Miniahvenet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miniahvenet
Hohtominiahven (Elassoma evergladei)
Hohtominiahven (Elassoma evergladei)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Elassomatoidei
Heimo: Miniahvenet
Elassomatidae
Jordan, 1877[1]
Katso myös

  Miniahvenet Wikispeciesissä
  Miniahvenet Commonsissa

Miniahvenet (Elassomatidae) on ahvenkaloihin kuuluva kalaheimo. Heimon lajeja tavataan Yhdysvaltojen kaakkoisosan makeista vesistä. Toisinaan niitä pidetään myös akvaariokaloina.

Taksonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat miniahventen heimoon kuuluvien lajien fossiilit on ajoitettu tertiäärikauden loppupuolelle. Nykyään heimoon kuuluu yksi suku, johon luetaan kuuluvaksi kuusi lajia, ja heimoon voi kuulua vielä kuvailemattomia lajeja. Lajit ovat hohtominiahven (Elassoma evergladei), raitaminiahven (Elassoma zonatum), Elassoma alabamae, Elassoma boehlkei, Elassoma okatie ja Elassoma okefenokee. Miniahventen luokitus on osittain epävarmaa. Aikaisemmin niiden katsottiin olevan aurinkoahventen (Centrarchidae) alaheimo, joita miniahvenlajit muistuttavat ulkonäöltään. Miniahvenilla on havaittu olevan samankaltaisia piirteitä muun muassa piikkikalojen (Gasterosteiformes) kanssa, ja toisinaan heimo sijoitetaan omaan lahkoonsa Elassomatiformes. Nykyään heimon katsotaan useimmiten kuuluvaksi ahvenkalojen lahkoon omaan alalahkoonsa Elassomatoidei.[1][2][3][4][5]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimensä mukaisesti miniahvenet ovat pienikokoisia. Suurimmat lajit saavuttavat korkeintaan 4,5 cm:n pituuden ja osa lajeista jää täysikasvuisenakin alle 2 cm:n mittaisiksi. Ruumiinmuodoltaan kalat ovat pitkulaisia ja selkäevä on pitkähkö. Pyrstöevä on muodoltaan pyöreä. Miniahvenlajien silmät ovat kookkaat ja alaleuka työntyy yläleukaa pidemmälle. Kalojen suomut ovat pienikokoiset ja muuttuvat kutuaikaan koirailla kirkkaan sinisiksi. Miniahvenilla ei ole kylkiviivaa.[1][2][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miniahvenia tavataan ainoastaan Yhdysvaltain kaakkoisosista. Niitä tavataan Pohjois-Carolinan osavaltiosta etelään Floridan osavaltioon ja länteen Texasin ja Illinoisin osavaltioihin asti.. Ne elävät tyypillisesti suolammikoissa sekä lähteissä, joskus myös joissa. Lajien ravintoa ovat pienet selkärangattomat eläimet, kuten hyönteiset ja äyriäiset sekä nilviäiset. Ne ovat melko lyhytikäisiä ja elävät korkeintaan muutaman vuoden ajan. Kalat kutevat vesikasvuston sekaan ja koiras vartioi munia.[1][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Carter R. Gilbert: Family Elassomatidae Jordan 1877. California Academy of Sciances: Annotated Checklists of Fishes, 2004. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 18.11.2011. (englanniksi)
  2. a b Family Elassomatidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 18.11.2011. (englanniksi)
  3. a b Joseph S. Nelson: Fishes of the world, s. 388. John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 18.11.2011). (englanniksi)
  4. a b c Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 437. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 18.11.2011). (englanniksi)
  5. a b Gene S. Helfman, Bruce B. Collette, Douglas E. Facey & Brian W. Bowen: The diversity of fishes, s. 306. John Wiley and Sons, 2009. ISBN 978-1-4051-2494-2. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 18.11.2011). (englanniksi)