Throne of Glass

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Manon Mustanokka)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thrones of Glass
Alkuperäisteos
Kirjailija Sarah J. Maas
Kieli englanti
Genre nuoret, fantasia
Kustantaja Bloomsbury Publishing
Julkaistu 2012–2018
Suomennos
Suomentaja Sarianna Silvonen
Kustantaja Gummerus
Julkaistu 2017–2022
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Throne of Glass on nuorille suunnattu fantasiakirjasarja, jonka on kirjoittanut yhdysvaltalainen Sarah J. Maas. Sarjan kaikki seitsemän osaa julkaistiin vuosina 2012–2018 Bloomsbury Publishingin kustantamina. Niistä monet nousivat kärkeen The New York Times -lehden myydyimpien kirjojen listalla ja saivat hyviä arvosteluja. Maasia kehuttiin muun muassa hänen luomastaan maailmasta ja kehittämästään vahvasta naispäähenkilöstä.[1]

Throne of Glass sijoittuu kuvitteelliseen maailmaan nimeltä Erilea. Sarjan päähenkilö on teini-ikäinen Celaena Sardothien, synt. Aelin Galathynius joka työskentelee salamurhaajana murhanhimoisen kuninkaan alaisuudessa. Hänen on noudatettava kaikkia kuninkaan käskyjä säilyttääkseen vapautensa. Työtehtäviensä lomassa Celaenalle paljastuu magiaan liittyvä salaliitto, joka yhdistää hänen menneisyytensä ja tulevaisuutensa.[1]

Vuoteen 2022 mennessä sarjan kaikki kahdeksan osaa on julkaistu suomeksi. Ne on kääntänyt Sarianna Silvonen ja kustantanut Gummerus.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lasipalatsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chaol Westfall hakee Celaenan Endovierista, orjaleiristä, jossa hän on ollut vangittuna viimeisen vuoden ajan. Chaol esittelee hänet prinssi Dorianille, joka on kutsunut Celaenan katsomaan, olisiko hän sopiva kilpailemaan ​​Dorianin isän järjestämässä kilpailussa. Kilpailun tarkoituksena on löytää seuraava kuninkaan miekka, pohjimmiltaan joku, joka tekee kuninkaan likaisen työn. Kuningas on ilkeä, ylimielinen mies, joka on valloittanut valtakuntia kaikkialla Erileassa. Lisäksi hän eliminoi taikuuden valtakunnastaan ​​ja muista läheisistä maista kymmenen vuotta sitten ja rankaisee kaikkia, jotka edes säilyttävät aiheesta kirjoja.

Celaena on hyvä ehdokas kilpailuun, koska hän loi aikaisemman salamurhatyönsä aikana varsin maineen, kenties maan parhaan. Hänen terävä mielensä käy ilmi, kun hän analysoi ihmisiä ja ympäristöään, kun Chaol johtaa häntä vankilasta ja myöhemmin Dorian kuulustelee häntä. Hän lopulta suostuu kilpailemaan ja käyttää aliasta Lillian Gordaina yrittääkseen pitää surullisen identiteettinsä piilossa.

Celaena on huonossa kunnossa vuoden Endovierissa tehdyn kovan työn jälkeen. On vaikea pitää ruokaa alhaalla, koska hän on ollut aliravittu niin kauan, ja hän on laiha ja heikko. Hänen kauneutensa, joka oli hänelle aiemmin ylpeyden lähde, vähensi myös Endovierin ankarat olosuhteet. Mutta hän on iloinen saadessaan ympärilleen runsaasti ruokaa ja kauniita liinavaatteita ja vaatteita, kaikkea mitä hän rakasti entisessä elämässään.

Kaikki potentiaaliset mestarit harjoittelevat, asuvat ja kilpailevat linnassa kolmentoista viikon ajan. Kaksikymmentäkolme muuta miestä kuninkaan hovissa sai valita kilpailijan, ja Celaena ymmärtää, että vaikka monet ovat merkityksettömiä, monet ovat kovia kilpailijoita, erityisesti jättiläinen ja julma Cain, joka kilpailee kuninkaan lähimmän neuvonantajan, kreivi Perringtonin puolesta. Ollakseen valmis voittamaan nämä vastustajat, Celaena työntää itsensä läpi Chaolin uuvuttavien harjoitusten saadakseen takaisin entisen voimansa ja taitonsa. Koko kilpailun ajan kuningas järjestää erilaisia ​​kilpailuja mahdollisten miekkojen kesken. Chaol käskee Celaenaa pysymään lauman keskellä. Hän yleensä pidättelee itseään ja pystyy täyttämään tämän pyynnön, mutta hänen rohkeutensa näkyy yhdessä haasteessa, jossa hän pelastaa nuoren kilpailijan hengen, kun Cain on sabotoinut tätä.

Linnassa tapahtuu pahoja asioita kilpailujen alkaessa. Yksi miekka ehdokas on kuolee ennen jokaista kilpailua. Heidät murhataan ja silvotaan tavalla, joka vaikuttaa brutaalilta ja tavallisesta poikkeavalta. Kukaan ei löydä vihjeitä siitä, kuka tai mikä saattaisi tehdä tämän, ja Celaena alkaa hiljaa tutkia asiaa itse. Eräänä yönä hän löytää sisäänkäynnin useisiin salaisiin käytäviin huoneessaan kuvakudoksen takana, ja yksi käytävä johtaa hänet mausoleumiin, joka on omistettu Adarlanin ensimmäisille kuninkaalle ja kuningattarelle, Elenalle ja Gavinille. Elenan haamu alkaa vierailla Celaenan luona tässä huoneessa ja hänen unissaan. Haamu selittää, että linnan alueella sijaitseva kellotorni toimii portaalina heidän maailmansa ja sen ulkopuolella olevien ulottuvuuksien välillä. Hän varoittaa Celaenaa, sillä jotain pahaa on tullut linnaan tästä portaalista, ja hänen on selvitettävä, kuka hallitsee sitä. Elena kertoo hänelle, että hän on ainoa, joka voi pysäyttää tämän pedon ja että hänen on tehtävä se ennen kuin portaali revitään niin leveäksi, että monet vaaralliset olennot tulevat heidän maailmaansa.

