Lumikola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lujitemuovinen kola talon seinustalla.

Lumikola on lumen siirtämiseen tarkoitettu työväline. Lumikola on matalareunainen yleisimmin 80 cm leveä ja runsaan puoli metriä syvä putkiaisalla työnneltävä siirtolava, joko pelti-, muovi- tai lujitemuovi-rakenteinen (lasikuitua). Osa lumikolista on HD-polyetyleenimuovia tai polypropeenia.[1] Osassa lumikolia kestävyyttä on parannettu metallisella kärkivahvikkeella. Keskikokoinen lumikola vetää 40-60 litraa lunta.[1] Yleisimmin lumikola on käytettynä pienehköillä omakotitalojen pihoilla. Sitä tarvitaan myös esimerkiksi kiekkopelipaikkojen puhdistamiseen ja lumen pudottamiseen katolta.[1]

Lumikolaa työnnetään maassa eteenpäin. Lumi keräytyy kolan lavaan. Vastasatanut lumi on kevyttä kolattavaa, mutta tamppautunut tai märkä lumi vaatii voimia. Kolan käyttö käy raskaaksi myös silloin, kun satanut kerros on vahva ja kola täyttyy hetkessä.

Kolan tyhjennys tapahtuu kääntämällä kola pystyyn putkiaisaa nostamalla. Sen jälkeen polvella voi työntää kolaa eteenpäin samalla kun sitä nostaa maasta ylös. Näin kolassa ollut lumi muodostaa kasan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]