Luettelo vuoden 1983 miehittämättömistä avaruuslennoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo vuoden 1983 miehittämättömistä avaruuslennoista. Vuonna 1983 tehtiin 162 laukaisua, joista vain kaksi epäonnistui.

Onnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen tyyppi Aluksen omistaja Kantoraketti, laukaisupaikka
Tammikuu (12 satelliittia)
12. Kosmos 1428 (Parus #36) Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
19. Kosmos 1429 (Strela-1M #257) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
19. Kosmos 1430 (Strela-1M #258) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
19. Kosmos 1431 (Strela-1M #259) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
19. Kosmos 1432 (Strela-1M #260) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
19. Kosmos 1433 (Strela-1M #261) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
19. Kosmos 1434 (Strela-1M #262) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
19. Kosmos 1435 (Strela-1M #263) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
19. Kosmos 1436 (Strela-1M #264) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
20. Kosmos 1437 (Tselina-D #39) Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
26. IRAS Tiedesatelliitti Hollanti Delta-3910 Vandenberg (yhteislaukaisu)
26. PIX 2 Delta-3910 Vandenberg (yhteislaukaisu)
27. Kosmos 1438 (Zenit-6 #71, Argon #71) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
Helmikuu (11 satelliittia)
2. Kosmos 1439 (Jantar-2K #28, Feniks #28) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
4. CS 2a (Sakura 2a) N-2 Star-37N, Tanegashima
9. NOSS 5-MSD US Navy Atlas-H MSD Vandenberg (yhteislaukaisu)
9. NOSS 5A US Navy Atlas-H MSD Vandenberg (yhteislaukaisu)
9. NOSS 5B US Navy Atlas-H MSD Vandenberg (yhteislaukaisu)
9. NOSS 5C US Navy Atlas-H MSD Vandenberg (yhteislaukaisu)
9. LIPS 2 US Navy Atlas-H MSD Vandenberg (yhteislaukaisu)
10. Kosmos 1440 (Resurs-F1 (17F41) #10) Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Neuvostoliitto Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
16 Kosmos 1441 (Tselina-D #40) Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
20. Astro B (Tenma) ISAS? M-3S Ka
25. Kosmos 1442 (Jantar-4K1 #7, Oktan #7) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
Maaliskuu (12 satelliittia)
2. Kosmos 1443 (TKS #3) Proton-K, Baikonurin kosmodromi LC-200/39
2. Kosmos 1444 (Zenit-6 #72, Argon #72) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
11. Molnija-3 34L Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
12. Ekran 10 (Ekran 18L) Proton-K Blok-DM, Baikonurin kosmodromi
15. Kosmos 1445 (BOR-4 #3, 403) K65M-RB5, Kapustin Jar
16. Molnija-1 56 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
16. Kosmos 1446 (Zenit-6 #73, Argon #73) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
23. Astron 1 Proton-K Blok-D-1, Baikonurin kosmodromi
24. Kosmos 1447 (Nadezhda #2) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
28. NOAA 8 (E) Sääsatelliitti NOAA Atlas-E Star-37S-ISS Vandenberg
30. Kosmos 1448 (Parus #37) Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
31. Kosmos 1449 (Zenit-6 #74, Argon #74) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
Huhtikuu (16 satelliittia)
2. Molnija-1 57 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
4. TDRS 1 Linkkisatelliitti NASA Shuttle, Cape Canaveral (miehitetty laukaisu)
6. Kosmos 1450 (Taifun-1 #15, Vektor #15) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
8. Raduga 12 (Gran 23L) Proton-K Blok-DM, Baikonurin kosmodromi
8. Kosmos 1451 (Zenit-6 #75, Argon #75) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
11. Satcom 1R Delta-3924 CC LC-17B
12. Kosmos 1452 (Strela-2M #31) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
15. KH-8A 30 Vakoilusatelliitti NRO Titan-3(24)B Agena-D Vandenberg
17. Rohini 3 ISRO SLV-3 Sr
19. Kosmos 1453 (Taifun-2 #15) / 22 Romb Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
22. Kosmos 1454 (Jantar-2K #29, Feniks #29) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
23. Kosmos 1455 (Tselina-D #41) Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
25. Kosmos 1456 (US-K #29) Molnija-M (Blok-2BL), Plesetskin kosmodromi
26. Kosmos 1457 (Jantar-4K1 #8, Oktan #8) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
28. GOES 6 Sääsatelliitti NOAA Delta-3914 , Cape Canaveral
28. Kosmos 1458 (Zenit-4MKT #23, Fram #23) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
