Malakia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Malakia oli juutalainen profeetta. Malakian kirja on Raamatussa Vanhassa Testamentissa.

Hepreankielinen sana "mal'aakii" merkitsee 'sanansaattajaa' ja 'enkeliä'. Ei ole varmaa, onko kyseessä erisnimi vai salanimi tai vastaava.

Serubbaabelin temppeli on jo rakennettu ja siellä on toimitettu uhreja jo jonkin aikaa, koska papisto on menettänyt alkuinnostuksensa ja alkanut laiminlyödä ja väärinkäyttää tehtäviään (Mal 1:13). Hänellä oli kaksi veljeä, Nathaniel ja Josiah. Kirjoittajan henkilöllisyyttä ei tunneta, joka kirjoitti Malakian kirjan, joka on viimeisen kirjan Neviim (profeetat)-luvussa juutalaisten Tanakhissa. Kristillisessä Vanhan testamentissa, profeetalliset kirjat on sijoitettu viimeiseksi, joten Malakian kirja on viimeinen Vanhan testamentin kirja ennen Uutta Testamenttia. Raamatun mukaan Malakia oli Sebulonin sukukunnasta , kuoli nuorena, profetoi tuolloin, kuten Jerusalemin temppeli rakennettiin uudelleen juutalaisten ollessa vankeudessa Babyloniassa, todennäköisesti - noin 400 eaa. Malakia oli kannattaja sama uskon ja lain kannattaja Esran ja Nehemian päivinä, kuten Haggai ja Sakarja - Serubbaabelin päivinä. Hän nuhteli ihmisiä heidän huolimattomuudesta uhritoimituksissa, pappeja uskon kieltämisestä, uhkasi heitä Jumalan tuomiolla erilaisista synneistä ja selvästi ennustaa tulevan Messiaan, Johannes Kastajan ja tulevan Jumalan tuomion.

Malakia joutuu julistamaan kansalle samaa sanomaa kuin Jesaja, Jeremia ja muut ennen pakkosiirtolaisuutta toimineet profeetat: Jumala on ollut uskollinen ja rakastanut kansaansa, mutta kansa on ollut kiittämätön ja uskoton (Mal 1). Ei edes paluu pakkosiirtolaisuudesta ole saanut aikaan pysyvää parannusta. Kansa on jälleen hylännyt Jumalan tahdon ja kulkee vääriä teitä.

Yksi osoitus kansan uskottomuudesta ovat seka-avioliitot ja avioerot (Mal 2). Malakia rinnastaakin Jumalan liiton kansansa kanssa ja avioliiton, kuten teki profeetta Hoosea (Mal 2:10,14,16)

Malakia nuhtelee pappeja tehtävien kelvottomasta suorittamisesta: Herralle uhrataan viallisia uhrieläimiä ja näin uhrit ja niiden asettaja, Jumala, häpäistään (Mal 1:12-14).

"Papin suun tulee jakaa tietoa, hänen huuliltaan odotetaan opetusta. Hän on Herran Sebaotin sanansaattaja." Mal 2:7

Tämä jae osoittaa pappien oikeat tehtävät. Kristilliselle kirkollekin asetetaan paljon erilaisia tehtäviä, mutta mikään niistä ei saa syrjäyttää tärkeintä: evankeliumin julistamista. Köyhiä voivat auttaa muutkin, mutta evankeliumia ei voi julistaa kukaan muu kuin Kristuksen kirkko.

Malakia, kuten Sakarjakin (Sak 14), ennustaa tulevaa tuomion päivää, Herran päivää (Mal 3,4)

Mooseksen lakia on noudatettava siihen asti, kunnes tulee Elia, Herran päivän ja Messiaan edelläkävijä (Mal 4:4). Ennustus Eliasta (Mal 4:5-6) toteutui Johannes Kastajassa (Matt 3:1-12). Elian tehtävä oli valmistaa tietä Messiaalle ja siten myös Herran päivälle, joka tulisi Messiaan tultua.

Malakian kirjan loppu on hyvä loppu koko Vanhalle testamentille: se viittaa tulevaisuuteen, Jumalan lupausten toteutumiseen, Messiaaseen, Herran päivään. Tämä kaikki on kerrottu meille Uudessa testamentissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]