Minamoto no Yoshimoto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Minamoto no Yoshimoto (jap. 源義基, ?–1180) oli Kawachi-Genji-suvun sotilaskomentaja Heian-kaudella. Arvoltaan hän oli alempi jugoi. Hän oli Minamoto no Yoshiien kuudennen pojan Yoshitokin kolmas poika.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoshimoto oli Shimoumon ja sittemmin Musashin provinssien valvoja. Kawachi-Genji-suvun kantaisän Minamoto no Yorinobun kotialueen Kawachi no kunin Ishikawa-sōn (nyk. Ōsakan prefektuurin Habikino) mukaan hän otti sukunimekseen Ishikawa.

Kun vuoden 1180 talvella prinssi Mochihito käskyn seurauksena koko Minamoto-klaani kapinoi, Kawachi-Genjin vanhalla tukialueella Kawachi-Ishikawassa olevat Minamotot uhaksi kokenut Taira no Kiyomori houkutteli Ishikawa-Genjien pääjoukot Tobaan (nyk. Kioton prefektuurin Fushimi), missä hän saartoi ja tuhosi ne täydellisesti.

Saarrossa ikääntynyt Yoshimoto taisteli joukkojen etunenässä, mutta sotaonni ei ollut hänen puolellaan ja hän kaatui taistelussa. Yoshimoton poika Miyamoto no Yoshikane otti tämän jälkeen käsiinsä Ishikawa-Genji-suvun johdon Minamotojen ja Tairojen taistelussa.

Myöhempinä aikoina suvun jälkeläiset käyttivät Ishikawa-sukunimeä.