Koordinaatit: 49°27′N, 6°38′E

Merzig

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merzig
Merzig
Merzig
vaakuna
vaakuna

Merzig

Koordinaatit: 49°27′N, 6°38′E

Valtio Saksa
Osavaltio Saarland
Piirikunta Merzig-Wadern
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 108,8 km²
Korkeus 178 m
Väkiluku (2018) 29 745[1]
 – Väestötiheys 273 as./km²
Postinumero 66651–66663
Suuntanumero(t) 06861, 06869

Merzigin sijainti Merzig-Wadernin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Saarlandin osavaltiossa.

Merzig on kaupunki Merzig-Wadernin piirikunnassa Saarlandin osavaltiossa Lounais-Saksassa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merzig sijaitsee Saar-joen varrella Saarlandin luoteisosassa. Kaupungin alue rajautuu lännessä Ranskaan. Linnuntie-etäisyys Saarbrückenistä on noin 35 kilometriä luoteeseen ja Trieristä saman verran etelään. Luxembourg sijaitsee noin 40 kilometriä Merzigistä luoteeseen.[2]

Merzig koostuu seitsemästätoista kaupunginosasta, joista osa on kantakaupungista erillään olevia kyliä. Saar virtaa Merzigin halki pohjoiseen kohti Moselia. Asutus on keskittynyt joen rannoille. Merzigin toiseksi suurin kaupunginosa Brotdorf sijaitsee muutaman kilometrin koilliseen joenvarren asutustihentymästä. Merzigin länsi- ja itäosat ovat laajalti metsää ja maatalousmaata.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merzigin alueella asui muinoin kelttejä ja roomalaisia. Eräiden kylien historia alkaa frankkien kolonisaatiosta 600-luvulta. Merzig toimi Merzig-Saargaun kondominaatin pääpaikkana sydänkeskiajalta 1700-luvun loppuun. Merzig-Saargau oli Trierin piispojen ja vaaliruhtinaiden sekä Lothringenin herttuoiden yhteishallintoalue. Vuonna 1778 ruhtinas Clemenz Wenzeslaus kohotti Merzigin Trierin vaaliruhtinaskunnan virkakaupungiksi. Wenzeslausin päätös näkyy nykyisin Merzigin vaakunassa, jossa on Trierin punainen risti ja Lothringenin musta kaksoisristi. Vaikka Merzig oli merkittävä hallinto- ja kauppapaikka jo keskiaikana, viralliset kaupunkioikeudet se sai vasta 1825. Nykyinen Merzig muodostettiin 1974 Merzigin kaupungista ja sitä ympäröineistä kuudestatoista maalaiskunnasta.[3]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merzigissä on muun muassa keramiikka- ja metalliteollisuutta. Palvelualat ovat suurin työllistäjä.

Merzigin rautatieasema, Bahnhof Merzig, sijaitsee Saarlandin halki etelästä pohjoiseen kulkevan 88-kilometrisen Saarstrecke-rautatien varrella. Etäisyys Saarbrückenin päärautatieasemalta on 39,2 kilometriä pohjoiseen. Aivan Merzigin keskustassa on rautatieliikennepaikka Merzig Stadtmitte, se sijaitsee noin kilometrin Merzigin rautatieasemalta pohjoiseen. Myös Besseringenissä on liikennepaikka. Moottoritie BAB 8 kulkee Merzigin alueella ja se on kytketty paikalliseen tieverkkoon kahdella liittymällä.

Lähteet ja viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fläche, Bevölkerung in den Gemeinden am 31.12.2018 nach Geschlecht, Einwohner je km2 und Anteil an der Gesamtbevölkerung (Basis Zensus 2011) Saarland.de. Statistisches Amt Saarland. Viitattu 28.3.2020.
  2. Entfernung von Merzig, Saarland, Deutschland nach_ Entfernungsrechnerkm.com. Viitattu 28.3.2020.
  3. Geschichte Merzig.de. Der Bürgermeister der Kreisstadt Merzig. Viitattu 28.3.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Merzig.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Merzig