Luettelo vuoden 1970 miehittämättömistä avaruuslennoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vuonna 1970 tehtiin noin sata satelliitin tai avaruusluotaimen laukaisua. Japani, Kiina ja Eurooppa ottivat Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton ohella osaa toimintaan.

Onnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen tyyppi Aluksen operaattori Kantoraketti, laukaisupaikka Lähteet
Tammikuu
9. Kosmos 318 (Zenit-2M #7, Hektor #7) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
14. Intelsat-3 6 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Delta-M, Cape Canaveral
14. KH-8A 3 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-3B Agena-D, Vandenberg
15. Kosmos 319 (DS-P1-Yu #29, jossa DS='Dnepropetrovsk Sputnik' ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetsk
16. Kosmos 320 (DS-MO #2) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Kapunsin Jar
20. Kosmos 321 (DS-U2-MG #1) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
21. Kosmos 322 (Zenit-4 #65) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
23. Tiros M (ITOS 1) Sääsatelliitti Yhdysvallat Delta-N6 Vandenberg (yhteislaukaisu)
23. Australis (Oscar 5, A-O-A) Radioamatöörisatelliitti AMSAT, Yhdysvallat Delta-N6 Vandenberg (yhteislaukaisu)
Helmikuu
4. SERT 2 Teknologinen koe, ionipropulsio NASA Thorad-SLV2G Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
10. Kosmos 323 (Zenit-4 #66) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
11. DMSP-5A F1 Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö Thor-LV2F Burner-2, Vandenbergin lentotukikohta
11. Ohsumi (#5) Koesatelliitti, kaukokartoitus ISAS, Japani L-4S, Kanegashima
19. Molnija-1 13 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodomi
27. Kosmos 324 (DS-P1-Yu #30) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
Maaliskuu
4. Kosmos 325 (Zenit-2 #72) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
4. KH-4B 9 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
4. SSF-B 18 Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
10. Dial WIKA CNES Diamant-B, Kourou (yhteislaukaisu)
10. Dial MIKA CNES Diamant-B, Kourou (yhteislaukaisu)
13. Kosmos 326 (Zenit-2 #73) Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat Voskhod, Plesetskin kosmodromi
17. Meteor-1 3 Sääsatelliitti, LEO-rata Neuvostoliitto Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
18. Kosmos 327 (DS-P1-I #8) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
20. NATO 1 Tietoliikennesateliitti, GEO-rata NATO Delta-M, Cape Canaveral
27. Kosmos 328 (Zenit-4MK #2, Hermes #) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
Huhtikuu
3. Kosmos 329 (Zenit-2M #8, Hektor #8) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
7. Kosmos 330 (Tselina-O #6) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
8. Kosmos 331 (Zenit-4 #67) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
8. Vela 11 Ydinkoeseurantasatelliitti Los Alamosin kansallinen laboratorio? Titan-3C, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
8. Vela 12 Ydinkoeseurantasatelliitti Los Alamosin kansallinen laboratorio? Titan-3C, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
8. Nimbus 4 Sääsatelliitti Thorad-SLV2G Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
8. Topo 1 (S70-3) Thorad-SLV2G Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
11. Kosmos 332 (Tsiklon #5) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
15. KH-8A 4 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-3B Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
15. Kosmos 333 (Zenit-4M #4, Rotor #4) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
22. Intelsat-3 7 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Delta-M, Cape Canaveral
23. Kosmos 334 (DS-P1-Yu #31) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
23. DFH 1 Tietoliikennesatelliitti Kiinan kansantasavalta Pitkä marssi CZ-1, Jaiquin avaruuskeskus
24. Kosmos 335 (DS-U1-R #1) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Kapustin Jar