Kun he kumpikin oppivat tuntemaan Celaenan paremmin, on merkkejä siitä, että sekä Dorian että Chaol kehittävät tunteita Celaenaa kohtaan, vaikka Chaolin merkit ovatkin paljon hienovaraisempia. Celaena vetoaa jokaiseen eri syistä. Dorianin viehättävät tavat saavat hänet punastumaan; he rakastavat lukemista, he ovat melko ihastuneet toisiinsa ja he pitävät hauskaa yhdessä Dorianin myöhäisillan vierailun aikana Celaenan huoneessa. Toisaalta Celaena näkee Chaolin voiman ja kunnian, kun he harjoittelevat yhdessä ja kun hän suorittaa tehtäviään vartijoston kapteenina. He ovat molemmat vahvatahtoisia ja usein itseppäisiä, mutta ei ole epäilystäkään siitä, että heidän välilleen muodostuu syvä side. Ja on vihjeitä myös siitä, että he vetoavat toisiinsa.

Käännekohta näissä suhteissa on, kun Celaena ilmestyy kutsumatta kuninkaalliseen juhlaan. Hän pyytää Chaolia tanssimaan, mutta tämä kieltäytyy, ja sitten hän päätyy tanssimaan koko yön Dorianin kanssa. Dorian seuraa Celaenaa hänen huoneeseensa jälkeenpäin, ja he suutelevat useita kertoja. Kun hän menee ulos parvekkeelleen juhlien jälkeen, Chaol katselee hiljaa alla olevan puutarhan varjoista ja tietää Celaenan ajattelevan Doriania hänen sijaansa.

Linnassa vietettyjen viikkojen aikana Celaena tapaa kaksi hyvin erilaista naista. Ensimmäinen on prinsessa Nehemia, ja heistä tulee nopeasti ystäviä, koska he molemmat tuntevat olevansa linnassa ulkopuolisia. Celaena suostuu opettamaan Nehemialle Adarlanin yhteisen kielen vastineeksi siitä, että Nehemia opettaa Celaenalle sen, mitä hän tietää mahtimerkeistä, muinaisesta kielestä, jolla on yhteyksiä taikuuteen. Huolimatta siitä, että he pitivät aluksi muutamia salaisuuksia toisiltaan, heidän siteensä vahvistuu ajan myötä. Toinen nainen, jonka hän tapaa, on leidi Kaltain Rompier, tyypillinen hovinainen, joka katselee prinssi Doriania tulevana puolisonansa, vaikka hän on suhteessa herttua Perringtonin kanssa. Hän aistii Celaenan ja prinssin välisen yhteyden, ja tämä saa hänet halveksimaan Celaenaa.

Siellä täällä Celaena paljastaa välähdyksiä todellisesta taustastaan ​​Nehemiaan, Dorianiin ja Chaoliin. Hän kertoo, kuinka hänen vanhempansa murhattiin hänen ollessaan kahdeksanvuotias ja kuinka Arobynn Hamel-niminen mies otti hänet luokseen ja koulutti hänet salamurhaajien joukkoonsa. Hänen harjoittelunsa oli henkisesti ja fyysisesti uskomattoman kovaa, mutta hän loisti ja hänestä tuli hänen tähtioppilaan ja siten taitava salamurhaaja. Hän kertoo, kuinka hänen elämänsä rakkaus, salamurhaaja Sam, murhattiin juuri ennen kuin hänet lähetettiin Endovieriin. Hän paljastaa selässään olevat kauhistuttavat arvet, jotka aiheutuivat piiskauksesta, kun hän seisoi Endovierin vartijoiden edessä eri aikoina.

Lopulta Celaena huomaa, että Cain on se, joka on kutsunut murhanhimoisen olennon portaalista. Hän lukitsee hänet salaisiin käytäviin, ja Celaena ryntää haudalle hakemaan kuningas Gavinin kuuluisaa miekka Damarista hirviön voittamiseksi. Olento puree häntä ennen kuin saa sen valmiiksi, mutta Nehemia löytää hänet ja parantaa hänet käyttämällä mahtimerkkejä.

Celaena kilpailee erittäin hyvin ja päätyy viimeiseen kilpailuun Hautaa ja sitten Cainia vastaan. herttua Perringtonin ja kuninkaan pyynnöstä Kaltain myrkyttää Celaenan juoman ennen vaadittua maljaa kuninkaan kanssa kahden taistelun välillä. Celaena nielee tätä myrkkyä tietämättään ennen viimeistä taistelua Kainia vastaan. Tämä tylsyttää hänen aistinsa ja näyttää siltä, ​​​​että se on helppo voitto Cainille. Maatessaan loukkaantuneena Celaena saa ensin rohkaisua Chaolilta kehän ulkopuolelta. Mutta Nehemia pelastaa hänet käyttämällä Wyrd-taikaa kutsuakseen kuningatar Elenan ottamaan myrkkyä kehostaan. Vaikka hänen ruumiinsa on melko rikki, Celaena onnistuu voittamaan Cainin, kun myrkky on poistunut hänen kehostaan ​​ja hänet julistetaan voittajaksi. Cain yrittää tappaa Celaenan tappionsa jälkeen, mutta Chaol näkee sen tulevan ja tappaa hänet ennen kuin pääsee hänen luokseen.

