MacAulayn klaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MacAulayn klaani on skotlantilainen klaani. Klaanin historiallinen keskus on ollut Ardincaplea ympäröivät maat, joka nykyään kattaa Rhun kylän ja Helensburghin burghin Argyll ja Butessa. Ardincaplen Macaulayt ovat pääosin sijainneet perinteisessä Dunbartonshiren kreivikunnassa, jonka läpi kulkee 'Ylämaan linja' jakaen sen Ylämaahan ja Alamaahan. MacAulayta on pidetty Ylämaan klaanina ja eri historioitsijat ovat yhdistäneet sen alkuperäisiin Lennoxin jaarleihin ja myöhemmin Gregorin klaaniin. Klaanin päällikköä on kutsuttu arvonimellä Ardincaplen lairdi.

On myös muita skotlantilaisia MacAulayn klaaneja, joilla ei ole historiallista yhteyttä tähän klaaniin. Näitä ovat Lewisin MacAulayn klaani ja Ullapoolin ja Loch Broomin MacAulayn klaani sekä mahdollisesti Uistin Macaulayn klaani[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klassisen gaelin henkilönnimi Amhlaoíbh[2], (nykyään englantilaisittain Aulay), oli yleinen kristitty nimi varhaisissa Lennoxin jaarlien perheissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lawson, Bill: From The Outer Hebrides to Cape Breton - Part II The Global Gazette (globalgenealogy.com). 10.9.1999. Viitattu 14.10.2007. Despite the Uist MacAulays close proximity to the Lewis MacAulays, they are not considered to be related.
  2. Newton (1996), pp. 46–51.