Malente

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malente
vaakuna
vaakuna

Malente

Koordinaatit: 54°10′N, 10°33′E

Valtio Saksa
Osavaltio Schleswig-Holstein
Piirikunta Ostholstein
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 69,1 km²
Korkeus 32 m
Väkiluku (2019) 10 864
 – Väestötiheys 157 as./km²
Postinumero 23714, 23717
Suuntanumero(t) 04523

Malenten sijainti Ostholsteinin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Schleswig-Holsteinin osavaltiossa.

Malente on kunta Ostholsteinin piirikunnassa Schleswig-Holsteinin osavaltiossa pohjoisimmassa Saksassa. Lähellä Itämeren rantaa sijaitseva Malente tunnetaan kylpylä- ja virkistyskeskuksena. Etäisyys Hampurista on noin 80 kilometriä koilliseen ja Kielistä noin 30 kilometriä kaakkoon.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malente kuuluu Holsteinische Schweiziin - Holsteinin Sveitsiin - joka on Holsteinin itäistä, kumpuilevaa aluetta. Se sai nykymuotonsa viimeisimmän jääkauden aikana. Malenten seutu on järvisyydeltään melko runsasta. Kunnan keskustan länsipuolella sijaitsee Dieksee-järvi, jonka pinta-ala on noin neljä neliökilometriä. Itäpuolella sijaitsee Kellersee, jonka pinta-ala on noin viisi ja puoli neliökilometriä. Järvet kuuluvat Holsteinische Seenplatten - Holsteinin järvitasangon - itäiseen osaan. Alueen järviä yhdistää Schwentine-joki, jonka pituus on noin 68 kilometriä. Joki virtaa Itämereen.

Malenten keskus on Bad Malente-Gremsmühlen, jonka osa-alueita ovat Neversfelde ja Rachut. Malenten alueella on lisäksi yhdeksän kyläkeskusta: Benz, Kreuzfeld, Krummsee, Malkwitz, Neukirchen, Nüchel, Sieversdorf, Söhren ja Timmdorf.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malente mainitaan asiakirjoissa ensi kerran 1215. Se oli alkuaan vendien asuinpaikka, joka pysyi vähäpätöisenä kylänä aina 1800-luvun puoleenväliin saakka. Gremsmühlen Dieksee-järven rannalla sen sijaan menestyi paremmin retkeilykohteena ja vuonna 1280 käyttöönotetun myllynsä ansiosta. Molemmat kylät saivat rautatieyhteyden 1866, matkailu lisääntyi ja ne yhdistettiin. 1900-luvulla Malenten merkitys kylpyläkohteena lisääntyi edelleen.[2]

Malenten historiallista arkkitehtuuria edustavat muun muassa Gut Rothensande, kartano jonka historia alkaa 1360-luvulta, ja Wasserturm Malente, eli Malenten vesitorni. 38-metrinen torni valmistui 1912.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malenten rautatieasema sijaitsee rataosuudella KielLyypekki. Maantieliikenteen valtaväylä on Bundesstraße 76.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Entfernung von Malente nach_ Luftlinie.org. Viitattu 26.12.2020. (saksaksi)
  2. Geschichte Malente.de. Arkistoitu 14.1.2021. Viitattu 26.12.2020. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Malente.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Malente