Muistikortinlukija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietokoneen sisäänrakennettu muistikortinlukija 3,5 tuuman laajennuspaikassa.
Ulkoinen USB-porttiin liitettävä muistikortinlukija.

Muistikortinlukija on tietokoneen oheislaite, jonka tehtävänä on lukea ja kirjoittaa muistikortteja. Myös kaikki muistikortteja käyttävät laitteet sisältävät luonnollisesti kortinlukijan. Muistikorttien käytön yleistyttyä esimerkiksi digitaalikameroiden myötä, on sittemmin lähes kaikki uudet PC-tietokoneet varustettu sisäänrakennetulla useampaa korttityyppiä tukevalla kortinlukijalla. Uusista kannettavista tietokoneista se löytyy lähes poikkeuksetta. Muistikortinlukija voidaan hankkia myös ulkoisena, jolloin se liitetään vapaaseen USB -porttiin. Todellisuudessa myös sisäänrakennettu kortinlukija on liitetty tietokoneen USB-väylään.

Aikaisemmin kannettavissa tietokoneissa ainoa laajennuskorttipaikka oli PCMCIA, nykyään se on korvautunut lähes kokonaan ExpressCard -laajennuskorttipaikalla ja useimpia muistikorttityyppejä tukevalla lukijalla. Vanhemmissa digitaalikameroissa, joissa tiedonsiirto tapahtuu USB version 1.1 nopeudella, kuvatiedostojen siirto tietokoneeseen nopeutuu kun kortti luetaan kameran sijasta versio 2.0:aa käyttävällä muistikortinlukijalla.

Nykyään monissa elektronisissa laitteissa ja järjestelmissä käytetään tunnistamiseen tai maksun suorittamiseen sirulla tai magneettiraidalla varustettua korttia. Näitä kortteja luetaan kortinlukijalla.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Muistikortinlukija.