25. Kosmos 336 (Strela-1M #1) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 337 (Strela-1M #2) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 338 (Strela-1M #3) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 339 (Strela-1M #4) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 340 (Strela-1M #5) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 341 (Strela-1M #6) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 342 (Strela-1M #7) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
25. Kosmos 343 (Strela-1M #8) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
28. Meteor-1 4 Sääsatelliitti Neuvostoliitto Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
Toukokuu
12. Kosmos 344 (Zenit-2 #74) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
20. KH-4B 10 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
20. SSF-B 19 NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
20. Kosmos 345 (Zenit-4 #68) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
Kesäkuu
10. Kosmos 346 (Zenit-4 #69) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
12. Kosmos 347 (DS-P1-Yu #33) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Kapustin Jar
13. Kosmos 348 (DS-U2-GK #2) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
17. Kosmos 349 (Zenit-4 #70) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
19. Rhyolite 1 -> Aquacade 1 Tiedustelusatelliitti (radiokuuntelu) NRO, Yhdysvallat Atlas-SLV3A Agena-D, Cape Canaveral
22. Molnija-1 14 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
23. Meteor-1 5 Sääsatelliitti Neuvostoliitto Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
25. KH-8A 5 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-3B Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
26. Kosmos 350 (Zenit-2M #9, Hektor #9) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
27. Kosmos 351 (DS-P1-Yu #34) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
Heinäkuu
7. Kosmos 352 (Zenit-4 #71) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
9. Kosmos 353 (Zenit-2M #10, Hektor #10) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
23. Intelsat-3 8 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Delta-M, Cape Canaveral
23. KH-4B 11 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
28. Kosmos 354 (OGCh #22) R-36-O, Baikonurin kosmodromi
Elokuu
7. Kosmos 355 (Zenit-4 #72) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
7. Interkosmos 3 (DS-U2-IK #1) Kosmos-2, Kapustin Jar
10. Kosmos 356 (DS-U2-MG #2) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
17. Venera 7 (V-70 #1) Venusluotain Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-MVL), Baikonurin kosmodromi
18. KH-8A 6 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-3B Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
19. Skynet 1B Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Englanti? Delta-M, Cape Canaveral
19. Kosmos 357 (DS-P1-Yu #35) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
20. Kosmos 358 Kosmos-3M Plesetskin kosmodromi
22. Kosmos 359 (Venera (8a)) (V-70 #2) Venus-luotain Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-MVL), Baikonur, osittainen epäonnistuminen=?
26. Ferret 15 tieduselusatelliitti NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2G Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
27. Transit-O 19 Paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto Scout-A, Vandenbergin lentotukikohta
29. Kosmos 360 (Zenit-4M #5, Rotor #5) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
Syyskuu
1. Canyon 3 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Atlas-SLV3A Agena-D, Cape Canaveral
3. DMSP-5A F2 sotilaallinen sääsatelliitti, LEO-rata Yhdysvaltain puolustusministeriö Thor-LV2F Burner-2, Vandenbergin lentotukikohta
8. Kosmos 361 (Zenit-4M #6, Rotor #6) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
12. Luna 16 (E-8-5 #6) Kuuluotain Neuvostoliitto Proton-K Blok-D, Baikonurin kosmodromi
16. Kosmos 362 (DS-P1-I #9) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
17. Kosmos 363 (Zenit-2M #11, Hektor #11) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
22. Kosmos 364 (Zenit-4MK #3, Hermes #) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
25. Kosmos 365 (OGCh #23) R-36-O, Baikonurin kosmodromi
29. Molnija-1 15 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodomi
Lokakuu