Celaenan voiton jälkeen vierailee Chaol, jota ahdistaa se, että hän tappoi Cainin, mutta on silti iloinen, että hän teki sen. Dorian tulee sisään, kun he kaksi halaavat ja aavistavat, että jotain muuta saattaa olla meneillään. Chaol lähtee äkillisesti, ja Celaena kertoo Dorianille, ettei hän voi olla hänen kanssaan palvellessaan kuninkaan mestarina. Hän haluaa jatkaa suhdetta salassa, mutta nainen kieltäytyy edelleen. Hän haluaa sen sijaan pysyä hyvinä ystävinä, ja hän suostuu tähän. Chaol tulee huoneeseensa myöhemmin ja etsii Doriania pyytääkseen anteeksi aiemmin näkemäänsä, ja Celaena kertoo hänelle lopettaneensa asiat Dorianin kanssa.

Kirja päättyy, kun Celaena allekirjoittaa sopimuksen kuninkaan kanssa. Hän uhkaa satuttaa Chaolia, Nehemiaa tai jopa Nehemian perhettä, jos tämä ei täytä sopimusta. Mutta jos hän palvelee häntä hyvin neljä vuotta, hän on vapaa.

Keskiyön Kruunu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celaena Sardothienilla on uusi rooli kuninkaan miekkana. Hänen täytyy suorittaa salamurhat, joita kuningas määrää vihollisilleen, tai siltä näyttää. Celaena tietää, että useimmat kuninkaan viholliset ovat "hyviä kavereita", joten hän lavastaa heidän kuolemaansa ja auttaa heitä livahtamaan pois Adarlanista. Celaena saa seuraavana kohteena epäillyn kapinallisjohtajan Archer Finnin nimi, ja hänellä on kuukausi aikaa suorittaa tehtävä. Finnin kapinaliikensä yrittää jäljittää kadonneen prinsessan Aelin Galathyniuksen, Terrasenin perillisen ja ainoan toivon palauttaa kunniallinen valtakunta entiseen loistoonsa.

Samaan aikaan Celaenan suhde Chaol Westfalliin jatkaa kukoistamista; heidän ystävyytensä ja vetovoimansa kasvaa. Chaol tuntee, että hänen uskollisuutensa kuninkaalle ja Dorian Havilliardille saattaa vaarantua, jos tämä suhde jatkuu. Mutta kaikki seinät heidän välillään kaatuvat, kun Celaena yllättää hänet romanttisella syntymäpäiväillallisella. He vahvistavat suhdettaan sinä yönä, ja he ovat hyvin onnellisia lyhyen aikaa. Sitten Chaol kidnapataan, ja hänen vangitsijansa lähettävät lunnaita Celaenalle.

Kun Celaena saapuu pelastamaan Chaolia, hän huomaa Archerin olevan vangitsemisen takana. Archer sanoo kidnapaneensa Chaolin, koska he luulivat, että hänen oli määrä kuulustella Nehemia Ytgeriä tämän osallisuudesta kapinaliiketoimintaan. Hän sanoo työskennelleensä Nehemian kanssa kapinallisjoukon kokoamiseksi haastamaan kuninkaan. Archer sanoo, että he ymmärtävät nyt, että kuningas kuulustelee Nehemian hyvin pian, ja hän luulee heidän kiduttavan ja ehkä jopa tappavan hänet. Hän sanoo, että Chaol tiesi tämän saaneen tapahtua ja olisi voinut estää sen. Celaena uskoo tämän, vaikka se on vain osittain totta.

Celaena vapauttaa Chaolin ja ryntää sitten takaisin linnaan yrittääkseen pelastaa Nehemian. Hän löytää Nehemian raa'asti murhattuna makuuhuoneestaan. Celaena syyttää Chaolia kuolemasta, koska hän tiesi, että hänen henkensä oli ollut uhattuna, eikä tehnyt tarpeeksi estääkseen sitä. Hän hyökkää Chaolin kimppuun ja melkein tappaa tämän, mutta Dorian paljastaa piilevät maagiset voimansa, kun hän kirjaimellisesti pysäyttää Celaenan hyökkäyksen ja näin pelastaa Chaolin hengen. Chaol lähettää Celaenan linnan vankityrmiin, koska tämä on niin käsistä, mutta hän ei voi jättää häntä sinne pitkäksi aikaa.

Celaenan tavoitteena on löytää ja tappaa Nehemian murhaaja. Hän luulee, että se saattaa olla Hauta, mies, jota vastaan ​​hän kilpaili kuninkaan miekan asemasta, joten hän jäljittää hänet ja tappaa hänet. Mutta hän on väärässä sen suhteen, kuka on todellinen murhaaja.

Celaena tapaa noidan, joka työskentelee linnan alueelle saapuneella karnevaaleilla. Celaena menee naisen luo saadakseen apua hänen tutkimiinsa taikoihin mathimerkkeihin liittyvän arvoituksen tulkitsemiseen. Noita sanoo, että arvoitus kuvaa kolmea mahtiavainta, jotka tarvitaan portaalin avaamiseen. Noita sanoo, että henkilö, joka löytää avaimet ja avaa portin, saa käyttää uskomatonta voimaa, joka riittää hallitsemaan tätä maailmaa ja muita. Sitten noita hyökkää hänen kimppuunsa, ja Celaena lopulta tappaa hänet.

Celaena selvittää vihdoin täyden arvoituksen, ja se johtaa siihen, mihin yksi kolmesta mahtiavaimesta oli piilotettu. Mutta se on poissa, ja taika-ovenkolkuttaja Mort vahvistaa hänen pelkonsa...kuningas löysi sen kauan sitten. Celaena epäilee, että kuninkaalla on toinen avain, ja että hän tietää, että hänen on löydettävä kolmas ennen kuin hän löytää. Hän luulee, että Nehemia tutki tätä ennen kuolemaansa ja saattoi tietää viimeisen avaimen sijainnin. Celaena päättää avata portaalin muihin maailmoihin yrittääkseen tavoittaa hänet.

