Mýrdalsjökull

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäätikön kartta.
Katlan kalderan sijainti.

Mýrdalsjökull on jäätikkö Islannin eteläosassa. Se on eteläisin Islannin jäätiköistä. Siitä länteen on pienempi Eyjafjallajökull-jäätikkö; näitä kahta yhdistää Fimmvörðuháls, joka on suosittu vaellusreitti (ks. alla). Mýrdalsjökullin korkein kohta on 1 493 metriä ja vuoden 1980 mittauksessa se peitti 595 neliökilometrin alueen.

Jäätikkö peittää alleen toimivan Katla-tulivuoren. Sen kaldera on ovaalin muotoinen ja läpimitaltaan noin 10 kilometriä. Jäätikkö peittää sen kokonaan 200–700 metrin paksuisena.

Ennen Hringvegurin (saaren ympäri kulkeva päätie) rakentamista, ihmiset pelkäsivät kulkea jäätikön edustalla olevien tasankojen halki pelättyjen jökulhlaupien (eli jäätikköjokitulvien) ja ylitettävien syvien jokien takia. Vuoden 1918 purkaus aiheutti laharin, joka siirsi rantaviivaa viidellä kilometrillä.

Fimmvörðuháls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fimmvörðuháls sijaitsee Eyjafjallajökull- ja Mýrdalsjökull-jäätiköiden välissä. Yksi Islannin suosituimmista vaellusreiteistä Skógarin ja Thórsmörkin välillä kulkee tämän vuorisolan kautta, vaikka reitti on 22 kilometriä pitkä ja matkalla pitää kiivetä 1 000 metriä. Matkalaiset voivat viipyä solassa olevissa eritasoisissa majoissa. Reitti on erityisen kaunis lukuisten vesiputousten takia. Kulkeminen reitillä on mahdollista vain kesäkuun puolivälin ja elokuun puolivälin välisenä aikana. Toukokuussa 1970 kolme taivaltajaa kuoli ylittäessään solaa lumimyrskyssä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mýrdalsjökull.