Lyonel Feininger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lyonel feininger vuonna 1941.

Lyonel Feininger (17. heinäkuuta 187115. tammikuuta 1956) oli saksalais-amerikkalainen taidemaalari. Hänen taiteellisen kiinnostuksensa kohteina olivat varsinkin kaupunkinäkymät ja rakennukset. Tyyliltään hänen maalauksensa ovat persoonallisella tavalla kubistisia.

Feininger syntyi New Yorkissa saksalaisten maahanmuuttajien perheeseen. 16-vuotiaana hän muutti perheensä mukana Saksaan. Feininger toimi taiteilijauransa alkuvaiheessa lähinnä sanomalehtien kuvittajana ja pilapiirtäjänä. Vasta 36-vuotiaana hän alkoi päätoimisesti keskittyä maalaustaiteeseen. Aluksi hänen taiteessaan näkyi aikaisempi pilapiirtäjän ura: ihmishahmot olivat venytettyjä ja muodot liioitellun kulmikkaita. Lyonel Feininger kuului myös Der Blaue Reiter ryhmään.

Vuonna 1911 Feininger tutustui Pariisissa uuteen kubistiseen maalaustyyliin. Myös pariisilaisen Robert Delaunayn taide teki häneen vaikutuksen. Näiden vaikutelmien pohjalta Feininger kehitti oman kubismia muistuttavan tyylisuuntauksen, jota hän kutsui ”prismaismiksi”. Maalausten aiheina olivat enimmäkseen rakennukset. Värienkäyttö oli taitavaa: Feininger onnistui usein luomaan vaikutelman maalauksen sisältä tulevasta valosta. Vuonna 1919 arkkitehti Walter Gropius kutsui Feiningerin opettamaan Weimarin Bauhaus -taidekouluun. Feininger jatkoi Bauhausin opettajana vuoteen 1926 asti, jonka jälkeen hän jatkoi vapaana taiteilijana.

Hitlerin valtaantulon jälkeen modernia ja kokeilevaa taidetta ei enää hyväksytty Saksassa. Myös Feininger luokiteltiin ”rappiotaiteen” edustajaksi. Niinpä Feininger päättikin vuonna 1937 muuttaa takaisin synnyinmaahansa Yhdysvaltoihin. Hän asettui New Yorkiin ja jatkoi taiteilijan uraansa, käyttäen aiheina muun muassa Manhattanin pilvenpiirtäjiä. Feininger kuoli 84-vuotiaana New Yorkissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lyonel Feininger.