Malando

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Malando (usein myös A. Malando, oik. Arie Maasland, 26. toukokuuta 1908 Rotterdam22. marraskuuta 1980 Bussum) oli hollantilainen orkesterinjohtaja, säveltäjä ja hanuristi. Malando tuli tunnetuksi nimeään kantavasta tango-orkesterista ja monista tangosävellyksistään.

Arie Maasland suunnitteli aluksi rakennuspiirtäjän uraa ja soitti opintojensa ohessa pianoa, hanuria ja rumpuja rotterdamilaisissa yhtyeissä ja mykkäelokuvissa. Ammattimuusikon uransa hän aloitti rumpalina yhtyeessä nimeltä The Jumping Jacks. 1935 hän näki Haagissa kuuluisan argentiinalaisen tangotaiteilijan, Eduardo Biancon, esiintyvän. Tango teki Arieen suuren vaikutuksen, ja seuraavana vuonna hän sävelsi ensimmäisen oman tangonsa, Anny – tulevan vaimonsa mukaan nimetyn. Ensimmäisen suurelle yleisölle tunnetuksi tullut tango, Cosmopolite, syntyi seuraavana vuonna. Tämä tango oli nimetty rotterdamilaisen huvittelupaikan mukaan, jossa The Jumping Jacks usein esiintyi. Kun tango vuonna 1937 julkaistiin nuotteina, oli se saanut uuden nimen: Olé Guapa. Kustantajan mielestä espanjalainen nimi sopi kappaleelle paremmin. Tässä yhteydessä myös säveltäjä otti itselleen sopivamman taiteilijanimen, Malando, ja perusti oman, nimeään kantavan tanssiorkesterin vuonna 1939.

Toisen maailmansodan aikana Malandon orkesteri esiintyi eri puolilla Hollantia, radiossa ensi kertaa vuonna 1941. Sodan aikana orkesteria myös pyydettiin esiintymään Saksassa, mistä tehtävästä kieltäytyminen johti vankileiripassitukseen. Kuljetuksen aikana Malando kuitenkin onnistui pakenemaan kahden orkesterinsa jäsenen kanssa. Orkesterin kansainvälinen menestys alkoi sodan jälkeen Saksasta ja Belgiasta, kun Malandon sävellykset olivat tulleet Euroopassa tunnetuiksi. 1950-luvulta alkaen orkesteri tunnettiin jo koko maailmassa ja kiertueet ulottuivat Japaniin asti. Vuonna 1973 Malando levytti orkestereineen albumillisen Toivo Kärjen tangoja.

Vuonna 1979, vuosi ennen kuolemaansa, Malando luovutti orkesterinsa johdon vävylleen, Evert Overwegille, joka oli tullut orkesteriin rumpaliksi 1955. Nykyään Malando-orkesteria johtaa Evert Overwegin poika Daniël Overweg eli Danny Malando.

Sävellyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swing it, foxtrot (1933)
Kiekie, valssi (1933)
Valse Marguerite, valssi (1933)
Olé Guapa, tango (1936, alun perin Cosmopolite)