Matheran

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katunäkymää
Näkymää kaupunkiin vievän junaradan varrelta

Matheran (marathiksi माथेरान, Mātherān) on vuoristolomakylä Maharashtran osavaltiossa Intiassa. Vuonna 2001 kylän väkiluku oli 5 139[1].

Matheran sijaitsee Länsi-Ghatien vuoristossa Intian länsirannikolla noin 800 metrin korkeudella meren pinnasta. Matkaa Mumbaihin on noin 110 kilometriä ja Puneen noin 120 kilometriä. Kaupunki on brittien luoma lomakohde, jonne paettiin Bombayn kuumia kesäkuukausia, ja se on edelleen hyvin suosittu kaupunkilaisten lomakohde. Tänne luonnonkauniin metsäisen ”pöytävuoren” huipulle pääsee vain pienen kapearaiteisen junan avulla. Öisin voi nähdä myös Mumbain valot.

Useat kaupungin rakennuksista ovat brittien aikakaudelta, muun muassa vanha kirjasto ja kirkko sekä useat hotelleista. Asukkaita on n. 5 000, ja pääasiallinen toimeentulo on turismi. Useat heistä ovat käsivoimin vedettävien rikšojen kuljettajia.

Matheran on Intian ympäristöministeriön päätöksellä (2006) saanut luontoarvoilleen virallisen statuksen (ecosensitive region). Kaupungin metsiköissä asustelee mm. laajat marakattiyhteisöt, ja alueen kasvi- ja perhoslajit ovat osin hyvin harvinaisista lajeista koostuvia. Alueen tiikerit metsästettiin sukupuuttoon brittien aikana, mutta useissa hotelleissa on edelleen runsaasti intiantiikerin metsästykseen liittyvää aineistoa esillä.

Matheran kupeessa, vuoren rinteiden viidakossa, elää eristäytynyttä elämää myös luontaiskansoihin kuuluvia heimoja, jotka elävät pääasiassa keräilytaloutta mutta näyttäytyvät välillä myös turistikaupungin liepeillä.

Useat valtionpäämiehet ovat lomailleet alueella (mm. Yhdysvaltain presidenttejä), ja paikalliset hotellit pitävät näyttävästi esillä hotelleissaan vieraillen valtionpäämiesten kuvia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Census of India 2001: Table - 3 : Population, population in the age group 0-6 and literates by sex - Cities/Towns (in alphabetic order): 2001 (Jäljennös taulukosta Wayback Machine -palvelussa.) 2.3.2002. Census Commission of India. Viitattu 30.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Matheran.