1. Kosmos 366 (Zenit-2M #12, Hektor #12) Tiedustelusatelliitti, LEOrata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
3. Kosmos 367 (US-A #1) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
8. Kosmos 369 (DS-P1-Yu #36) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
8. Kosmos 368 (Zenit-2M #13, Hektor #13) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
9. OFO 1 Scout-B Wallops Island (yhteislaukaisu)
9. RM 1 Scout-B Wallops Island (yhteislaukaisu)
9. Kosmos 370 (Zenit-4M #7, Rotor #7) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
12. Kosmos 371 (Tsiklon #7) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
14. Interkosmos 4 (DS-U3-IK #2) Kosmos-2, Kapustin Jar
15. Meteor-1 6 Sääsatelliitti Neuvostoliitto Vostok-2M Plesetskin kosmodromi
16. Kosmos 372 (Strela-2M #2) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
20. Zond 8 (L1 13) Neuvostoliitto Proton-K Blok-D, Baikonurin kosmodromi LC-81/23
20. Kosmos 373 (I2M #3) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
23. Kosmos 374 (I2P #4) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
23. KH-8A 7 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-3B Agena-D, Vandenbergin lentotukikohta
30. Kosmos 376 (Zenit-4M #8, Rotor #8) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
30. Kosmos 375 (I2P #5) Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
Marraskuu
6. DSP 1 Ennakkovaroitussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain puolustusministeriö Titan-3(23)C, Cape Canaveral, osittainen epäonnistuminen
10. Luna 17 (Lunokhod 1) Kuuluotain ja kuuajokki Neuvostoliitto Proton-K Blok-D, Baikonurin kosmodromi LC-81/23
11. Kosmos 377 (Zenit-2M #14, Hektor #14) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
17. Kosmos 378 (DS-U2-IP #1) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
18. KH-4B 12 Tiedustelusatelliitti NRO, Yhdysvallat Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenberg (yhteislaukaisu)
18. SSF-B 20 Thorad-SLV2H Agena-D, Vandenberg (yhteislaukaisu)
24. Kosmos 380 (DS-P1-Yu #37) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 379 (L3 #1, T2K #1) Sojuz-L, Baikonurin kosmodromi
27. Molnija-1 16 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodomi
Joulukuu
2. Kosmos 381 (Ionofernaja) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
2. Kosmos 382 (L1E 2K) Proton-K, Baikonurin kosmodromi LC-81/23
3. Kosmos 383 (Zenit-4MK #4, Hermes #) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
10. Kosmos 384 (Zenit-2M #15, Hektor #15) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Plesetskin kosmodromi
11. NOAA 1 (ITOS A) Sääsatelliitti NOAA Delta-N6, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
11. CEP 1 Delta-N6, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
12. Kosmos 385 (Tsiklon #8) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
12. Explorer 42 (SAS A) Tiedesatelliitti NASA Scout-B San Marco, Kenia
12. Peole CNES Diamant-B Kourou
15. Kosmos 386 (Zenit-4M #9, Rotor #9) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Voskhod, Baikonurin kosmodromi
16. Kosmos 387 (Tselina-O #7) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
18. Kosmos 389 (Tselina-D #1) Vostok-2M, Plesetskin kosmodromi
18. Kosmos 388 (DS-P1-Yu #38) ASAT-koesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-2, Plesetskin kosmodromi
25. Molnija-1 17 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Baikonurin kosmodomi

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 30.1.1970, Kosmos (323a) (DS-P1-I #7), Kosmos-2, Plesetsk
  • 6.2.1970, Kosmos (323b) (E-8-5), Proton-K Blok-D, Baikonur
  • 16.2.1970, Luna (16c)-kuuluotain, Proton-K, Baikonur
  • 22.5.1970, Kosmos (346) (DS-P1-Yu #32) Kosmos-2, Plesetsk
  • 12.6.1970, STV 3, Europa-1, Woomera
  • 27.6.1970 |Kosmos (352) (Strela-2M #1) Kosmos-3M, Plesetsk
  • 21.7.1970, Kosmos (354) (Zenit-4 #(72)), Voskhod, Plesetsk
  • 2.9.1970, Orba (X 2) R-2 Instrument Package, Black Arrow, Woomera. Lieneekö satelliitti vai luotaisraketti?
  • 25.9.1970, SS (1), M-4S, Ka, Japani
  • 30.11.1970, OAO B, Atlas-SLV3C, Centaur-D, Cape Canaveral
  • 23.12.1970, Kosmos (390) (DS-P1-M #1), Kosmos-3M, Plesetsk

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 1969
Miehittämättömät avaruuslennot
1970
Seuraaja:
Vuosi 1971