Melankolian anatomia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Melankolian anatomia, täydelliseltä nimeltään The Anatomy of Melancholy, What it is: With all the Kinds, Causes, Symptomes, Prognostickes, and Several Cures of it. In Three Maine Partitions with their several Sections, Members, and Subsections. Philosophically, Medicinally, Historically, Opened and Cut Up., on Robert Burtonin kirjoittama vuonna 1621 julkaistu teos.

Päällisin puolin toes vaikuttaa lääketieteen oppikirjalta, jossa Burton soveltaa laajaa osaamistaan skolastisesti melankolian käsittelyyn.

Vaikka teos on kirjoitettu lääketieteellisen tekstin muotoon, on se myös sui generis tieteellisenä tai filosofisena teoksena. Burton käsittelee asiaa huomattavan laajasti ja käyttää melankoliaa linssinä, jonka läpi ihmisten tunteita ja ajatuksia voidaan analysoida. Teos käsittelee muun muassa ruuansulatusta, peikkoja ja Amerikan maantiedettä.

Burton kirjoitti teoksesta yhteensä viisi eri versiota. Siitä huolimatta teos on usein myyty loppuun, erityisesti vuosina 1676–1800. Alkuperäistä käsikirjoitusta ei ole säilynyt, joten nykyiset painokset ovat enemmän tai vähemmän tarkkoja jäljennöksiä, aiemmin julkaistuista painoksista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Anatomy of Melancholy