Mitä tapahtuu todella?

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitä tapahtuu todella?
Kirjailija Pentti Saarikoski
Kustantaja Otava
Julkaistu 1962
Sivumäärä 50
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Mitä tapahtuu todella? on Pentti Saarikosken viides runokokoelma vuodelta 1962 ja samalla Saarikosken läpimurtoteos[1]. Teoksen merkitys syntyajankohtanaan on arvioitu suureksi: moniaineksisen ja marxistis-leninistisesti asennoituneen runokokoelman on katsottu merkinneen irrottautumista modernismista paitsi Saarikoskelle itselleen myös suomalaiselle runoudelle laajemmin[2].

Saarikoski on ottanut teokseen vaikutteita amerikkalaisesta nuorisorunoudesta. Modernistiselle runoudelle ominaisen hiottuuden sijaan Mitä tapahtuu todella? sisältää muun muassa arkipuheen omaista kielenkäyttöä. Avantgardistisuudellaan Saarikosken on katsottu halunneen ilmentää maailmantilan sekavuutta ja jäsentymättömyyttä, jonka kuvaukseen modernistinen runoilmaisu ei enää riittänyt.[1] Myöhemmin teokseen on katsottu tallentuneen jotain tuolloisesta kiristyneestä maailmanpoliittisesta tilanteesta, ydinsodan uhasta ja nuorison politisoitumisesta, jonka eturintamassa Saarikoski itse oli[3].

Kirsi Kunnas kirjoittaa Mitä tapahtuu todella -teoksesta aikalaisarviossaan: ”Saarikoski löytää loistavia näkykuvioita kuten ’minä olen pelkkää pimeyttä niinkuin enkeli joka lentää omaa valoaan nopeammin’. Toisinaan runot säteilevät liian monia mielikuvia ja aina ei annettu vihje toimi. (--) Loppupuolen runopamfletit (useimmat) välittävät kuvan puolivillaisesta tekosivistyneestä maailmastamme, joka tarjoaa ikävystymistä atomisuojissa.”[4]

Mitä tapahtuu todella? voitti Valtion kirjallisuuspalkinnon vuonna 1963[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]