Maria Koepcke

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maria Emilie Anna Koepcke (kirjoitetaan myös Köpcke), tyttönimeltään Mikulicz-Radecki (15. toukokuuta 1924 Saksa24. joulukuuta 1971 Peru) oli saksalainen lintutieteilijä.

Maria opiskeli Saksassa ja väitteli tohtoriksi eläintieteestä Kielin yliopistossa vuonna 1949. Samana vuonna hän muutti Peruun, jossa avioitui eläintieteilijä Hans-Wilhelm Koepcken kanssa 1950. Heille syntyi tytär Juliane. He asuivat Limassa aina Marian kuolemaan saakka. Limaan he perustivat Casa Humboldt-nimisen biologisen tutkimusaseman.

Maria Koepcke oli neotrooppisen alueen linnustoon perehtynyt tutkija. Hän kuvaili ja nimesi valkoposkikotingan (Zaratornis stresemanni), ruusuvatsaorneeron (Synallaxis zimmeri) ja kaktuskanasteron (Asthenes cactorum), sekä useita alalajeja.[1] Hänen kunniakseen on nimetty bolivianpöllönen (Otus koepckeae), perunerakkokolibri (Phaethornis koepckeae) ja selvakasikki (Cacicus koepckeae).

Koepcke kuoli traagisesti. Hän oli 17-vuotiaan tyttärensä Julianen kanssa kotimaanlennolla (LANSA lento 508) Limasta Pucallpaan, kun kone joutui ukkosmyrskyyn, salama iski siihen ja kone räjähti. Maria kuoli, samoin kuin suurin osa matkustajista. Juliane putosi kolme kilometriä viidakkoon, yhä tuolissaan istuen, ja selvisi katkenneella solisluulla ja silmävammalla. Hän käveli viidakon halki 10 päivää, kunnes saapui intiaaniasutuksen pariin ja pelastui.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Corte Ecológico Transversal en los Andes del Perú Central con Especial Consideración de las Aves. Parte I: Costa, Vertientes Occidentales y Región Altoandina. 1954.
  • Birds of the western slope of the Andes of Peru. American Museum novitates. 1961.
  • Birds of the Department of Lima, Peru. 1983.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]