Monmouth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monmouth
Trefynwy
Monnowin silta
Monnowin silta

Monmouth

Koordinaatit: 51°48′44″N, 2°43′2″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta Yhdistynyt kuningaskunta
Maa Wales Wales
Hallintoalue Monmouthshire
alue Etelä-Wales
Väkiluku (2011) 10 508[1]
Aikavyöhyke UTC±0
 – Kesäaika UTC+1
Postinumero NP25
Suuntanumero(t) 01600
Monmouth (kymriksi Trefynwy) on noin 10 000 asukkaan kaupunki Kaakkois-Walesissa. Se sijaitsee Englannin rajan tuntumassa.[1] Matkaa Monmouthista Walesin pääkaupunkiin Cardiffiin on 58 km. Lontooseen matkaa on reilut 200 km.

Joet Wye ja Monnow kohtaavat Monmouthissa. Kaupunki on Wye-jokilaakson keskeisiä matkailukohteita. Monnow-joen ylittävä silta (Monnow Bridge) on Britannian ainoa yhä käytössä oleva keskiajalta peräisin oleva linnoitettu joen ylittävä silta. Kapeaa siltaa käyttävät vain jalankulkijat.

Monmouthissa aloitettiin vuonna 2011 laaja Wikipedia-projekti nimeltään "Monmouthpedia".

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunkiin laskevat kolme jokea ovat tehneet siitä tärkeän paikan jo esihistoriallisina aikoina. Sieltä on löydetty jäänteitä pronssikaudelta, mahdollisesti jopa kivikaudelta.[2]

1100-luvun lopulla Monnow-joen yli rakennettiin tamminen silta, jonka nykyiset kivirakenteet ja linnoitukset ovat 1200-luvulta. Sillan ylittämisestä Monmouthin puolelle kerättiin tullimaksua.[3] Monmouth sai kaupunkioikeudet vuonna 1256. Siitä tuli viljavan maanviljelysalueen tärkeä kauppapaikka, ja se oli historiallisen Monmouthshiren kreivikunnan keskus.[1]

Monmouth on ollut Reilun kaupan kaupunki vuodesta 2005 saakka.[4]

Koulukaupunki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monmouthissa on useita kouluja. Monmouth Comprehensive School on yli 1600 oppilaan yhtenäiskoulu. Alakouluja on kolme (Kymin View, Osbaston ja Overmonnow). Monmouthissa toimii kaksi yksityiskoulua: Monmouth School ja Haberdashers' Monmouth School for Girls.

Kauppakaupunki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monnow Street on Monmouthin vilkkain kauppakatu.

Monmouth on vilkas kauppakaupunki. Kaupungissa on useiden valtakunnallisten myymäläketjujen liikkeitä kuin myös paikallisia itsenäisiä yrityksiä. Kauppaliikkeet ovat keskittyneet Monnow Street-nimisen pääkadun varrelle. Suurimpia valintamyymälöitä ovat Waitrose, The Co-operative Food, Marks & Spencer Food, Iceland ja Lidl. Pääkadun varrella on myös useita pankkeja, kahviloita ja ravintoloita.

Church street -nimisen mukulakivipäällysteisen kävelykadun varrella on useiden ravintoloiden lisäksi mm. kahvila, käsityöliikkeitä, kirjakauppa ja apteekki.

Torikauppaa käydään Monnow Bridge -nimisen sillan luona sekä toisinaan myös Agincourt Square -nimisellä aukiolla. Keskustassa on useita pubeja kuten The Old Nags Head, The Queen's Head, The Punch House, The Griffin, The Gloucester, The Vinetree, The King's Head (Wetherspoon), The Three Horseshoes, The Green Dragon ja The Gatehouse.

Monmouthin maisemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monmouthia ympäröi mäkinen maalaismaisema. Laajoja peltoalueita täplittävät metsät siellä täällä. Korkeimpia mäkiä Monmouthin läheisyydessä ovat Buckholt Wood (230 m), Kymin (260 m) ja Graig (258 m).

Joet Wye ja Monnow ovat alueen keskeisiä maamerkkejä.

Ystävyyskunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monmouthin ystävyyskunnat ovat

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monmouth sijaitsee laaksossa Wye-joen varrella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Monmouth Encyclopædia Britannica. Viitattu 27.12.2017.
  2. Bronze Age 'boat building' discovery in Monmouth BBC. 2013. Viitattu 27.12.2017.
  3. Monnow Bridge and Gate Castle Wales. Viitattu 27.12.2017.
  4. Fairtrade Monmouth Monmouth. Viitattu 27.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]