Luotsivene

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luotsivene on luotsien erityiskäyttöön varustettu alustyyppi. Suomalaiset luotsiveneet ovat rungoltaan punaisia; ennen niiden keulassa oli merkkinä ympyröity L-kirjain, nykyisin kylkeen on maalattu sana PILOT.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ns. haminalaiskutterin eli luotsien kelirikkoaikana käyttämän aluksen pienoismalli Forum Marinumissa

Alun perin luotsiveneet olivat merikelpoisia purjeveneitä, joiden isopurjeessa oli pystysuuntainen punainen raita merkkinä. Mm. kuuluisa norjalainen Colin Archer -purjevenetyyppi suunniteltiin alun perin luotsiveneeksi: sen piti mahdollisimman merikelpoinen ja kuitenkin ohjattavuudeltaan niin helppo, että luotsien apupoikakin pystyisi tuomaan veneen yksinään turvallisesti rantaan, jos kaikki luotsit joutuisivat jäämään myrskyssä avustettaviin aluksiin.

Konealusten tultua ja ennen muuta liikenteen muututtua ympärivuotiseksi luotsiveneitä alettiin rakentaa teräksestä; tärkeimmäksi tyypiksi muotoutui ns. haminalaiskutteri, joka pystyy toimimaan rankoissakin jääoloissa. Myöhemmin luotsit saivat avovesikautta varten nopeampia lujitemuovirunkoisia ja nopeita Minipilotit-veneitä. Nämä kaksi alustyyppiä hallitsevat edelleen luotsien aluskalustoa; pahinta kelirikkoa varten joillakin luotsiasemilla on hydrokopteri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Merenkulkulaitos
  • Seppo Laurell: Majakat

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]