Meriselitys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Meriselitys on viranomaisille annettava selitys vesiliikenteessä tapahtuneesta vauriosta, haaksirikosta, omaisuus- tai henkilövahingoista tai kuolemantapauksista.[1] Meriselityksen antamisesta vastaa aluksen päällikkö, ja Suomen merilain 18 luvun 7 §:n mukaisesti se annetaan yleensä sen paikkakunnan merioikeudelle, jonka tuomiopiirissä haaksirikko on tapahtunut.[2] Meriselitys on tarpeellinen sekä aluksen päällikön että varustamon kannalta muun muassa syy- ja vastuukysymysten selvittämiseksi ja tapahtumien kulun hahmottamiseksi.

Meriselityksen antaminen ei ole eikä korvaa mahdollista oikeudenkäyntiä. Selitystä annettaessa käytetään hyväksi erilaista aineistoa ja kuullaan asianosaisia. Meriselityksen yhteydessä oikeudelle annetaan merionnettomuusilmoitus, alustiedot, merikartta, aluksen konepäiväkirja, lokikirja, miehitystodistus ja -luettelo, miehistön pätevyyskirjat, mahdolliset tapahtumia kuvaavat valokuvat ja muu materiaali.

Meriselitystä annettaessa ei ole välittömyysperiaatetta. Tarvittaessa viranomainen voi määrätä aluksen päällikköä antamaan meriselityksen jälkeenpäin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Merioikeusasiat Merenkulku. 25.10.2018. Trafi. Viitattu 9.12.2018.
  2. 18 luku: Päiväkirjat, meriselitys ja katsastus 1688/2009 - Laki merilain muuttamisesta. 29.12.2009. Finlex. Viitattu 9.12.2018.