Nehemia ilmestyy Celaenalle haamuna ja, kertoo Celaenalle, että hänen kuolemansa oli välttämätön, jotta asiat saadaan liikkeelle kuninkaan voittamiseksi. Archer saapuu juuri kun Nehemia katoaa. Hän selittää, että Nehemia jätti kapinallisryhmänsä viikkoa ennen kuolemaansa, koska hän ei hyväksynyt taktiikkaa, jolla Archer halusi kukistaa kuninkaan, joten hän tappoi hänet ja järjesti sen varmistaakseen, että Celaena kääntyi Chaolia vastaan ​​tässä prosessissa. Celaena käyttäytyy kuin hän noudattaisi hänen suunnitelmaansa hankkia tarvitsemansa tiedot ja hyökkää sitten Archerin kimppuun. Olento astuu vielä avoimen portaalin läpi kamppaillessaan, ja Chaol ja Dorian (jotka saivat hälytyksen Dorianin unesta) saapuvat, kun se ilmaantuu.

Celaenan koira Nopsajalka jahtaa olennon portaaliin. Chaol menee sisään pelastaakseen koiran, ja Celaena seuraa perässä pelastaakseen heidät molemmat. Chaol näkee hänen todellisen haltiamuodon tässä maailmassa, johon he matkustavat, koska siellä on edelleen taikuutta. He onnistuvat pakenemaan takaisin maailmaansa, jossa Celaenan haltiam uoto katoaa, ja he sulkevat portaalin. Celaena tappaa Archerin pian sen jälkeen.

Chaol päättää, että Celaenan turvallisin paikka on poissa kuninkaan ja Adarlanin luota. Hän menee isänsä luo, joka on ollut linnassa neuvomassa kuningasta, ja tekee sopimuksen. Hän sanoo haluavansa lähettää Celaenan kilpailevaan Wendlyniin lähettämään kuninkaallisen perheen ja oppimaan heidän sotilassuunnitelmistaan. Vastineeksi isänsä avusta ja äänestä, kun asia tuodaan kuninkaan eteen, Chaol sanoo jättävänsä vartioston kapteenin tehtävänsä ja palaavansa kotiin Anielleen, kuten hänen isänsä on niin kauan halunnut. Kuningas lopulta suostuu tähän suunnitelmaan.

Telakalla ennen kuin hänen laivansa lähtee Wendlyniin, Celaena kertoo Chaolille koko totuuden kaikesta... Mahtiavaimista, olennosta, jonka hän ja Dorian tappoivat haudassa kirjaston alla, ja kuinka kuninkaalla on jokin suurempi, paha suunnitelma. Chaol ei vieläkään täysin ymmärrä. Ja sitten Celaena kertoo hänelle arvoituksen viimeisestä totuudesta. Chaol selvittää sen melko nopeasti hänen lähtönsä jälkeen...Celaena on Terrasenin kadonnut prinsessa Aelin Ashyver Galathynius.

Tulen Perillinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celaena Sardothien on juonut, pelannut ja tapellut saapuessaan Wendlyniin. Rowan Whitethorn löytää hänet ja vie hänet kuningatar Maeven luo. Celaena on iloinen, koska hän haluaa tädiltään vastauksia mahtiavaimista. Kuningatar sanoo antavansa Celaenalle vastauksia, mutta ensin kuningatar haluaa nähdä, mitä Celaenan tulitaialle on tapahtunu. Suurelle, hallitsemattomalle voimalle, joka jätti hänet, kun Adarlanin kuningas kielsi taikuuden Erileassa. Celaena ei voi matkustaa Doranellelle saamaan haluamiaan vastauksia, ennen kuin Rowan päättää, että hän on hallinnut lahjansa uudelleen.

Oppitunnit Rowanin kanssa ovat mahdottoman kovia, ja hän on ankara ja julma Celaenalle. Hän pyytää jatkuvasti Celaenaa muuttumaan haltia-muotoonsa ja sitten kutsumaan hänen tulitaikansa. Hän työskentelee kovasti yrittääkseen kutsua kykyjään millä tahansa tavalla, mutta aluksi se ei auta.

Adarlanissa Aedion Ashryver on palannut taistelusta. Kun Chaol Westfall saa tietää, että Aedion on salaa uskollinen Terrasenille, Chaol kertoo hänelle, että Celaena/Aelin on edelleen elossa. Nämä kaksi sekä isoisä ja hänen pojanpoika Murtaugh Allsbrook ja Ren Allsbrook alkavat työskennellä yhdessä. Murtaugh luulee ymmärtäneensä kuinka kuningas lopetti taikuuden. Hänen mielestään se on kolmioloitsu Riftholdin, Frozen Wastesin ja Deserted Peninsulan tornien välillä. Chaol ja Dorian Havilliard ajattelevat, että tätä tietoa voidaan käyttää vapauttamaan taikuutta jälleen. Murtaugh saa myös selville, että kuningas valmistaa hirviöitä autiolla saarella käynnistääkseen yllätyshyökkäyksen Wendlyniin.

Sillä välin Dorian tutkii voimiaan Sorschan, kuninkaallisen sairaanhoitajan, avulla, johon hän on ihastunut. He löytävät tavan auttaa Doriania hallitsemaan taikuuttaan lisäämällä raudan saantiaan, joka on tunnettu pelote hänen tyyppisille voimilleen.

Lisäksi esitellään kolme noitaklaania. He ovat katkeria kilpailijoita ja ovat kokoontuneet Adarlanin kuninkaan puolesta. He kilpailevat ryhmän johtajuudesta, kun he ovat liittyneet yhteen taistelemaan hänen puolestaan. He saavat kukin valita yhden wyvernin (lohikäärmeen kaltainen olento), jonka kanssa harjoitella. Tärkein noita, josta opimme, on Manon Mustanokka. Hän valitsee epätodennäköisen wyverin, Abraxosin, pienen mutta ovelan olennon. Aluksi Manonilla ei näytä olevan lainkaan omatuntoa, mutta viimeisessä taistelussa hän pelastaa yhden kilpailijastaan ​​ja nousee yhdistyneiden klaanien johtajaksi.

