Masabumi Hosono

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Masabumi Hosono vuonna 1912.

Masabumi Hosono (細野 正文 Hosono Masabumi, 15. lokakuuta 1870 Hokura, Japani –  14. marraskuuta 1939 Japani) oli japanilainen virkamies ja RMS Titanicin ainoa japanilainen matkustaja. Hän oli toisen luokan matkustaja, joka selvisi Titanicilta sen upotessa.

Palattuaan Japaniin häntä pidettiin häpeällisenä ja kunniakkaan kuoleman välttelijänä. Hän menetti työnsä ja paikallinen etiikan professori julisti hänet täysin moraalittomaksi.

Laivamatka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Masabumi Hosonon päiväkirja, jossa hän kuvailee sitä mitä hän oli nähnyt, kokenut ja kuullut Titanicista

Yöllä 14.-15. huhtikuuta 1912 Hosonon herätti stuertti, joka pyysi häntä laittamaan pelastusliivin päälleen. Sitten hän yritti päästä ylimmälle kannelle, missä pelastusveneet olivat. Matkalla hänet pysäytti miehistön jäsen, joka oletti hänen olevan kolmannen luokan matkustaja. Kuitenkin hän pääsi ohi ja käveli pelastusvenekannelle. Hosono huomasi neljä pelastusvenettä, joita oltiin laskemassa. Hän löysi pelastusveneen, jolloin miehistön jäsen huusi: "Tilaa vielä kahdelle." Noin aamukahdeksalta 15. huhtikuuta RMS Carpathia tuli pelastamaan. Myöhemmin hän kuvaili neljä erillistä räjähdystä, joiden jälkeen laiva katkesi.[1]

Kuolemansa jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hosonon tarina pysyi suvussaan häpeänä vuosikymmenien ajan. Hän ei koskaan puhunut siitä itse. Hosonon kuoleman jälkeen hänen tyttärentyttärensä löysi hänen päiväkirjansa ja julkaisi sen. James Cameronin 1997 Titanic-elokuvan jälkeen Haruomi Hosono, Masabumin pojanpoika ja Yellow Magic Orchestre -yhtyeen johtava jäsen, totesi olevansa "erittäin helpottunut" sillä häpeä oli "pyyhkäisty" suvusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Margaret Mehl: The Last of the last encyclopedia-titanica.org.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Masabumi Hosono  –  22. huhtikuuta 2018