Toukokuu (12 satelliittia)
6. Kosmos 1459 (Parus #38) Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
6. Kosmos 1460 (Zenit-6 #76, Argon #76) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
7. Kosmos 1461 (US-P #16) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi LC-90
17. Kosmos 1462 (Resurs-F1 (17F41) #11) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
19. Intelsat-5 6 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Atlas-SLV3D Centaur-D1AR, Cape Canaveral
19. Kosmos 1463 (Taifun-1Yu #5, Yug #5) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
20. KH-9 18 SSF-C 7 Titan-34D Va SLC-4E
24. Kosmos 1464 (Parus #39) Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
26. Exosat Tiedesatelliitti (röntgen) ESA Delta-3914 Vandenberg
26. Kosmos 1465 (Taifun-2 #16) / 4 Romb Kosmos-3M Kapustin Jar
26. Kosmos 1466 (Jantar-4K1 #9, Oktan #9) Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
31. Kosmos 1467 (Zenit-6 #77, Argon #77) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
Kesäkuu (19 satelliittia)
2. Venera 15 (4V2 #1) Venus-luotain Neuvostoliitto Proton-K Blok-D-1, Baikonurin kosmodromi
7. Venera 16 (4V2 #2) Venus-luotain Neuvostoliitto Proton-K Blok-D-1, Baikonurin kosmodromi
7. Kosmos 1468 (Resurs-F1 (17F41) #12) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
10. NOSS 6-MSD Atlas-H MSD Vandenberg
10. NOSS 6A Atlas-H MSD Vandenberg
10. NOSS 6B Atlas-H MSD Vandenberg
10. NOSS 6C Atlas-H MSD Vandenberg (yhteislaukaisu)
14. Kosmos 1469 (Zenit-6 #78, Argon #78) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
16. ECS 1 -> Eutelsat-1 F1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Eutelsat Ariane-1 Kourou (yhteislaukaisu)
16. Amsat P3B (Oscar 10, AO 10) Amatöörisatelliitti AMSAT Ariane-1 Kourou (yhteislaukaisu)
18. Anik C2 Tietoliikennesatelliitti Kanada Shuttle, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
18. Palapa B1 [PAM-D] Tietoliikennesatelliitti, GEO Shuttle Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
18. SPAS 01 Shuttle Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
23. HILAT (P83-1) Scout-G1 Vandenberg
23. Kosmos 1470 (Tselina-D #42) Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
28. Galaxy 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO Delta-3920, Cape Canaveral
28. Kosmos 1471 (Jantar-2K #30, Feniks #30) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
30. Horizont 7 (Horizont 17L) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM, Baikonurin kosmodromi
Heinäkuu (19 satelliittia)
1. Prognoz 9 Molnija-M (Blok-SO-L), Baikonurin kosmodromi
5. Kosmos 1472 (Zenit-6 #79, Argon #79) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
6. Kosmos 1473 (Strela-1M #265) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
6. Kosmos 1474 (Strela-1M #266) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
6. Kosmos 1475 (Strela-1M #267) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
6. Kosmos 1477 (Strela-1M #269) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
6. Kosmos 1478 (Strela-1M #270) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
6. Kosmos 1479 (Strela-1M #271) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
6. Kosmos 1480 (Strela-1M #272) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
8. Kosmos 1481 (US-K #30) Molnija-M (Blok-2BL), Plesetskin kosmodromi
13. Kosmos 1482 (Zenit-6 #80, Argon #80) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
14. Navstar 8 (GPS 8) Atlas-E SGS-2 Vandenberg
19. Molnija-1 58 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
20. Kosmos 1483 (Resurs-F1 (17F41) #13) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 1484 (Resurs-OE #1) Vostok-2M, Baikonurin kosmodromi
26. Kosmos 1485 (Zenit-6 #81, Argon #81) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
28. Telstar 301 -> Arabsat 1E Delta-3920 PAM-D , Cape Canaveral
31. Jumpseat 7 Titan-3(34)B Agena-D Vandenberg
Elokuu (15 satelliitti)
3. Kosmos 1486 (Strela-2M #32) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
5. CS 2b (Sakura 2b) N-2 Star-37N Tanegashima
5. Kosmos 1487 (Resurs-F1 (17F41) #14) Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
9. Kosmos 1488 (Zenit-6 #82, Argon #82) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
10. Kosmos 1490 (Uragan #2) Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi(yhteislaukaisu)
