Luettelo vuoden 1970 miehittämättömistä avaruuslennoista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuonna 1970 tehtiin noin sata satelliitin tai avaruusluotaimen laukaisua. Japani, Kiina ja Eurooppa ottivat Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton ohella osaa toimintaan.

Onnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen tyyppi Aluksen operaattori Kantoraketti, laukaisupaikka Lähteet
Tammikuu
9. Kosmos 318 (Zenit-2M #7, Hektor #7) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
14. Intelsat-3 6 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Delta-M, Cape Canaveral
14. KH-8A 3 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-3B Agena-D, Vandenberg
15. Kosmos 319 (DS-P1-Yu #29, jossa DS='Dnepropetrovsk Sputnik' ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetsk
16. Kosmos 320 (DS-MO #2) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Kapunsin Jar
20. Kosmos 321 (DS-U2-MG #1) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
21. Kosmos 322 (Zenit-4 #65) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
23. Tiros M (ITOS 1) Sääsatelliitti Yhdysvallat Delta-N6 Vandenberg (yhteislaukaisu)
23. Australis (Oscar 5, A-O-A) Radioamatöörisatelliitti AMSAT, Yhdysvallat Delta-N6 Vandenberg (yhteislaukaisu)
Helmikuu
4. SERT 2 Teknologinen koe, ionipropulsio NASA Thorad-SLV2G Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
10. Kosmos 323 (Zenit-4 #66) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
11. DMSP-5A F1 Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö Thor-LV2F Burner-2, Vandenbergin lentotukikohta
11. Ohsumi (#5) Koesatelliitti, kaukokartoitus ISAS, Japani L-4S, Kanegashima
19. Molnija-1 13 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodomi
27. Kosmos 324 (DS-P1-Yu #30) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
Maaliskuu
4. Kosmos 325 (Zenit-2 #72) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
4. KH-4B 9 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
4. SSF-B 18 Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
10. Dial WIKA CNES Diamant-B, Kourou (yhteislaukaisu)
10. Dial MIKA CNES Diamant-B, Kourou (yhteislaukaisu)
13. Kosmos 326 (Zenit-2 #73) Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat Voskhod, Plesetskin kosmodromi
17. Meteor-1 3 Sääsatelliitti, LEO-rata Neuvostoliitto Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
18. Kosmos 327 (DS-P1-I #8) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
20. NATO 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata NATO Delta-M, Cape Canaveral
27. Kosmos 328 (Zenit-4MK #2, Hermes #) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
Huhtikuu
3. Kosmos 329 (Zenit-2M #8, Hektor #8) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
7. Kosmos 330 (Tselina-O #6) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
8. Kosmos 331 (Zenit-4 #67) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
8. Vela 11 Ydinkoeseurantasatelliitti Los Alamosin kansallinen laboratorio? Titan-3C, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
8. Vela 12 Ydinkoeseurantasatelliitti Los Alamosin kansallinen laboratorio? Titan-3C, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
8. Nimbus 4 Sääsatelliitti Thorad-SLV2G Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
8. Topo 1 (S70-3) Thorad-SLV2G Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
11. Kosmos 332 (Tsiklon #5) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
15. KH-8A 4 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-3B Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
15. Kosmos 333 (Zenit-4M #4, Rotor #4) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
22. Intelsat-3 7 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Delta-M, Cape Canaveral
23. Kosmos 334 (DS-P1-Yu #31) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
23. DFH 1 Tietoliikennesatelliitti Kiinan kansantasavalta Pitkä marssi CZ-1, Jaiquin avaruuskeskus
24. Kosmos 335 (DS-U1-R #1) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Kapustin Jar
25. Kosmos 336 (Strela-1M #1) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 337 (Strela-1M #2) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 338 (Strela-1M #3) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 339 (Strela-1M #4) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 340 (Strela-1M #5) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 341 (Strela-1M #6) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 342 (Strela-1M #7) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 343 (Strela-1M #8) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
28. Meteor-1 4 Sääsatelliitti Neuvostoliitto Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
Toukokuu
12. Kosmos 344 (Zenit-2 #74) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
20. KH-4B 10 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
20. SSF-B 19 NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
20. Kosmos 345 (Zenit-4 #68) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
Kesäkuu
10. Kosmos 346 (Zenit-4 #69) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
12. Kosmos 347 (DS-P1-Yu #33) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Kapustin Jar
13. Kosmos 348 (DS-U2-GK #2) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
17. Kosmos 349 (Zenit-4 #70) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
19. Rhyolite 1 -> Aquacade 1 Tiedustelusatelliitti (radiokuuntelu) NRO, Yhdysvallat Atlas-SLV3A Agena-D, Cape Canaveral
22. Molnija-1 14 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
23. Meteor-1 5 Sääsatelliitti Neuvostoliitto Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
25. KH-8A 5 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-3B Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
26. Kosmos 350 (Zenit-2M #9, Hektor #9) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
27. Kosmos 351 (DS-P1-Yu #34) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
Heinäkuu
7. Kosmos 352 (Zenit-4 #71) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
9. Kosmos 353 (Zenit-2M #10, Hektor #10) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
23. Intelsat-3 8 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Delta-M, Cape Canaveral
23. KH-4B 11 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
