Monikanavajulkaisu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monikanavajulkaisu (cross-media publishing) viestinnässä ja mediassa tarkoittaa saman viestin lähettämistä tai sisältöjen ja palveluiden tarjoamista eri välineillä eri kanavissa: esimerkiksi internet-sivut, matkapuhelin, digi-tv. Julkaistava sisältö ei välttämättä ole aivan identtistä eri kanavissa, vaan valintaa voidaan tehdä esimerkiksi kohderyhmän tai välineen luontevimman esitystavan mukaan. Medioiden välillä on tapahtumassa voimakasta konvergenssia (lähentymistä), minkä on veikattu johtavan jopa mediafuusioon.

Monikanavajulkaisussa tieto on usein tallennettu tietokantaan yleisesti luettavaan muotoon, mistä se jaellaan eri kanaviin. Sisällön tallentamisessa ei puututa lainkaan esittämistapaan tai ulkoasuun, vaan ulkoasu valitaan käytettävän kanavan ja sisällön perusteella. Sisällön tuottajat merkitsevät tärkeitä elementtejä kuten otsikoita ja kuvia, joiden perusteella sisältöä voidaan jakaa ja jäsentää eri välineille. Sisällön jakamiseen ja elementtien merkkaukseen käytetään XML-merkkauskieltä (extensible markup language). Ulkoasun määrittely tehdään erikseen eri päätelaitteelle sopivaksi XSL-kielellä (Extensible Stylesheet Language). Julkaistaviin dokumentteihin on syytä sisällyttää myös itse sisältöä kuvaavaa metatietoa, jonka avulla käyttäjille voidaan tarjota heitä kiinnostavaa (tai esimerkiksi palvelun brändiin sopivaa) materiaalia.

Syvä monikanavajulkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syvässä monikanavajulkaisuissa kanavat jakautuvat alikanaviin. Alikanava valitaan esimerkiksi tuotetun sisällön, käyttäjätietojen tai käytettävän päätelaitteen perusteella. Alikanavan valinnalla voidaan tuottaa sisältöä esimerkiksi soveltuvaksi juuri tiettyyn matkapuhelinmalliin tai päätelaitteeseen. Erilaisten päätelaitteiden tukemisen lisäksi syvän monikanavaisuuden avulla voidaan toteuttaa myös muun muassa palvelujen brändäämistä ja massapersonointia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

lähde tarkemmin?

AS-75.300 Informaatioverkostojen studio 2 Essee 1 Mikko Jouhtio Monikanavajulkaiseminen [1][vanhentunut linkki]