10. Kosmos 1491 (Uragan #3) Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi(yhteislaukaisu)
10. Kosmos 1492 (Uragan-GVM #3) Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi(yhteislaukaisu)
10. Kosmos 1489 (Jantar-4K1 #10, Oktan #10) Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
17. Progress 17 Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
19. FSW-0 5 (China 13) CZ-2C Jq
23. Kosmos 1493 (Zenit-6 #83, Argon #83) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
25. Raduga 13 (Gran 24L) Proton-K Blok-DM, Baikonurin kosmodromi
30. Insat 1B Intia Shuttle, Cape Canaveral
30. Molnija-3 32L Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
31. Kosmos 1494 (Taifun-2 #17) / 24 Romb Kosmos-3M KY
Syyskuu (10 satelliittia)
3. Kosmos 1495 (Zenit-4MKT #24, Fram #24) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
7. Kosmos 1496 (Jantar-4K1 #11, Oktan #11) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
8. Satcom 2R Delta-3924 CC LC-17B
9. Kosmos 1497 (Zenit-6 #84, Argon #84) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
14. Kosmos 1498 (Resurs-F1 (17F41) #15) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
17. Kosmos 1499 (Zenit-6 #85, Argon #85) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
22. Galaxy 2 Delta-3920 PAM-D , Cape Canaveral
28. Kosmos 1500 (Okean-OE #1) Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
29. Ekran 11 (Ekran 25L) Proton-K Blok-DM, Baikonurin kosmodromi
30. Kosmos 1501 (Taifun-2 #18) / 24 Romb Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
Lokakuu (10 satelliittia)
5. Kosmos 1502 (Taifun-1Yu #6, Yug #6) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
12. Kosmos 1503 (Strela-2M #33) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
14. Kosmos 1504 (Jantar-4K2 #3, Kobalt #3) Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
19. Intelsat-5 7 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Ariane 1, Kourou
20. Progress 18 Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
21. Kosmos 1505 (Zenit-6 #86, Argon #86) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 1510 (Geo-IK #4, Musson #4) Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
26. Kosmos 1506 (Tsikada #10) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
28. Meteor-2 10 Sääsatelliitti Neuvostoliitto Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
29. Kosmos 1507 (US-P #17) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
Marraskuu (6 satelliittia)
11. Kosmos 1508 (Taifun-1 #16, Vektor #16) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
17. DMSP-5D2 F7 Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö Atlas-E Star-37S-ISS Vandenberg
17. Kosmos 1509 (Zenit-6 #87, Argon #87) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
23. Molnija-1 59 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
30. Horizont 8 (Horizont 18L) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM, Baikonurin kosmodromi
30. Kosmos 1511 (Jantar-4K1 #12, Oktan #12) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
Joulukuu (10 satelliittia)
7. Kosmos 1512 (Zenit-6 #88, Argon #88) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
8. Kosmos 1513 (Parus #40) Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolutusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
14. Kosmos 1514 (Bion #6) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
15. Kosmos 1515 (Tselina-D #43) Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
21. Molnija-3 35L Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
27. Kosmos 1517 (BOR-4 #4, 406) K65M-RB5??, Kapustin Jar
27. Kosmos 1516 (Jantar-1KFT #3, Kometa #3) Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
28. Kosmos 1518 (US-K #31) Molnija-M (Blok-2BL), Plesetskin kosmodromi
29. Kosmos 1519 (Uragan #4) Paikannussatelliitti Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi
29. Kosmos 1520 (Uragan #5) Paikannussatelliitti Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi
29. Kosmos 1521 (Uragan-GVM #4) Paikannussatelliitti Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi (yhteislaukaisu)

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 25.1, Kosmos (1438) (Taifun-2 #14) / 24 Romb, Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
  • 27.9.83 Sojuz-T 10A miehittämätön?, Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 1982
Miehittämätön avaruustoiminta Seuraaja:
Vuosi 1984