Luettelo luonnonmuistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lounais-Häme[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HUOM: Jos samaan suojelupäätökseen on sisältynyt useita kohdetyyppejä, on taulukkoon merkitty siitä useampia rivejä eli oma rivi kullekin kohdetyypille.

Kunta, kylä Tila RN:o Paikkatieto Kuva Kohdetyyppi, kohteen kuvaus
Forssa, Kokko Välimäki 1:23 kuusi, vanha kuusi
Forssa, Linikkala Yli-Heikka 2:190 kuusi, Kaupungin maalla kolme vanhaa ja suurta kuusta
Forssa, Kokko Koivisto 1:20 pähkinäpensas, pähkinäpensas ja vanha niinipuu
Forssa, Kokko Koivisto 1:20 niinipuu, pähkinäpensas ja vanha niinipuu
Forssa, Raitoo Niittymäki 7:2 niinipuu, niinipuuryhmä ja suuri kuusi
Forssa, Raitoo Niittymäki 7:2 kuusi, niinipuuryhmä ja suuri kuusi
Forssa, Matku Kallio 2:62 siirtolohkare
Forssa, Matku Mäkelä 2:3 niinipuu, vanha kuusi ja niinipuuryhmä
Forssa, Matku Mäkelä 2:3 kuusi, vanha kuusi ja niinipuuryhmä
Forssa, Raitoo Peltomäki 7:3 kuusi
Forssa, Raitoo Niittymäki 7:2 kataja
Forssa, Raitoo Peltomäki 7:3 kuusi, kultakuusi
Forssa, Raitoo Niittymäki 7:6 siirtolohkare, siirtolohkare mäyränluolineen
Forssa, Raitoo Niittymäki 7:6 mäyränluola, siirtolohkare mäyränluolineen
Forssa, Matku Kulmala 2:144 kataja
Jokioinen, Latovainio Myllymäki 5:22 mänty, mukuramänty
Jokioinen, Pellilä Mikkola 1:436 kalliohalkeama, kalliohalkeama puroineen (n 2 aaria)
Jokioinen, Pellilä Mikkola 1:436 puro, kalliohalkeama puroineen (n 2 aaria)
Jokioinen, Tammela, Somero Satuli 1:55 siirtolohkare, Satuli RN:o 1:55, Harmaa RN:o 6:4 ja Rajamaa RN:o 1:36 tilojen rajakivenä oleva siirtolohkare, "Satulinkivi" eli vahonkivi
Tammela, Somero, Jokioinen Harmaa 6:4 siirtolohkare, Satuli RN:o 1:55, Harmaa RN:o 6:4 ja Rajamaa RN:o 1:36 tilojen rajakivenä oleva siirtolohkare, "Satulinkivi" eli vahonkivi
Somero, Jokioinen, Tammela Rajamaa 1:36 siirtolohkare, Satuli RN:o 1:55, Harmaa RN:o 6:4 ja Rajamaa RN:o 1:36 tilojen rajakivenä oleva siirtolohkare, "Satulinkivi" eli vahonkivi
Jokioinen Tielaitoksen maalla kuusi, kultakuusi vt. 2:n varrella
Jokioinen, Jänhijoki Päivölä 1:277 mänty, vanha mänty
Jokioinen, Rehtijärvi Raja-Heikkilä 1:113 kataja, puumainen kataja
Humppila, Huhti Mikkola 1:205 siirtolohkare, siirtolohkareryhmä
Humppila, Koivisto Rappukivi 3:77 siirtolohkare, kaksi siirtolohkaretta
Humppila, Huhti Leppälä 3:4 kataja, sypressimäinen kataja
Humppila, Humppila Mikkola 3:58 kuusi, kuusi juuristoineen
Humppila, Humppila Osala 4:22 mänty, vanha mänty ja lehmus
Humppila, Humppila Osala 4:22 lehmus, vanha mänty ja lehmus
Humppila, Murto Kankare 1:25 mänty, vanha mänty
Humppila, Murto Männikkö 2:5 kuusi, purppurakuusi
Humppila, Venäjä Hiukkaharju 1:168 kataja, pilarikataja
Somero, Salkola Metsä-Taustan 1:37 pähkinäpensas
