Mäkivyö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mäkivyö osana valjaita.

Mäkivyö on vetoeläimen, ratsun tai kantojuhdan lautasten ympäri kulkeva hihna, joka helpottaa hidastamista tai alamäessä kulkemista. Se voi myös vakauttaa selässä kannettavan kuorman.

Käyttö valjaissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäkivyö kevyitä kärryjä vetävällä ponilla.
Mäkivyöt kulkevat takahevosten länkien kautta keskiaisaan.

Mäkivyö auttaa valjastettuna kuormaa vetävää eläintä hidastamaan ja hallitsemaan ajoneuvon eteenpäin suuntautuvaa liikettä. Eläinvetoisissa kulkuneuvoissa on joko aisapari tai yksittäinen keskiaisa. Kummatkin ovat ajoneuvon suuntaisia ja noin eläimen pituisia. Aisaparin välissä eläimen valjaisiin voi kuulua mäkivyö, joka kiinnittyy edestä aisoihin. Eläimen hidastaessa ajoneuvo jatkaa liikettään, jolloin aisat painavat mäkivyön eläimen lautasia vasten, mikä jarruttaa ajoneuvoa. Keskiaisallista ajoneuvoa vetää useimmiten aisan vierille valjastettu eläinpari – tällaisessa valjastuksessa mäkivyö toimii samoin ja kiinnittyy aisan etuosaan joko suoraan tai eläinten länkien kautta. Monieläimisissä valjakoissa johtoeläimet ovat aisojen edessä eivätkä voi siis jarruttaa, mutta ne voidaan joskus valjastaa mäkivöin näön vuoksi.

Kuusivaljakko

Mäkivyö voidaan jättää pois, mikäli eläimen ei tarvitse jarruttaa. Esimerkiksi raviurheilussa käytettävien hyvin kevyiden rattaiden tai kaunoajossa käytettävien kevyiden kärrien kanssa ajoneuvon ja matkustajan paino on niin pieni, että hevonen voi jarruttaa pelkkien mahavyön ja häntävyön avulla. Mäkivyö voidaan jättää pois myös mikäli ajoneuvossa itsessään on riittävä jarrutuslaite; tällaisia ajoneuvoja ovat esimerkiksi suuremmat vaunut ja uudenaikaiset levyjarrulliset ajoneuvot. Mäkivyötä ei myöskään tarvita sellaisten raahattavien kuormien tai laitteiden kanssa, jotka eivät voi liikkua itsestään; tällaisia ovat esimerkiksi aura tai pitkän köyden kanssa vedettävä kanaalilaiva.

Härkäpari kärryn eteen pelkin ikein valjastettuna.

Entisaikaan saatettiin käyttää ylimääräisiä eläimiä nimenomaan jarruttamaan raskasta kuormaa jyrkissä alamäissä. Jarrueläimet valjastettiin mäkivöin kuorman taakse. Erillisiä jarrueläimiä käytetään yhä oltaessa tukkimetsällä hyvin jyrkässä maastossa.

Mäkivyötä ei yleensä käytetä ikeeseen valjastetuilla vetohärillä, koska jarrutukseen riittää ikeen tyypistä riippuen iestä tai mahavyötä vasten painaminen.

Valemäkivyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevyiden aisallisten ajoneuvojen kanssa voidaan valjaisiin lisätä joskus "valemäkivyö" varsinaisen mäkivyön sijaan. Valemäkivyö on poikkisuuntainen hihna, joka kiinnitetään aisojen väliin eläimen taakse. Eläimen hidastaessa tai alamäessä kuljettaessa ajoneuvo painuu eteenpäin, jolloin valemäkivyö painuu eläimen lautasia vasten, jolloin eläin voi hidastaa ajoneuvoa. Valemäkivyötä voidaan käyttää lähinnä hyvin koulutettujen ja rauhallisten eläinten kanssa, koska jos eläin nousee takajaloilleen tai kaatuu, valemäkivyö voi jäädä sen selän päälle. Valemäkivyötä käytetään joskus mäkivyön sijaan, jotta eläimen lautaset eivät jäisi mäkivyön taakse osittain piiloon.[1]

Satulan mäkivyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä kuorma- että ratsueläimillä voidaan käyttää mäkivyötä rintavyön kanssa.

Kuormajuhdat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäkivyö kuormahevosella.

Mäkivyötä voidaan käyttää vakauttamaan kuormahevosen tai muun kantojuhdan kuormasatulaa. Mäkivyö estää tällöin satulaa liukumasta eteenpäin erityisesti alamäkeen kuljettaessa. Lisäksi voidaan käyttää häntävyötä antamaan lisävakautta.

Ratsueläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satula mäkivyöllä ja häntävyöllä. Albrecht Dürer, 1400-luku.

Mäkivyötä käytetään joskus ratsueläimillä - erityisesti muuleilla - samaan tapaan kuin kuormaeläimillä. Muuleilla on usein matala säkä ja tasaisempi selkä kuin hevosilla, minkä vuoksi satula voi helposti liukua alamäessä eteen. Ratsueläimillä käytetään mäkivyön sijaan yleensä häntävyötä.

Kouluttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetoeläimiä koulutetaan yleensä mäkivyöllisillä valjailla ennen ajoneuvon eteen valjastamista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clive Richardson: Driving: the Development and Use of Horse-drawn Vehicles. {{{Julkaisija}}}.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mäkivyö.