fougner ja Einar Myklebust. Myklebust suunnitteli myös museon kunnostuksen ja laajennuksen, joka vihittiin käyttöön vuonna 1994, jolloin Munchin kuolemasta oli kulunut 50 vuotta.

Museossa ovat muun muassa näyttelytilat, valokuvaus- ja konservointitilat, toimistotiloja, kirjasto ja varastotilat. Museon keskellä on luentosali, jota käytetään myös näyttelyihin, konsertteihin, teatteri- ja elokuvanäytöksiin, ja uudessa osassa on museokauppa ja kahvila.

Uusi rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museo siirtyi uuteen rakennukseen Bjørvikassa Oslossa, joka avattiin 22. lokakuuta 2021.[1] Uuden rakennuksen on suunnitellut Estudio Herreros.[2] Uusi rakennus on viisi kertaa suurempi kuin vanha rakennus.[3]

Tarvetta uudelle rakennukselle on esitetty vuodesta 2004 lähtien, jolloin Tøyenissa sijaitsevasta museosta varastettiin teos.[4][5]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turvallisuusjärjestelyt Munchin teoksen Huuto tuntumassa ovat nykyisin tehokkaat aiempien varkauksien vuoksi.

Edvard Munch testamenttasi Oslon kaupungille noin 1 100 maalausta, 15 500 grafiikanlehteä 700 aiheesta, 4 700 piirrosta sekä kuusi veistosta. Lisäksi testamenttiin kuului 500 painolevyä, 2 240 kirjaa, muistiinpanokirjoja, asiakirjoja, valokuvia, työkaluja ja huonekaluja. Munchsin laajan kirjekokoelman testamenttasi myöhemmin museolle hänen sisarensa Inger Munch, ja testamenttiin sisältyi myös huomattava määrä alkuperäisteoksia, etenkin 1880-luvulta.

Nykyisin museon omistuksessa on lahjoitusten ja vaihtojen ansiosta runsaasti yli puolet Munchin maalauksista, kaikki grafiikan aiheet ja kaikki olemassa olevat painolaatat. Niiden ja laajan kirjaston ansiosta Munch-museo on kansainvälisesti ainutlaatuinen. Kokoelmien ansiosta museossa käy runsaasti niin koti- kuin ulkomaisiakin tutkijoita ja opiskelijoita.

Muutto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdotukset museon siirtämisestä uuteen paikkaan on aiemmin aina tyrmätty, mutta 28. toukokuuta 2008 tehtiin päätös, että Munch-museo ja Stenersen-museo sijoitettaisiin yhteisiin tiloihin Bjørvikaan Akerselvan itäpuolelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. This is MUNCH - Munchmuseet munchmuseet.no. Viitattu 16.2.2023. (englanniksi)
  2. New Munch Museum / Estudio Herreros archdaily.com. Viitattu 16.2.2023. (englanniksi)
  3. Alyn Griffiths: Estudio Herreros completes Munch museum on Oslo waterfront dezeen.com. 25.7.2021. Viitattu 16.2.2023. (englanniksi)
  4. Stolen Scream was not insured theguardian.com. 23.8.2004. Viitattu 16.2.2023. (englanniksi)
  5. Oliver Wainwright: ‘We are more than just The Scream’: inside Oslo’s mega Munch museum theguardian.com. 25.10.2021. Viitattu 16.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Munch-museo.