Melbourne Armstrong Carriker Jr.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Melbourne Armstrong Carriker Jr. (14. helmikuuta 1879 Sullivan, Illinois27. heinäkuuta 1965 Bucaramanga, Kolumbia) oli yhdysvaltalainen lintutieteilijä ja eräs maailman johtavia väivetutkijoita.

Carriker kiinnostui linnuista jo koulupoikana ja keräsi lintujen nahkoja sekä tutki lintuja maastossa ahkerasti. Opiskellessaan Nebraskan yliopistossa hän kiinnostui lintujen väiveistä (Mallophaga), ja hänestä kehittyi alan johtava asiantuntija.

Pitkän uransa aikana Carriker kuvaili tieteelle kaksi uutta heimoa, neljä uutta alaheimoa, 53 sukua ja alasukua, sekä 866 lajia ja alalajia. Carriker oli myös tuottelias kirjoittaja. Vuosien 1940–1959 välillä hän julkaisi 33 kirjoitusta, useimmat niistä laajoja artikkeleita. Hänen kirjoituksensa julkaistiin sekä englanniksi että espanjaksi, ja hän oli kirjeenvaihdossa Mallophaga-systemaatikkojen kanssa ympäri maailmaa.

Carriker suoritti kymmeniä keräilymatkoja eri puolille Etelä- ja Keski-Amerikkaa. Hän keräsi sekä eläimiä että kasveja kaikille tärkeimmille yhdysvaltalaisille instituutioille. Vuosina 1907–1909 hänellä oli apulaiskuraattorin virka Carnegie Museumissa. 1953 hänelle myönnettiin Smithsonian-instituutin hyönteisosaston avustajan kunniavirka. Carriker jatkoi eliöiden keräämistä vielä kuukausi ennen kuolemaansa.

Carriker asui ajoittain joko Kolumbiassa tai New Jerseyssä. Vuonna 1912 hän avioitui Myrtle Carmelite Flyen kanssa. He erosivat vuonna 1941. Vuonna 1944 Carriker avioitui kolumbialaisen Felissan kanssa ja eli viimeiset vuotensa pääasiassa Kolumbiassa.

Carriker nimesi linnuista muun muassa polylepisorneeron (Cinclodes aricomae), rillihippiäisnapparin (Myiophobus inornatus), vuoritöyhtönapsijan (Anairetes alpinus), peruntukaanin (Aulacorhynchus huallagae), säämiskäpiikkipyrstön (Leptasthenura yanacensis) ja bolivianmuurasen (Myrmotherula grisea) sekä suuren joukon alalajeja.[1]

Carrikerin kunniaksi on nimetty lepakkolaji Lophostoma carrikeri (Allen 1910), veracruzinviiriäiskyyhky (Geotrygon carrikeri) ja valkonokkaluura (Grallaria carrikeri).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]