Pitkän ajan kuluttua Celaenan harjoittelu alkaa tuottaa tulosta. Hän voi vapaaehtoisesti vaihtaa edestakaisin ihmis- ja haltia-muotonsa välillä ja voi myös kutsua tulitaikansa vaikuttavasti. Lisäksi hänen ja Rowanin välille on pikkuhiljaa muodostunut vahva side. Se näyttää platoniselta, koska Chaol on edelleen Celaenan mielessä usein, ja Rowan suree edelleen vaimoaan, joka tapettiin yli 200 vuotta sitten.

Celaena ja Rowan ovat myös tutkineet alueellaan tapahtuvia outoja, julmia puoli haltioiden murhia. He huomaavat, että murhaajat ovat olentoja toisesta maailmasta. Valgit ovat demonirotu, joka takoi mahtiavaimet kauan sitten.

Rowan ja Celaena tietävät, että Valgi-sotilaat ovat pian matkalla linnoituskotiinsa. He alkavat koota siviilejä sinne taistelemaan, mutta hyökkäys tapahtuu ennakoitua nopeammin ja vaivalloisemmin. Celaena pelastaa heidät vaihtamalla haltia-muotoonsa ja käyttämällä kaikkien aikojen vahvinta taikuuttaan. Kun hänen voimansa heikkenevät hetkeksi tässä taistelussa, Rowan liittyy häneeb carranamina. Tämä palauttaa hänen voimansa, kun Celaena ammentaa Rowanin voimaansa linkin kautta.

Rowan ja Celaena matkustavat Doranelleen tapaamaan kuningatar Maevea, joka pitää sopimuksensa voimassa. Hän kertoo Celaenalle, että mahtiavaimiq ei voi tuhota; ne voidaan vain laittaa takaisin portaaliin. Kukaan ei tiedä tarkalleen, miten tämä tehdään. Hän sanoo, että kuninkaalla olisi uskomaton voima, jos hänellä olisi kaikki kolme avainta. Kuningatar epäilee, että Celaena on keksinyt, missä kolmas avain on, ja alkaa piiskata Rowania, kun hän ei kerro salaisuutta. Celaena näyttää taikuutensa ja uhkaa sytyttää kaupungin tuleen, jos Maeve ei lopeta kidutusta. Kuningatar näkee mahtavan voimansa ja pysähtyy.

Celaena on tajunnut, että Maeve on halunnut mahtiavaimet vuosisatoja ja että hän petti rakkaansa yrittäessään saada ne. Sitten Celaena vetää esiin löytämänsä sormuksen... mieheltä, jota Maeve rakasti ja jonka hän petti niin kauan aikaa sitten. Celaena käyttää sormusta neuvotellakseen Maeven kanssa ja saa Rowanin irti tämän verivalasta. Sitten hän vannoo valan Celaenalle, ja he lähtevät yhdessä.

Murtaugh saapuu Adarlaniin uutisen kanssa, että Aelin on elossa ja osoitti todellisen itsensä taistelussa Wendlynissä. Kaikki ovat innoissaan uutisista. Aedion lähtee mennäkseen Terrsaeniin kertoakseen sen ihmisille ja muille maailmoille matkan varrella. Adarlanin kuningas on täysin raivoissaan uutisista.

Kuningas kutsuu Dorianin, Sorschan, Chaolin ja Aedionin valtaistuinhuoneeseensa kyselemään heiltä heidän keskuudessaan olevasta vakoojasta. Aedion yrittää olla syntipukki. He kahlitsevat hänet ja raahaavat hänet vankityrmiin. Kuningas sanoo, että hänet teloitetaan pian.

Kuningas kääntyy Sorschan puoleen ja kyselee häneltä kirjeistä, jotka hän on lähettänyt ystävälleen, jossa on tietoja hänestä. Hän myöntää sen olevan totta, mutta sanoo rakastuneensa Dorianiin. Kuningas teloittaa Sorschan heidän edessään. Chaol vetää miekkansa. Häntä kohti ammutaan varsijousi, ja Dorian jäädyttää huoneen jäävoimillaan. Kuningas on iloinen nähdessään poikansa taikuuden. Dorianin ansiosta Chaol pakenee. Kuningas sitoo Dorianin ja asettaa mustan kiven hänen kaulaansa. Näyttää siltä, ​​että hän on nyt isänsä hallinnassa.

Chaol tarttuu Nopsajalkaan ja pakenee salaisilta kulkuväyliltä. Hän kertoo Mortille, minne hän on menossa, jos Celaena ilmestyy paikalle. Hän palaa Renin luo, joka vannoo vapauttavansa Aedionin.

Celaena lähtee laivalla Adarlaniin lopettaakseen suhteensa Chaolin kanssa lopullisesti ja löytääkseen sitten vanhan mestarinsa Arobynn Hamelin, jolla hän uskoo olevan kolmas mahtiavain. Hän haluaa mennä yksin. Rowan ei pidä siitä, mutta hänen on suostuttava verivalan vuoksi. Celaena aikoo koota hovin ja armeijan mennäkseen kuningasta vastaan. Hän sanoo lähettävänsä Rowanin "kun aika on oikea". Hän on valmis taistelemaan takaisin valtaistuimelle Terrasenissa.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarah J. Maas on maininnut Disneyn Tuhkimon inspiraationa kirjoittaessaan Throne of Glassin. Katsoessaan kohtausta, jossa sankaritar pakenee juhlista, Maas huomasi, että ääniraita oli "liian tumma ja intensiivinen". Tämä sai hänet kuvittelemaan useita yksityiskohtia uudelleen. "Musiikki sopi paljon paremmin, kun kuvittelin varkaan - ei, salamurhaajan! - pakenevan palatsista", hän sanoi. "Mutta kuka hän oli? Kuka oli lähettänyt hänet tappamaan prinssin? Keitä mahtoivat olla prinssin viholliset? Voimakas, korruptoitunut valtakunta kenties?"

