Merikapteeni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tutkintoa. Sanan muita merkityksiä, katso täsmennyssivu.
Merikapteeni

Merikapteeni on kansipäällystön tutkinto merenkulkualalla. Merikapteeni (AMK) on ammattikorkeakoulututkinto, jonka laajuus on 270 opintopistettä. Tutkintoaika on 4,5 vuotta.

Pelkkä merikapteenin (AMK) tutkinto ei vielä anna pätevyyttä kansipäällystötehtäviin laivassa. Kansipäällystön pätevyyksistä on säädetty IMO:n alaisessa kansainvälisessä STCW-sopimuksessa (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers). Tehtäviin pätevöityminen edellyttää meripalvelua. Pätevöitymistä helpottaa se, että merikapteeni (AMK) -koulutuksessa suoritetaan miehistö- ja vahtiperämiespätevyyksien teoriaosuudet. Täyteen merikapteenin pätevyyteen pätevöidyttäessä suoritetaan ensin

  • vahtimiehen pätevyys – kaksi kuukautta meripalvelua
  • vahtiperämiehen pätevyys – 12 kuukautta ohjattua harjoittelua tai vahtimieheltä 36 kuukautta meripalvelua

Pätevötymisen voi suorittaa pitämällä kaksi välivuotta opinnoista maissa. Merikapteeniksi (AMK) valmistumisen jälkeen voi pätevöityä yliperämieheksi, mikä edellyttää vahtiperämiehen pätevyyttä ja lisäksi 12 kuukautta meripalvelua vahtiperämiehenä. Merikapteeniksi pätevöityminen edellyttää merikapteenitutkintoa ja 36 kuukautta palvelua vahtiperämiehenä tai 24 kuukautta vahtiperämiehenä, joista 12 kuukautta yliperämiehenä. Käytännössä merikapteeniksi pätevöityminen kestää kauemmin kuin miniminä olevat 36 kuukautta, sillä osa ajasta kuluu maissa lomilla tai työttömänä. Läheskään kaikki merikapteenit (AMK) eivät koskaan pätevöidy merikapteeneiksi.

Merikapteenin pätevyyskirja oikeuttaa kaikkiin kansipäällystön tehtäviin kaikissa aluksissa kaikkialla maailmassa (pois lukien kalastusalukset), sekä erilaisiin maaorganisaatioiden hallinto- ja koulutustehtäviin. Pätevyys on voimassa viisi vuotta kerrallaan, ja sinä aikana pätevyyden säilyttämiseksi on palveltava vähintään vuosi merellä tai vastaavissa tehtävissä.

Suomessa on myös tarjottu yliopistojen täydennyskoulutuksena kaupallispainotteista ”diplomimerikapteenin” tutkintoa, jota mikään tutkintoasetus ei nykyään tunne. Aiemmin diplomimerikapteeni (ruots. diplomsjökapten) oli merikapteenia ylempi tutkinto, jota edellytettiin merenkulkuhallinnon ylempiin virkoihin.[1]

Isossa-Britanniassa maan kaikki merikapteenit kuuluvat automaattisesti sotalaivaston reserviin eli Royal Naval Reserveen (RNR); tavallisin arvo on kapteeniluutnantti.

  1. Sydväst Sjöfart: Historik Viitattu 12.2.2007 [vanhentunut linkki] (ruotsiksi) (Arkisto: "Från och med år 1918 fick skolan namnet Navigationsinstitutet vid Åbo svenska sjöfartsläroanstalt enligt en förordning angående sjöfartsläroverken. Förutom styrmän och sjökaptener utbildades även diplomsjökaptener. En diplomsjökapten innehade formell kompetens för vilken post som helst inom sjöfartsväsendet och särskilt för lärartjänster i navigationsskolorna.")

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]