Metaxas-linja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metaxas-linja oli linnoitusketju Kreikan Bulgarian vastaisella rajalla. Kreikkalaiset rakensivat sen 1930-luvulla suojakseen bulgarialaisten mahdollista hyökkäystä vastaan. Se nimettiin kreikkalaisen poliitikon Ioannis Metaxasin (1871–1941) mukaan. Linnoitusketju koostuu konekivääripesäkkeistä, tähystyspaikoista ja niitä yhdistävistä tunneleista. Rakenteet ovat yhä olemassa ja osa niistä on avoinna yleisölle.

Linnoitusketjun muodostavat 21 itsenäistä linnaketta, joista suurin Fort Roupel kattaa 6,1 km kokonaisuudessaan 155 km:n pituisesta linjasta. Tunneleiden ja muiden tilojen valaistus hoidettiin pääasiassa öljylampuilla, mutta myös sähköä tuottavia generaattoreita oli. Ilmanvaihto oli toteutettu sekä vapaakiertoisesti että koneellisesti, vesihuoltoa varten oli rakennettu putkitus.

Linnoitussuunnitelmat laadittiin vuonna 1935 ja rakennustöihin ryhdyttiin seuraavana vuonna Kerkini-vuorella (bulg. Belasica).

Saksalaiset joukot hyökkäsivät linjaa vastaan toisessa maailmansodassa 6. huhtikuuta 1941. He kohtasivat kreikkalaisten rajun vastarinnan ja kolmen päivän ankaran taistelun jälkeen he olivat saavuttaneet vain vähäistä menestystä. Linnoitusketju joutui kuitenkin saarroksiin Jugoslavian kautta tunkeutuneiden saksalaisten miehitettyä Kreikan ja sen oli lopulta antauduttava.