Tarina tunnettiin alun perin nimellä Queen of Glass, ja se ilmestyi alun perin FictionPress.com-sivustolla. Bloomsbury osti romaanin vuonna 2010 ja osti kaksi ylimääräistä Throne of Glass -romaania vuonna 2012. Julkaisija Emma Bradshaw pani merkille Maasin "valtavan online-seurannan, erityisesti Yhdysvalloissa". Lisäksi Throne of Glassista tuli ensimmäinen Bloomsburyn nuortenromaani, joka esiteltiin Netgalley.com-sivustolla, ja se keräsi pyyntöjä "kaikkialta maailmasta."

Bloomsburyn hankinnan jälkeen tarina kävi läpi useita muutoksia ennen julkaisua. Tarinan kehityksestä Maas totesi: "Niiden 10 vuoden aikana, jotka olen työskennellyt sarjan parissa, Throne of Glassista on tullut enemmän alkuperäinen eeppinen fantasia kuin Tuhkimo-uudelleenkerronta, mutta voit silti löytää muutamia nyökkäyksiä legendalle. siellä täällä."

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan teini-ikäinen sankaritar Celaena Sardothien esitellään orpona, jonka salamurhaaja kasvatti ja koulutti. Häntä luonnehditaan taitavaksi, ylimieliseksi ja nokkelaksi. Muotoillessaan päähenkilöään Maas sai inspiraationsa Taru sormusten herrasta Eowynin sankaruudesta ja chicagolaisen Velma Kellyn luonnehdinnasta. Maas on todennut, että jälkimmäisen "ylimielisyys ja kiihkeys sai minut haluamaan kirjoittaa hänen kaltaisestaan ​​naisesta - naisesta, joka ei koskaan pyytänyt anteeksi lahjakkuuttaan ​​ja päättäväisyyttään ja on rakastunut itseensä."

Maas suunnitteli Celaenan lopulta erittäin taitavaksi hahmoksi, jonka kyvyt muodostavat myös perustan lukuisille virheille. Sarjan julkaisua edeltäneissä haastatteluissa Maas pani merkille sankarittarensa ongelmat "kärsimättömyyteen" ja "turhamaisuuteen". Hän ehdotti myös, että Celaena kasvaisi sopeutuessaan uuteen rooliinsa. Celaenan salamurhaajan taitojen lisäksi Maas halusi, että hahmolla olisi useita hänen ikänsä mukaisia ​​piirteitä ja harrastuksia, mukaan lukien rakkaus "ostoksia, kirjoja ja fine dining -ruokailua kohtaan" sekä "halu joutua vaikeuksiin".

Luodessaan ystävyyttä Celaenan ja Chaolin välille Maas antoi hahmoille useita eroja. Tarinan alkaessa Chaol esitellään tiukkana ja eettisenä kapteenina, kun taas Celaena esitetään moraalisesti moniselitteisenä salamurhaajana. Kirjoittajan mukaan tämä kontrasti edistää Chaolin hahmon kehittymistä, kun hänen siteensä Celaenaan kasvaa. Heidän kokemustensa keskellä Chaol tulee lopulta näkemään hänet paitsi vangittuina rikollisena, myös "ihmisenä". Kirjoittaessaan romaania Maas näki Chaolin hahmona, joka oli "aina nähnyt maailman mustana ja valkoisena" ja päätteli, että "Celaena vain heittää jakoavaimen siihen."

