Madeleine-leivos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Commercyn madeleinejä.
Madeleine-pelti.

Madeleine-leivos (ransk. madeleine) on simpukankuoren muotoinen pieni kakkunen, joka on lähtöisin Ranskan koillisosista, Commercysta ja Liverdunista. Sen taikina valmistetaan vaahdottamalla munat ja sokeri sekä lisäämällä vehnäjauhoa, sitruunamehua, raastettua sitruunankuorta ja sulaa voita.[1] Kirjailija Marcel Proust teki leivoksista maailmankuuluja teoksen Kadonnutta aikaa etsimässä ensimmäisessä osassa. [2] Teoksessa tapahtuu usein, että jokin pieni aistimus sysää liikkeelle muistojen ja mielikuvien vyöryn. Niinpä teoksen päähenkilö muistaa, kuinka hänen äitinsä lähetti tämän hakemaan pullean pikku leivonnaisen, jota kutsutaan nimellä Petite Madeleine.

»- - leivoksesta sinänsä ei tullut minun mieleeni mitään ennen kuin olin maistanut sitä. - - Mutta heti kun kakunmurut ja tee koskettivat kitalakeani, minä hätkähdin, jännityin ja tarkkasin mitä eriskummallista minussa tapahtui. Minut oli vallannut, eristänyt suloinen nautinnon tunne, ja ilman mitään näkyvää syytä.»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Madeleine-leivokset Arla-Ingman, reseptit. Viitattu 15.10.2013.
  2. Venla Rossi, Jaakko Hämeen-Anttila: Kirjallisia herkkupöytiä. Historia-lehti, 2013, nro 9, s. 58. Somero: Storia. ISSN 1795-4215.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]