Matrona Moskovalainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Блаженная Матрона Московская (13899411716).jpg

Matrona Moskovalainen on Venäjän ortodoksisen kirkon pyhä. Pyhän Matrona Moskovalaisen muistopäivä on juliaanisessa kalenterissa 19. huhtikuuta ja gregoriaanisessa 2. toukokuuta.

Lyhyt elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matrona syntyi vuonna 1885 Sebinossa Venäjällä. Hän syntyi sokeana, ilman silmiä. Tarinan mukaan Matronan vanhemmat Natalja Nikonova ja Dmitrij Nikonov halusivat antaa sokean lapsensa pois lastenkotiin. Natalja näki kuitenkin unessaan kauniin valkoisen mutta sokean linnun, joka istuutui hänen rinnalleen, ja siksi muutti päätöksensä. Kun Matrona kastettiin, pappi havaitsi vaalean hyväntuoksuisen pilven nousevan lapsen ylle ja sanoi "Olen kastanut monta lasta, mutta mitään sellaista en ole koskaan nähnyt. Tästä lapsesta tulee pyhä". Noin 7-vuotiaana Matrona sai näkemisen ja parantamisen lahjan ja hänen luokseen tuli lukuisia ihmisiä, joiden sairauksia hän paransi rukouksien ja viisaiden neuvojen avulla. Kun hänen luoksensa tuli pahoja ihmisiä, hän sairasti. Kun eräs nainen kävi 17-vuotiaan Matronan luona, pyhä sai halvauksen eikä voinut enää kävellä.

Matrona muutti Sebinosta Moskovaan noin vuonna 1925. Hän asui useimmin ystäviensä luona. Neuvostoliiton aikoina hän joutui muuttamaan asunnosta toiseen, eivätkä miliisit kuitenkaan kyenneet pidättämään häntä. Matronan maine kasvoi ja hänen luokseen tuli yhä enemmän ihmisiä kysymään neuvoja ja saamaan tauteihinsa parannusta. Matrona vietti askeettista elämää, rukoili kaikkien vierailijoiden puolesta ja paastosi säännöllisesti.

Kuolema ja lupaus avusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matrona ennusti oman kuolemansa ja otti elämänsä viimeisinä päivinä ihmisiä vastaan ilman rajoituksia. Hän kehotti ystäviään kääntymään hänen puoleensa aivan tavalliseen tapaan sitten, kun hän olisi jo kuollut. Matrona kuoli vuonna 1952 Moskovassa. Hänet kanonisoitiin Moskovassa vuonna 1998. Nykyään hänen haudalleen tulee niinkin paljon ihmisiä kuin hän olisi elävälähde? ja niille, jotka kääntyvät puoleensa, tapahtuu lukuisia ihmeitä.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]