Prinssi Dorian esitellään myös Celaenan kosijana. Heidän suhdettaan mutkistaa kuitenkin hänen asemansa kruununprinssinä.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aelin Ashryver Galathynius tunnetaan myös nimellä Celaena Sardothien on Terrasenin kuningatar ja sarjan päähenkilö. Kun Aelin oli nuori, hänen vanhempansa murhattiin ja salamurhaajien kuningas Arobynn Hamel löysi hänet lähes kuolleena. Lapsuudesta lähtien salamurhaajaksu koulutettuna hän ansaitsi maineen maailman kuuluisimpana salamurhaajana. Isäntänsä kuitenkin petti ja vangitsi Aelinin ja auttoi hänen vangitsemisessaan Endovierin suolakaivoksiun. Maineensa ansiosta Celaenalle tarjotaan mahdollisuus osallistua kilpailuun kuninkaan miekaksi. Jos hän voittaa, hänen on pysyttävä Adarlanin kuninkaan palveluksessa 4 vuotta, minkä jälkeen hän saa vapautensa ja täyden armahduksen. Kilpailun aikana hän omaksuu Bellhavenin satamasta kotoisin olevan jalokivivarkaan Lillianin persoonan välttääkseen henkilöllisyytensä paljastumisen. Seuraavissa kirjoissa paljastetaan, että hän on Terrasenin kadonnut prinsessa ja että hänen esi-isänsä ovat Mala Fire-Bringer ja Brannon Galathynius. Hänen syntyperänsä tekee hänestä avaimen Adarlanin pelastamisessa Valgivoimista, antaa hänelle valtavat maagiset voimant ja tekee hänestä Terrasenin valtaistuimen perillisen. Aelin kuvataan kauniiksi ja silmiinpistäväksi, lahjakkaaksi, älykkääksi ja ylimieliseksi.
  • Rowan Valkohaukka on täysiverinen haltia, joka on yli kolme vuosisataa vanha. Hänellä on hopeiset hiukset ja männynvihreät silmät. Rowan voi ottaa valkohäntähaukan muodon ja hänen voimansa ovat jää ja tuuli. Muutama sata vuotta ennen Throne of Glassin tapahtumia hänen puolisonsa Lyria ja heidän syntymätön lapsensa tapettiin. Hänelle annettiin tehtäväksi kouluttaa Aelin, kun tämä tuli Doranelleen tapaamaan Maevea. Rowan oli aiemmin vannonut verivalan Maevelle, mutta Aelin teki sopimuksen Maeven kanssa vapauttaakseen hänet siitä kunniallisesti, ja Rowan vannoi verivalan Aelinille välittömästi sen jälkeen. Lopulta hän ja Aelin rakastuivat ja menivät naimisiin, ja heidän paljastui olleen kavereita, mutta Maeve oli huijannut Rowanin uskomaan, että Lyria oli hänen sielunkumppaninsa, minkä jälkeen hän tappoi Lyria saadakseen Rowanin palvelemaan itseään. Hän oli ennustanut Aelinin valtavan tulitaikuuden ja halusi tavan hallita häntä puolisonsa kautta. Rowan ja Aelin eivät tunnistaneet olevansa sielunkumppaneita, minkä Maeve piti mielenkiintoisena.
  • Dorian Havilliard on Adarlanin kuningas, sekä Aelin Galathyniuksen ystävä. Dorian päättää sponsoroida Celaenaa haastajanaan isänsä miekaksi. Dorian yrittää toisinaan vastustaa isäänsä, mutta hän ei koskaan pysty täysin uhmaamaan isäänsä. Hänen paras ystävänsä on Kaartin kapteeni Chaol Westfall. Dorian on myös valoisa, hänellä on utelias mieli ja hän rakastaa lukemista. Hän on taitava ratkaisemaan ongelmia ja etsii vastauksia kysymyksiin, vaikka kukaan muu ei voisi tai auta. Hänellä on myös paljon uskollisuutta, kun hän menee ulos tieltä ja vaarantaa itsensä suojellakseen ystäviään. Dorian on pitkä ja laiha, ja hänellä on korpinmustat hiukset ja hänen silmänsä ovat safiirinsiniset. Ennen Celaenan tapaamista Dorian on turhamainen sydämenmurtaja, tyrannillisen isänsä nukke. Hänen isänsä otti kaiken taian valtakunnasta ja teki siitä laitonta. Dorian on kuitenkin perinyt raakaa taikuutta, jonka hän salaa isältään. Dorian rakastuu myöhemmin noita Manoniin, mustanokka-klaanin perilliseen.
  • Manon Mustanokka Crochan Manon on rautahammas-noita ja mustanokka-klaanin perillinen, yksi kolmesta rautahammas-noitien klaanista. Hänen isoäitinsä on mustanokkien matriarkka. Manon ryhmä tunnetaan nimellä Kolmetoista, rautahampaisten noitien kiihkein seura. Hän meni Morathiin harjoittelemaan taistelua wyvernien kanssa monien muiden noitien kanssa, missä hän kehittää vahvan siteen wyverniinsä, lohikäärme Abraxokseen. Manon paljastetaan viimeiseksi Crochanin kuningattareksi. Hän on avain kirouksen avaamiseen noitien kotimaassa, länsimaisissa jätteissä, koska hän syntyi sekä Crochanin että Irontethin verestä. Hänen isänsä oli Crochan-prinssi ja hänen äitinsä rautahammas noita. Hänen liittonsa muuttuvat Taistelun Myrskyt -kirjassa, kun hän tavoittelee muutosta suurempaa tarkoitusta varten.
  • Chaol Westfall Chaol on Kaartin kapteeni ja on erittäin varovainen Celaenaa kohtaan koko ensimmäisen ja osan toisesta kirjasta, koska hän tunnistaa uhan, jonka tämä valtakunnalle aiheuttaa. Chaol on hyvin läheinen Dorianille ja on valmis uhraamaan henkensä hänen puolestaan. Koko ensimmäisen kirjan ajan Chaol auttaa Celaenaa pääsemään takaisin kuntoon turnauksen aikana ja treenaa ahkerasti hänen kanssaan joka aamu. Toisessa kirjassa hän aloittaa rakkaussuhteen Celaenan kanssa. Tämä suhde päättyy Nehemian murhan jälkeen, josta Celaena syyttää Chaolia, koska Chaol ei varoittanut Celaenaa Nehemian henkeä uhkaavista uhista. Sarjan loppuun mennessä hän on sytyttänyt heidän ystävyytensä uudelleen, ja Chaolilla on uusi vaimo. Chaolilla on kerrottu olevan ystävällinen suhde vartijoidensa kanssa, ja he näyttävät luottavan ja kunnioittavan häntä. Chaol on erittäin uskollinen ja rehellinen.

