Me kolme ja jengi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Me kolme ja jengi (engl. The Outsiders) on S. E. Hintonin vuonna 1967 julkaistu romaani, joka on tyyliltään raju jengikuvaus. Kirjan päähenkilö on rasvaletti Ponyboy sekä hänen veljensä Sodapop ja Darry sekä muu jengi, Two-Bit, Dally, Johnny ja Steve. Kirjan pohjalta on tehty elokuva, jonka nimi on Outsiders – kolmen jengi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Veljekset Ponyboy (Pony), Sodapop (Soda) ja Darrel (Darry) asuvat yhdessä, koska heidän vanhempansa ovat kuolleet. Pojat kuuluvat jengiin, joka on nimeltään Rasvikset. Rasvikset ovat köyhempiä kuin keskiluokka ja he joutuvat tämän takia useasti tappeluihin. Jengiin kuuluvat lisäksi Johnny, Steve, Dallas (Dally) ja Two-Bit. Rasvikset tappelevat snobbareita vastaan, jotka ovat kaupungin rikkaimpiin kuuluvia.

Ponyboy tapaa elokuvissa Cherry Valance -nimisen tytön. He alkavat jutella ja Cherry ymmärtää, että he eivät ole pahoja nuorisorikollisia. Myös Ponyboy huomaa, etteivät kaikki rikkaat ole ilkeitä snobbareita. Cherry Valancen ja hänen ystävänsä poikaystävät näkevät heidät rasvisten seurassa ja suuttuvat. He alkavat myöhemmin hukuttaa Ponyboyta suihkulähteeseen. Johnny ottaa puukkonsa esiin ja puukottaa snobbaria ja pelastaa Ponyboyn hengen.

Ponyboy ja Johnny menevät Dallasin luo pyytämään apua, Dallas antaa Ponyboylle ja Johnnylle rahaa ja käskee heidän paeta maaseudulle kunnes tilanne rauhoittuu. Pojat piiloutuvat vanhaan kirkkoon maalla ja asuvat siellä jonkin aikaa. Johnny pyytää Ponyboyta leikkaamaan heidän pitkät tukkansa, joka on heidän jenginsä tunnusmerkki, ettei kukaan tunnistaisi heitä. Pian Dallas ilmestyy paikalle ja Johnny kertoo hänelle aikovansa ilmoittautua poliisille.

Kirkkoon menee leikkimään muutama lapsi, vaikka heitä on kielletty menemästä sinne. Johnnyn/Ponyboyn tupakka sytyttää kirkon palamaan ja lapset ovat sisällä. He menevät kirkkoon pelastamaan lapsia. Kun he ovat pääsemässä ulos ikkunasta, painava puunpala tippuu Johnnyn selkään ja Ponyboyn selkä syttyy palamaan, mutta se saadaan tukahdetuksi. He joutuvat sairaalaan.

Rasvikset voittavat tappelun, mikä tarkoittaa sitä, etteivät snobbarit enää tule heidän alueelleen. Pian Johnnyn tila huononee ja hän kuolee. Dallas ei kestänyt Johnnyn menettämistä, joten myöhemmin hän soittaa muille jengiläisille ja kertoo ryöstäneensä pienen sekatavarakaupan. He lähtevät apuun ja näkevät kun Dallas uhkailee poliiseja tyhjällä aseella, mutta koska poliisit eivät tiedä tätä, he ampuvat Dallasin ja hän kuolee. Juuri sitä hän halusi. Ponyboy kokee tämän kaikkein raskaimmin. Yhtenä iltana hän menettää kaksi jengiläistä. Lopulta hän kuitenkin yrittää palata normaaliin arkeen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.