Marcel Deprez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marcel Deprez
Henkilötiedot
Syntynyt12. joulukuuta 1843
Aillant-sur-Milleron, Loiret, Ranska
Kuollut13. lokakuuta 1918 (74 vuotta)
Vincennes, Pariisin esikaupunkialueella
Kansalaisuus Ranskalainen
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Sähkötekniikka
Tunnetut työt Sähkönsiirto tasavirralla
Palkinnot Ranskan tiedeakatemian jäsen vuonna 1886

Marcel Deprez (12. joulukuuta 1843 Aillant-sur-Milleron13. lokakuuta 1918 Vincennes) oli ranskalainen sähköinsinööri, joka kehitti sähkönsiirtoa tasavirralla.

Marcel Deprez johti ensimmäisiä pitkän matkan sähkönsiirron testejä Creilissä vuosina 1876–1886. Pariisin kansainvälisessä sähköalan näyttelyssä vuonna 1881 hän esitteli ensimmäistä kertaa sähkönsiirron jakelulaitteiston perustuen kahteen dynamoon. Tämän tekniikan läpimurto tehtiin vuonna 1882, kun se kuljetti tasavirtasähköä 57 kilometrin matkan Miesbachin ja Münchenin välillä Oskar Von Millerin järjestämässä sähkönäyttelyssä Münchenin Glaspalastissa. Sähkönsiirron kokonaishyötysuhde oli kuitenkin vain 30 %. Vuonna 1883 hän jatkoi kokeita Jarrien ja Grenoblen välillä sekä pienemmillä sähköverkoilla Pariisissa.

Bourganeufin kaupunki oli kolmas ranskalainen kaupunki, joka otti sähkön käyttöön vuonna 1886. Kaupungin läpi virtaavan Vergerjoen vesivirta ei kuitenkaan riittänyt tuottamaan tarpeeksi sähköä kaupungille. Marcel Deprezen aloitteesta kaupungin tarvitsemaa sähköä varten rakennettiin tuotantolaitos 14 kilometrin päässä olevaan Jarraudsin putoukseen. Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1889, laitos ja siirtoverkko valmistuivat. Kaupungin valaistukseen kuului tuolloin 106 lamppua, joka sisälsi katuvalaistuksen, kirkon, kaupungintalon ja kahvilat. Bourganeufista tuli täten ensimmäinen kaupunki Ranskassa, joka käytti suhteellisen suurella etäisyydellä tuotettua sähköä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marcel Deprez Mairie d’Aillant-sur-Milleron. Viitattu 24.3.2024. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]