MCA (tietotekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MCA-näytönohjain IBM XGA-2.
MCA-verkkokortti IBM 83X9648.

MCA (Micro Channel architecture) on IBM:n kehittämä väylätyyppi, jota käytettiin IBM PS/2-tyyppisissä työasemissa.

MCA-väylän liitin on pienempi kuin aiemmin laajasti käytössä olleessa ISA-väylässä. Muun muassa tästä syystä MCA-väylä ei ole yhteensopiva vanhojen laajennuskorttien kanssa.

MCA:ssa oli aikanaan huomattavia etuja muihin väyliin verrattuna, mutta se ei yleistynyt, koska IBM vaati väylän käytöstä lisenssimaksuja. Arkkitehtuuri vaati kokonaan uudet kortit. Vanhat ISA-väyläiset kortit eivät käyneet MCA-kanavaan, joten muut valmistajat eivät mielellään ottaneet MCA:ta kokoonpanoihinsa mukaan. MCA:n katsotaan olleen IBM:n yritys hidastaa IBM-yhteensopivien kloonien valmistusta.

MCA on huonosta menestyksestään huolimatta vaikuttanut merkittävästi uusien väylätyyppien suunnitteluun.

MCA oli edistyksellinen verrattuna ISA:an muun muassa 32-bittisyyden vuoksi, ja myös siksi että sovittimissa saattoi olla oma suoritin (esimerkiksi ohjainkortti) joka saattoi kommunikoida suoraan muistin kanssa niin, ettei emolevyllä olevan suorittimen tarvitse osallistua prosessiin. Myös PnP (plug & play) on alun perin MCA-väylän ominaisuus, sekä ”IRQ sharing” jolla keskeytysnumerot voitiin jakaa usean laitteen kesken. Samat ominaisuudet ovat edelleen PCI-väylässä.