28. Kosmos 354 (OGCh #22) R-36-O, Baikonurin kosmodromi
Elokuu
7. Kosmos 355 (Zenit-4 #72) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
7. Interkosmos 3 (DS-U2-IK #1) Kosmos-2, Kapustin Jar
10. Kosmos 356 (DS-U2-MG #2) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
17. Venera 7 (V-70 #1) Venusluotain Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-MVL), Baikonurin kosmodromi
18. KH-8A 6 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-3B Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
19. Skynet 1B Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Englanti? Delta-M, Cape Canaveral
19. Kosmos 357 (DS-P1-Yu #35) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
20. Kosmos 358 Kosmos-3M Plesetskin kosmodromi
22. Kosmos 359 (Venera (8a)) (V-70 #2) Venus-luotain Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-MVL), Baikonur, osittainen epäonnistuminen=?
26. Ferret 15 tieduselusatelliitti NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2G Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
27. Transit-O 19 Paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto Scout-A, Vandenbergin lentotukikohta
29. Kosmos 360 (Zenit-4M #5, Rotor #5) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
Syyskuu
1. Canyon 3 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Atlas-SLV3A Agena-D, Cape Canaveral
3. DMSP-5A F2 sotilaallinen sääsatelliitti, LEO-rata Yhdysvaltain puolustusministeriö Thor-LV2F Burner-2, Vandenbergin lentotukikohta
8. Kosmos 361 (Zenit-4M #6, Rotor #6) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
12. Luna 16 (E-8-5 #6) Kuuluotain Neuvostoliitto Proton-K Blok-D, Baikonurin kosmodromi
16. Kosmos 362 (DS-P1-I #9) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
17. Kosmos 363 (Zenit-2M #11, Hektor #11) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
22. Kosmos 364 (Zenit-4MK #3, Hermes #) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
25. Kosmos 365 (OGCh #23) R-36-O, Baikonurin kosmodromi
29. Molnija-1 15 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodomi
Lokakuu
1. Kosmos 366 (Zenit-2M #12, Hektor #12) Tiedustelusatelliitti, LEOrata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
3. Kosmos 367 (US-A #1) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
8. Kosmos 369 (DS-P1-Yu #36) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
8. Kosmos 368 (Zenit-2M #13, Hektor #13) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
9. OFO 1 Scout-B Wallops Island (yhteislaukaisu)
9. RM 1 Scout-B Wallops Island (yhteislaukaisu)
9. Kosmos 370 (Zenit-4M #7, Rotor #7) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
12. Kosmos 371 (Tsiklon #7) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
14. Interkosmos 4 (DS-U3-IK #2) Kosmos-2, Kapustin Jar
15. Meteor-1 6 Sääsatelliitti Neuvostoliitto Vostok-2M Plesetskin kosmodromi
16. Kosmos 372 (Strela-2M #2) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
20. Zond 8 (L1 13) Neuvostoliitto Proton-K Blok-D, Baikonurin kosmodromi LC-81/23
20. Kosmos 373 (I2M #3) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
23. Kosmos 374 (I2P #4) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
23. KH-8A 7 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-3B Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
30. Kosmos 376 (Zenit-4M #8, Rotor #8) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
30. Kosmos 375 (I2P #5) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
Marraskuu
6. DSP 1 Ennakkovaroitussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain puolustusministeriö Titan-3(23)C, Cape Canaveral, osittainen epäonnistuminen
10. Luna 17 (Lunokhod 1) Kuuluotain ja kuuajokki Neuvostoliitto Proton-K Blok-D, Baikonurin kosmodromi LC-81/23
11. Kosmos 377 (Zenit-2M #14, Hektor #14) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
17. Kosmos 378 (DS-U2-IP #1) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
18. KH-4B 12 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenberg (yhteislaukaisu)
18. SSF-B 20 Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenberg (yhteislaukaisu)
24. Kosmos 380 (DS-P1-Yu #37) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 379 (L3 #1, T2K #1) Sojuz-L, Baikonurin kosmodromi
27. Molnija-1 16 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodomi
Joulukuu
2. Kosmos 381 (Ionofernaja) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
2. Kosmos 382 (L1E 2K) Proton-K, Baikonurin kosmodromi LC-81/23
3. Kosmos 383 (Zenit-4MK #4, Hermes #) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
10. Kosmos 384 (Zenit-2M #15, Hektor #15) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
11. NOAA 1 (ITOS A) Sääsatelliitti NOAA Delta-N6, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
11. CEP 1 Delta-N6, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
12. Kosmos 385 (Tsiklon #8) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
12. Explorer 42 (SAS A) Tiedesatelliitti NASA Scout-B San Marco, Kenia
12. Peole CNES Diamant-B Kourou
15. Kosmos 386 (Zenit-4M #9, Rotor #9) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
16. Kosmos 387 (Tselina-O #7) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
18. Kosmos 389 (Tselina-D #1) Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
18. Kosmos 388 (DS-P1-Yu #38) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
25. Molnija-1 17 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Baikonurin kosmodomi

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 30.1.1970, Kosmos (323a) (DS-P1-I #7), Kosmos-2, Plesetsk
  • 6.2.1970, Kosmos (323b) (E-8-5), Proton-K Blok-D, Baikonur
  • 16.2.1970, Luna (16c)-kuuluotain, Proton-K, Baikonur
  • 22.5.1970, Kosmos (346) (DS-P1-Yu #32) Kosmos-2, Plesetsk
  • 12.6.1970, STV 3, Europa-1, Woomera
  • 27.6.1970 |Kosmos (352) (Strela-2M #1) Kosmos-3M, Plesetsk
  • 21.7.1970, Kosmos (354) (Zenit-4 #(72)), Voskhod, Plesetsk
  • 2.9.1970, Orba (X 2) R-2 Instrument Package, Black Arrow, Woomera. Lieneekö satelliitti vai luotaisraketti?
  • 25.9.1970, SS (1), M-4S, Ka, Japani
  • 30.11.1970, OAO B, Atlas-SLV3C, Centaur-D, Cape Canaveral
  • 23.12.1970, Kosmos (390) (DS-P1-M #1), Kosmos-3M, Plesetsk

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 1969
Miehittämättömät avaruuslennot
1970
Seuraaja:
Vuosi 1971