Metcalfen laki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metcalfen laki väittää, että kommunikaatioverkon arvo on verrannollinen verkon käyttäjien lukumäärän neliöön (n2). Robert Metcalfe muotoili sen ensimmäisenä koskemaan Ethernetiä. Metcalfen laki selittää monia kommunikaatioverkkojen kuten Internet ja World Wide Web kokoon liittyviä ilmiöitä.

Lakia havainnollistetaan usein faksiesimerkin avulla: Yksi faksilaite verkossa on hyödyton mutta jokaisen faksilaitteen arvo on sitä suurempi mitä useampia fakseja verkossa on sillä jokaisen käyttäjän mahdollisuudet kommunikointiin kasvavat verkon koon mukana.

Täsmennyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska käyttäjä ei tarvitse verkkoa ottaakseen yhteyttä itseensä verkon todellinen hyödyllisten yhteyksien lukumäärä on oheisessa havainnollistavassa kuvassa n-kulmion lävistäjien lukumäärä, (kts myös kolmioluvut) :

Tässäkin muodossa verkon arvo on suurissa verkoissa verrannollinen kommunikoivien osapuolten lukumäärän neliöön, kuten Metcalfen lain alkuperäisessäkin muodossa.

Metcalfen lain pätevyydestä käydään vilkasta keskustelua.

Metcalfen lain sovelluksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metcalfen lakia voidaan soveltaa moniin muihinkin verkkoihin kuin telekommunikaatioverkkoihin, kuten esimerkiksi tietokoneverkot, sosiaaliset verkot, organisaatiot jne.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]