Mary Toft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mary Toftin muotokuva. (John Laguerre, 1726)

Mary Toft (o.s. Denyer, joskus Tofts) (s. 17011763), oli englantilainen nainen, joka tuli kuuluisaksi vuonna 1726 kun hän sai useat lääkärit vakuutettua siitä, että hän oli synnyttänyt kaniineja. Huiputettujen lääkärien joukossa oli muun muassa kuningas Yrjö I:n hovilääkäri Nathaniel St André.[1]

Vuonna 1726 Mary Toft tuli raskaaksi, mutta hän menetti lapsensa. Hän oli sitä ennen nähnyt peltotöitä tehdessään kaniinin, ja kehittänyt pakkomielteen kaniineja kohtaan. Hänen väitteensä kaniinin synnyttämisestä toi paikalle paikallisen lääkärin John Howardin, ja Toft synnytti hänen läsnä ollessaan eläimen osia. Howardin tutkittua tapauksen tieto levisi laajemmalle julkisuuteen ja lääkärikuntaan ja hovilääkäri Nathaniel St Andrén tietoisuuteen. St André piti tapausta aitona, mutta kuninkaan lähettämä toinen lääkäri Cyriacus Ahlers oli skeptinen. Kun kuuluisuudeksi noussut Toft tutkittiin lopulta tarkemmin Lontoossa, tapaus paljastui huijaukseksi ja Toft vangittiin.[1]

Tapausta seurannut kielteinen julkisuus sai aikaan kuohuntaa lääketieteen harjoittajien keskuudessa ja tuhosi useiden menestyneiden lääkärien maineen ja urat. Satiirikko ja yhteiskuntakriitikko William Hogarth oli yksi ihmisistä, joka käsitteli tapausta julkisuudessa ja joka oli huolissaan lääkäreiden herkkäuskoisuudesta. Toft vapautettiin ja hän palasi kotiinsa.

Hogarthin piirros lääkäreistä seuraamassa Toftin synnytystä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mantyranta, Jaakko: Pajunköyttä ja jäniksenpoikasia Irtolainen 4/2010. 2010. Viitattu 15.8.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ahlers, Cyriacus: Some observations concerning the woman of Godlyman in Surrey. Made at Guilford on Sunday, Nov. 20. 1726. : Tending to prove her extraordinary deliveries to be a cheat and imposture. Lontoo: J. Jackson and J. Roberts, 1726. Kirjan verkkoversio (pdf). (englanniksi)
  • Caulfield, James: Portraits, memoirs, and characters, of remarkable persons, from the revolution in 1688 to the end of the reign of George II, 2 (Illustrated ed.), s. 196. Lontoo: T. H. Whitely, 1819. Mary Tofts, the pretended rabbit-breeder. (englanniksi)