Toistuvat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nehemia Ytger Nehemia on Eyllwen valtakunnan prinsessa. Eyllwe päättää luottaa Adarlaniin, jotta heidän kanssansa ei tapeta. Nehemian teeskentelee osaavansa puhua vain äidinkielellään eikä ymmärrä, mitä ihmiset sanovat puhuessaan; ensimmäisessä kirjassa Celaena opettaa häntä puhumaan yhteistä kieltä. Nehemia on erittäin tahdonvoimainen henkilö ja kieltäytyy katsomasta alaspäin. Hänen aseensa on sauva, joita hänen valtakuntansa ihmiset tekevät. Nehemia pystyy kommunikoimaan Celaenan kanssa, koska Celaena osaa puhua Nehemian kieltä. Lopulta Nehemia manipuloi tuttavansa tappamaan hänet motivoidakseen Celaenan vapauttamaan Terrasenin, Eyllwen ja muut maat Adarlanin hallinnasta.
  • Aedion Ashyver alias Pohjolan susi: Aelinin serkku, puolihaltia, jolla on parannettu näkö, refleksit ja kuulo, mutta hänellä ei ole voimia. Aedionilla on Aelinin röyhkeä, sarkastinen asenne ja itseluottamus. Hän palveli kenraalina Adarlanin armeijassa ennen kuin tapasi serkkunsa ja liittyi tämän hoviin. Hän on ehdottoman uskollinen, valmis kuolemaan kuningattarensa puolesta ja jopa tahraamaan oman nimensä Terrasenin hyväksi. Aedion on biseksuaali paljastattuaan Lysandralle, että hän on kiinnostunut ihmisistä sukupuolesta riippumatta. Aedion on pitkä, lihaksikas ja komea, ja hänellä on ruskettunut vietettyään vuosia iho lumikirkkaissa Terrasenin vuoristoissa. Aedionilla on pitkät, kullanruskeat hiukset ja kullanväriset turkoosit silmät.
  • Kaltain Rompier Kaltain on nuori nainen, joka on kotoisin perheestä, joka on rikas, mutta ei niin rikas, että he olisivat laajalti tunnettuja tai heillä olisi yhtä paljon etuoikeuksia kuin kuninkaan hovissa. Hän tuli palatsiin kreivi Perringtonin vieraana päästäkseen lähelle Doriania, koska hän halusi tulla tämän morsiameksi. Kaltain on valmis tekemään mitä tahansa tullakseen Dorianin morsiameksi ja ollakseen valta-asemassa. Perrington vangitsee hänet ja antaa Valgiruhtinaalle, jonka Kaltain salaa tuhoaa. Hänellä on harvinainen taikuuden muoto nimeltä varjotuli, joka sai Perringtonin kiinnostumaan hänestä. Myöhemmin sarjassa hän lunastaa itsensä, kun hän antaa Elide Lochanille Wyrdkeyn ja tuhoaa sitten osan Morathista ja itsestään sen mukana.
  • Adarlanin kuningas oikealta nimeltään Dorian Havilliard I, on Adarlanian valtakunnan hallitsija. Hän oli Imperiumin entinen hallitsija ja Havilliardin suvun päällikkö. Hän oli Dorian ja Hollin Havilliardin isä ja Georgina Havilliardin aviomies. Kuninkaan kuvattiin olevan millään tavalla täysin erilainen kuin hänen poikansa Dorian; hänellä oli leveä runko, pyöreät kasvot ja halkeilevat piirteet sekä terävät silmät. Yksi hänen kulmistaan ​​on arpeutunut. Kun kuningas oli nuorempi ja ennen kuin Valgit olivat ottaneet hänet valtaansa, hän oli paljon poikansa Dorianin kaltainen, hän oli aina unohdetuissa paikoissa, joihin häntä ei haluttu, ja luki kirjoja, joita ketään hänen ikäisensä ei saisi lukea. Valgit valtasivat kuninkaan mielen, hänen ollessaan vielä nuori, mikä muutti hänet tehden hänestä tyrannilaisen ja sosiopaattisen. Valgin hallinnassa kuninkaasta tuli hallitsija, joka nautti suuresta mielenkiinnosta tahtonsa kohdistamisesta muihin. Hän ei näyttänyt välittävän mistään muusta kuin itsestään ja vallastaan. Jos häntä ei olisi koskaan ollut riivattu, hän olisi ollut rakastava ja ystävällinen isä, jonka hän osoitti pojalleen Tuhkan valtiattaressa. Myöhemmin paljastettiin, että hänen nimensä oli myös Dorian.
  • Lysandra Entinen kurtisaani, joka työskenteli Arobynn Hamelin kanssa. Varhaisin näkemämme kuvaus Lysandrasta on hemmoteltu tyttö, joka saa aina haluamansa, ja hän joutuu usein "vihollisensa" Celaena Sardothienin tielle. Sarjan edetessä hän kuitenkin osoittaa terävää mieltä, rohkeutta ja ystävällisyyttä. Hän on ottanut pienen tytön Evangelinen siipiensä alle ja tämä saa Aelinin taas luottamaan häneen. Lysandra osoittaa koko sarjan ajan olevansa uskollinen ja rohkea Terrasenin uuden hovin jäsen. Hän on kiivaasti uskollinen ja erittäin omistautunut paremman maailman luomiseen Evangelinelle. Lysandra on muodonmuuttaja ja voi muuttaa muotoaan miksu tahansa eläimeksi tai ihmiseksi. Hän pitää parempana haamuleopardi- ja wyvern-muodostaan. Lysandra esitellään hämmästyttävän kauniina naisena, jonka tummanruskeat hiukset ulottuvat olkapäille ja selkään asti. Hänellä on vaalea iho, smaragdisilmät ja täyteläiset huulet.

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lasipalatsi. (Throne of Glass, 2012). Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus, 2017.
  • Keskiyön kruunu. (Crown of Midnight, 2013). Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus, 2018.
  • Tulen perillinen. (Heir of Fire, 2014). Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus, 2018.
  • Varjojen kuningatar. (Queen of Shadows, 2015). Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus, 2019.
  • Taistelun myrskyt. (Empire of Storms, 2016). Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus, 2020.
  • Aamunkoiton torni. (Tower of Dawn, 2017). Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus, 2021.
  • Tuhkan valtiatar, osa 1. (Kingdom of Ash, 2018). Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus, 2022. [3]
  • Tuhkan valtiatar, osa 2. (Kingdom of Ash, 2018). Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus, 2022. [4]

Televisiosovitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2016 Hulu ilmoitti kehittävänsä kirjasarjan pohjalta televisiosarjaa nimeltä Queen of Shadows (Varjojen kuningatar). Sarjan on määrä tuottaa The Mark Gordon Company ja käsikirjoittaa Kira Snyder. Pilottijakson ohjaajaksi nimettiin Anna Foerster. Vuonna 2020, sarjan oikeudet ovat sittemmin palautuneet Maasille.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Armitage, Helen: Throne Of Glass TV Show Updates: Is The Sarah J. Maas Adaptation Happening? Screen Rant. 2.7.2020. Viitattu 11.4.2021. (englanniksi)
  2. Sarah J. Maas Gummerus. Viitattu 11.4.2021.
  3. Tuhkan valtiatar, osa 1 (Throne of Glass #7) – Sarah J. Maas Risingshadow. 24.3.2021. Viitattu 11.4.2021.
  4. Tuhkan valtiatar, osa 2 (Throne of Glass #7) – Sarah J. Maas Risingshadow. 24.3.2021. Viitattu 11.4.2021.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.