Somero, Härjänoja Uusi-Kauppi 7:4 saarni
Somero, Mäyrämäki Metsä-Mäyrämäen 1:22 Metsä-Mäyrämäen saarni.JPG saarni, saarniryhmä
Somero, Keltiäinen Seppälä 3:6 koivu, suuri koivu ja puumainen kataja
Somero, Keltiäinen Seppälä 3:6 kataja, suuri koivu ja puumainen kataja
Somero, Mäyrämäki Mäyrämäki 1:13 Mäyrämäen vuorijalava.jpg jalava, kaksi vuorijalavaa
Somero, Suojoki Keskitalo 1:34 koivu, suuri riippakoivu
Somero, Salkola Honkola 6:3 mänty
Somero, Pitkäjärvi Kuusisto 1:15 kuusi, pylväsmäinen kuusi
Somero, Lahti Lahti 1:126 kuusi, kuusi ja koivu
Somero, Lahti Lahti 1:126 koivu, kuusi ja koivu
Somero, Pitkäjärvi Alhainen 13:2 Ämmänkuopat, näkymä pohjalta.jpg harjuhauta
Somero, Ollila Mikkola 3:21 lehmus
Somero, Pitkäjärvi Nummela 12:22 kataja, kolme vanhaa katajaa
Somero, Pitkäjärvi Kataja 12:21 kataja
Somero, Pyöli Lehtimäki 3:52 mänty, tuulenpesämänty
Somero, Oinasjärvi Lavianmäki 4:48 kuusi, 6-haarainen kuusi
Somero, Ollila Putinkivi 1:31 pähkinäpensas, pähkinäpensasryhmä
Somero, Ollila Punsa 3:16 kuusi, tuulenpesäkuusi
Somero, Suojoki Alitalo 1:88 kataja, iso kataja
Tammela, Keikkala Siivola 4:2 niinipuu, vanha niinipuu
Tammela, Lunkaa Heinävaho 8:2 koivu, koivuristeymä
Tammela, Porras Rekola 1:33 kuusi, kaksi vanhaa kuusta
Tammela, Torajärvi Torajärvi 1:12 kuusi, kuusi niinipuuta ja kaksi koiranheisipuuta
Tammela, Torajärvi Torajärvi 1:12 koiranheisipuu, kuusi niinipuuta ja kaksi koiranheisipuuta
Tammela, Kytö Kytösalo 4:12 kataja, puumainen kataja
Tammela, Letku Pakola 5:7 lehmus, lehmusryhmä
Tammela, Tammela Myllylä 6:6 kataja, puumainen kataja ja siirtolohkare
Tammela, Tammela Myllylä 6:6 siirtolohkare, puumainen kataja ja siirtolohkare
Tammela, Sukula Jaakkola 9:9 harmaaleppä, liuskalehtinen harmaaleppä
Tammela, Porras Talonen 4:19 kuusi, vanha kuusi "haltijakuusi"
Tammela, Teuro Salmensalo 2:24 kuusi, suuri kuusi
Tammela, Torro Yli-Rekola 5:39 mänty, suuri mänty
Tammela, Hykkilä Alitalo 4:24 mänty, vanha mänty
Tammela, Kaukjärvi Hoppula 9:1 kuusi, lyhytoksainen kuusi
Tammela, Liesjärvi Koivikko 10:20 niinipuu, niinipuuryhmä
Tammela, Letku Haapamäki 3:17 kataja, pylväsmäinen kataja
Tammela, Kytö Perämetsä 2:19 kuusi, pirttikuusi
Tammela, Torro Yli-Pomppu 4:45 mänty, suuri mänty
Tammela, Torro Niittylä 4:16 mänty, mukuramänty
Tammela, Hykkilä Jussila 1:72 kuusi, kuusimuunnos
Tammela, Kallio Kolmikas 3:18 kuusi, mukurakuusi
Tammela, Susikas Perttula 1:62 haapa
Tammela, Häiviä Vanhatalo 1:35 kataja, pylväskataja
Tammela, Torro Karsto 4:22 harmaaleppä, liuskalehtinen harmaaleppä
Tammela, Susikas Liinaharja 2:29 koiranheisipuu
Tammela, Hykkilä Sipilä 3:34 jalava, vuorijalava
Tammela, Tammela Sillanpää 7:17 mänty, tuulenpesämänty
Tammela, Kallio Jaakkola 2:48 kuusi, kuusimuunnos
Tammela, Sukula Tolppa 2:30 kuusi, kultakuusi
