Mistulansaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mistulansaari.
Jelaginin palatsi.

Mistulansaari[1] eli Jelagininsaari (ven. Ела́гин о́стров, Jelagin ostrov) on saari Nevan suiston pohjoisosassa Pietarin kaupungin alueella. Se sijaitsee Suuren ja Keski-Nevkan välissä. Kolme kävelysiltaa yhdistää sen Ristisaareen, Kivisaareen ja Kivinenään. Saaren pinta-ala on 0,94 neliökilometriä.

1600-luvulla Mistulansaari oli vain väliaikaisesti asuttua heinämaata, joka lienee aikaisemmin kuulunut Haapakankaan Mistulan eli Mistolan kylälle.[2] 1700-luvun alussa saari tunnettiin venäläisellä nimellä Mišin ostrov, vuosisadan keskivaiheilla siitä tuli Melgunov ostrov ja myöhemmin se sai nimen Jelagin ostrov omistajansa ylihovimestari Ivan Jelaginin mukaan. 1780-luvulla saarelle rakennettiin maisemapuisto ja klassistinen Jelaginin palatsi. Vuosina 1818–1822 arkkitehti Carlo Rossi rakensi palatsin uudelleen empiretyyliseksi keisarinna Marija Fjodorovnaa varten. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa palatsi toimi keisarillisena kesäasuntona.

Vuonna 1932 Mistulansaarelle avattiin Sergei Kiroville nimetty kulttuurin ja levon keskuspuisto (ven. Центральный парк культуры и отдыха, Tsentralnyi park kultury i otdyha), joka on pietarilaisten suosima virkistysalue. Jelaginin palatsi toimii nykyään museona.

Lähimmät metroasemat ovat Krestovski ostrov ja Staraja Derevnja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. EKI kohanimeandmebaasi eki.ee. Viitattu 3.12.2015.
  2. Kepsu, Saulo: Pietari ennen Pietaria: Nevansuun vaiheita ennen Pietarin kaupungin perustamista, s. 44–45. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1995. ISBN 951-717-804-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mistulansaari.