Matsuen linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matsuen linna
松江城
Sijainti Japani Shimanen prefektuuri, Japani
Rakennustyyppi Japanilainen linna
Valmistumisvuosi 1611[1]
Rakennuttaja Horio Yoshiharu[2]
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Ote-mon-portin rauniot.

Matsuen linna (jap. 松江城, Matsue-jō) on Japanissa Shimanen prefektuurissa sijaitseva feodaalinen linna. Linnaa kutsutaan myös nimellä "musta linna" ja "kurmitsalinna", ja se on yksi harvoista Japanissa säilyneistä shōgunaatin ajan linnoista.

Linnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1607, ja se valmistui vuonna 1611. Rakennustyöt suoritettiin Horio Yoshiharun johdolla.[2][1] Vuonna 1638 linna ja sitä ympäröivä läänitys siirtyivät maata hallinneen Tokugawa-klaanin haaran Matsudaira-klaanin haltuun.

Useimmat japanilaiset linnat ovat tuhoutuneet sotien, maanjäristysten, tulipalojen tai muiden syiden seurauksena. Matsuen linna kuitenkin rakennettiin vasta viimeiseksi jääneen feodaalisodan päätyttyä, joten se ei ole joutunut taistelupaikaksi. Alkuperäistä siitä on kuitenkin jäljellä vain osa muuria ja torni.

Matsuen linna on kahdestatoista Japanissa jäljellä olevasta linnasta ainoa Saninin alueella sijaitseva. Se on myös toiseksi suurin, kolmanneksi korkein (30 metriä) ja kuudenneksi vanhin. Linnan alueen rakennukset tuhoutuivat vuonna 1875 tornia lukuun ottamatta. Se kunnostettiin täysin vuosina 19501955.

Linna on rakenteeltaan hyvin monimutkainen. Se on tyyliltään vartiotorni, ja ulkoapäin se näyttää viisikerrokseselta, mutta sisällä on kuusi tasoa. Seinät on maalattu pääosin mustiksi. Se on rakenteeltaan hyvin vahva ja suunniteltu kestämään sodankäyntiä, mutta momoyama-tyyliä muistuttavana se on samalla hyvin juhlallinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Castle Area Matsue Tourism Association. Viitattu 20.9.2013. (englanniksi)
  2. a b Matsue Castle Japan: The Official Guide. Japan National Tourism Organization. Viitattu 20.9.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Matsue Castle