Tammela, Kankainen Sieranen 1:74 kuusi, sikermäkuusi ja visakoivu
Tammela, Kankainen Sieranen 1:74 koivu, sikermäkuusi ja visakoivu
Tammela, Porras Talonen 4:45 mänty, kaksi mäntypuuryhmää
Tammela, Hevoniemi Alhomäki 3:182 kataja, pylväskataja
Tammela, Teuro Ylä-Heikkari 4:21 kuusi, tapionpöytäkuusi
Tammela, Liesjärvi Harju 1:33 jalava, kaksi vuorijalavaa
Tammela, Patamo Laurila 2:1 koivu, iso pihakoivu
Tammela, Susikas Lehtola 3:7 siirtolohkare, ns. kauppiaan kivi
Urjala, Kinola Ilola 2:55 mänty, "Ilolan Mänty". Rauhoitettu 31.7.1947, LH:een vanhin luonnomuistomerkki
Urjala, Salmi Kolu 4:61 pähkinäpensas, pähkinäpensaslehto (0.5 ha)
Urjala Salmi Pähkinämäki 4:15 pähkinäpensas, kaksi pähkinäpensasryhmää
Urjala, Ikaala Isotalo 1:66 kuusi
Urjala, Nuutajärvi Metsätila I 1:7 lehmus, vanha lehmus
Urjala, Hakolahti Hiukkamäki 1:23 pähkinäpensas
Urjala, Hakolahti Isotalo 1:45 kuusi, iso kuusi
Urjala, Hakolahti Kytölä 1:22 kuusi, käärmekuusi
Urjala, Nuutajärvi Valajärven kartano 1:2 mänty, mänty sekä järvessä kapealehtisen osmankäämikasvusto
Urjala, Nuutajärvi Valajärven kartano 1:2 osmankäämikasvusto, mänty sekä järvessä kapealehtisen osmankäämikasvusto
Urjala, Annula Käpynen 2:11 kuusi
Urjala, Huhti Ylösmäki 1:16 mänty, vanha mänty
Urjala, Nuutajärvi Raikko 1:6 niinipuu, kolme ryhmää niinipuita
Urjala, Nuutajärvi Raikko 1:6 kuusi, kuusi ja mänty
Urjala, Nuutajärvi Raikko 1:6 mänty, kuusi ja mänty
Urjala, Nuutajärvi Raikko 1:6 kuusi, kolme mukurakuusta
Urjala, Nuutajärvi Viitasaari 1:95 niinipuu, seitsemän niinipuuta
Urjala, Kinola Kylänpää 2:30 raita, kookas raita
Urjala, Kinola Suvikrouvi 2:20 kataja, kaksi katajaa ja kaksihaarainen visakoivu
Urjala, Kinola Suvikrouvi 2:20 koivu, kaksi katajaa ja kaksihaarainen visakoivu
Urjala, Urjala Järvenpää 10:42 siirtolohkare, siirtolohkare jäkälineen
Urjala, Urjala Järvenpää 10:42 jäkäläkasvusto, siirtolohkare jäkälineen
Urjala, Puolimatka Mäntylä I 3:92 mänty
Urjala, Urjala Kangasaho 5:68 siirtolohkare (sormikivi)
Urjala, Kehro Pikku-Hutko 1:45 kuusi, kultakuusi
Urjala, Kehro Hölli 2:30 kataja
Urjala, Kehro Etukotsalo 3:135 kuusi, pihakuusi
Urjala, Nuutajärvi Tauno Raikon maalla kuusi, surukuusi ja kataja
Urjala, Nuutajärvi Tauno Raikon maalla kataja, surukuusi ja kataja
Ypäjä, Ypäjänkylä Myllykylä 1:134 mänty, yhteenkasvaneet 2 mäntyä ja 1 kuusi
Ypäjä, Ypäjänkylä Myllykylä 1:134 kuusi, yhteenkasvaneet 2 mäntyä ja 1 kuusi
Ypäjä, Kartano Heinäsmäki 1:89 kuusi, pylväskuusi
Ypäjä, Palikkala Anttila 2:2 kuusi, riippakuusi
Ypäjä, Palikkala Niittylä 4:21 kallio, rapautumiskuoppainen kallio 84 m2
Ypäjä, Perttula Jaakkola 4:37 mänty, riippuvaoksainen mänty
Ypäjä, Kartano Leppälä 1:170 kuusi, tuulenpesäkuusi

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]