Lyömätön Linja Espoossa
Lyömätön Linja Espoossa ry on perustettu vuonna 1979. Vuosina 1979 -2012 yhdistys toimi nimellä Naisten Apu Espoossa ry. Yhdistyksen sääntöjen mukaisena tarkoituksena on auttaa fyysisen ja henkisen väkivallan uhreja, jotka ovat joutuneet lähisuhde- tai perheväkivallan kohteeksi tai todistajaksi, sekä auttaa ja tukea väkivallan tekijöitä, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa lähi- tai perhesuhteessaan. Yhdistys kehittää ja toteuttaa palveluissaan erilaisia toimintatapoja väkivallan uhrien, tekijöiden ja lasten auttamiseen.
Yhdistys on toteuttanut väkivallan uhreille tarkoitettua Turvakotipalvelua vuosina 1983 - 2012[1][2]. Väkivallan tekijöille tarkoitettu Lyömätön Linja aloitettiin Espoossa vuonna 1993. Maahan muuttaneille miehille tarkoitettu, väkivallan katkaisua ja ennaltaehkäisyä tarjoava Miehen Linja aloitettiin vuonna 2005[3].
Lyömätön Linja Espoossa ry:n palveluita rahoittavat pääasiassa Espoon kaupunki ja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus. Erilaisilla kehittämistehtävillä on myös yksittäisiä rahoituksia. Lyömätön Linja Espoossa ry on Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistys[4] ja kuuluu Naisjärjestöjen keskusliittoon[5] sekä pääkaupunkiseudun puhelinauttajiin.
Lyömätön Linja Espoossa ry:n toiminta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Lyömätön Linja on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään tai muissa läheisissä suhteissaan.
- Miehen Linja maahan muuttaneille miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään tai muissa läheisissä suhteissa. Lisäksi Suomeen kototuttavia ja lähisuhde- ja perheväkivaltaa ennaltaehkäiseviä ryhmiä.
- Palveluohjaus on tarkoitettu asiakkaiden läheisille. Sen tarkoituksena on löytää jokaiselle perheenjäsenelle sopiva tukimuoto.
- Kehittämistyö. Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyyn ja katkaisuun liittyvät kehittämishankkeet, usein yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
Lyömätön Linja –palvelun historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lyömätön Linja on perustettu vuonna 1993 Espoossa Raha-automaattiyhdistyksen tuella. Lyömätön Linja toiminnan käynnisti Naisten Apu Espoossa ry (vuodesta 2012 Lyömätön Linja Espoossa ry) osana perheväkivaltaa käsittelevää projektia. Lyömätön Linja oli Suomessa ensimmäinen miehille tarkoitettu väkivaltaa ehkäisevä ja katkaiseva palvelu. Lyömätön Linja on alun perin tarkoitettu miehille, jotka olivat käyttäneet väkivaltaa perheessään tai muussa läheisessä suhteessaan. Historiansa vuoksi Lyömätön Linja on edelleen erikoistunut miestyöhön.
Espoolaisen Lyömätön Linja -palvelun aloitti vuosina 1993 - 1996 Lasse Reijomaa. Vuodesta 1995 Reijomaan opein toimintaa on vienyt eteenpäin nykyinen toiminnanjohtaja Jari Hautamäki. Lyömätön Linja –nimellä väkivaltaa katkaisevaa palvelua toteutetaan myös Helsingissä, jossa sen taustajärjestönä toimii Miessakit ry.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Turvakotiin on hakeutunut ennätysvähän espoolaisia, Länsiväylä 12.5.2011 (Arkistoitu – Internet Archive)
- ↑ Espoon turvakodin ovet pannaan kiinni, Länsiväylä 15.9.2012 (Arkistoitu – Internet Archive)
- ↑ Perheväkivaltaan syyllistyneille maahanmuuttajille apua jatkossakin - Miehen Linjan toiminta laajenee; HS 3.1.2008 (Arkistoitu – Internet Archive)
- ↑ Lyömätön Linja Espoossa ry, Ensi- ja turvakotien liitto / jäsenyhdistykset
- ↑ Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöt vuonna 2013, Naisjärjestöjen Keskusliitto (Arkistoitu – Internet Archive)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Lyömätön Linja Espoossa ry:n kotisivut
- Täällä eivät puhu nyrkit vaan miehet miehille, Länsiväylä 28.3.2012 (Arkistoitu – Internet Archive)
- Välineitä väkivallan ehkäisemiseen, Leppävaara-lehti 29.3.2012
- Apua väkivaltaan ei haeta ajoissa. Studio55.fi 1.4.2013
- Voiko perheväkivallasta päästä eroon? Suhdesoppa 11.4.2013
Palkintoja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kristillinen rauhanpalkinto Lyömätön Linja Espoossa -toiminnalle, Kirkon tiedotuskeskus 29.12.2006 (Arkistoitu – Internet Archive)
- Kettil Bruun -palkinto Jari Hautamäelle 2007 [vanhentunut linkki]
- Talentia palkitsi espoolaisen Lyömättömän Linjan, HS 14.3.2008 (Arkistoitu – Internet Archive)
- Ensimmäisen kansallisen rikoksentorjuntakilpailun kolmen kärkeen sijoittui Espoon Perheväkivalta rikosprosessissa -yhteistyömalli[vanhentunut linkki], Rikoksentorjuntaneuvosto 4.10.2013.
- Miehen työ -palkinto 1998. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta[1]
- ↑ Kenelle Miehen työ 2014 -palkinto? (Arkistoitu – Internet Archive) Tane 9.8.2014, viitattu 12.1.2015.