Luettelo ennätyksellisistä eksoplaneetoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli on luettelo ennätyksellisistä eksoplaneetoista (sekä ennätyksellisistä planeettakunnista). Tällä hetkellä tunnetaan varmistetusti 940 eksoplaneettaa ja 726 planeettakuntaa, joista 146:ssa on vähintään kaksi planeettaa.[1] Mahdollisesti löydettyjen eksoplaneettojen määrä on kuitenkin paljon suurempi.[2]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennätykset Maan näkökulmasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matalin pintalämpötila: OGLE-2005-BLG-390Lb. Taiteilijan näkemys.
Pienin eksoplaneetta: Kepler-37b. Taiteilijan näkemys.
Pisin kiertoaika: Fomalhaut b. Taiteilijan näkemys.
Ennätys Tähti Planeetta Numeroarvo Löytövuosi Viitteet
Kaukaisin eksoplaneetta SWEEPS J175853 04 27 700 valovuotta 2006 [3][4]
Lähin eksoplaneetta Proxima Centauri b 4,22 valovuotta 2016 [5]

Fyysiset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennätys Tähti Planeetta Numeroarvo Löytövuosi Viitteet
Matalin pintalämpötila OGLE-2005-BLG-390L b 50 K (−223 °C) 2005 [6][7]
Matalin tiheys WASP-17 b 0,08−0,19 g/cm3 2009 [8]
Korkein pintalämpötila Kepler-70 b 7178 K (6904 °C) 2011 [4]
Korkein tiheys 55 Cancri e 11 g/cm3 2011 [9][10]
Pienin massa Kepler-37 b ≥ 0,01 M 2013 [11]
Pienin säde Kepler-37 b 0,303 R 2013 [11][12]
Suurin säde HAT-P-32 b 2,037 RJ 2011 [13]

Kiertoradan ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennätys Tähti Planeetta Numeroarvo Löytövuosi Viitteet
Eksentrisin kiertorata HD 80606 b 0,9336 2001 [14]
Lyhin kiertoaika (vuosi) Kepler-70 b 5,76 tuntia 2011 [15]
Lyhin kiertorata Kepler-70 b 0,006 AU 2011 [15]
Pisin kiertoaika (vuosi) Fomalhaut b 872 vuotta 2008 [16][17]
Pisin kiertorata 1RXS1609 b 330 AU 2008 [18][19]
Vähiten eksentrinen kiertorata 55 Cancri f 0,0002 2005 [20]

Tähtijärjestelmien ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennätys Tähti Numeroarvo Löytövuosi Viitteet
Eniten planeettoja HD 10180 7 planeettaa 2010 [21][22]
Eniten tähtiä Kepler-64 (1 planeetta löydetty) Neloistähti 2012 [23]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zolotukhin, Ivan: Catalog The Extrasolar Planet Encyclopedia. 23.8.2013. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  2. Kepler: Planet Candidates 14.1.2013. NASA. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  3. Zolotukhin, Ivan: Planet SWEEPS-04 The Extrasolar Planet Encyclopedia. 26.11.2007. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  4. a b HEC: Top 10 Lists of Exoplanets 10.5.2013. Planetary Habitability Laboratory. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  5. Chang, Kenneth: One Star Over, a Planet That Might Be Another Earth New York Times. 24.8.2016. (englanniksi)
  6. Zolotukhin, Ivan: Planet OGLE-05-390L b The Extrasolar Planet Encyclopedia. 12.4.2006. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  7. Exoplanet House of Horrors 29.10.2009. NASA. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  8. Anderson, D. R. et al.: WASP-17b: An ultra-low density planet in a probable retrograde orbit The Astrophysical Journal. 11.8.2011. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
  9. Nummila, Sakari: Uusi ennätys - 55 Cancri e on tihein tunnettu eksoplaneetta Tähdet ja avaruus. 30.4.2011. Viitattu 25.8.2013.
  10. It's an Earth, but not as we know it: Remarkable new find 'holds key' to planet evolution Daily Mail. 2.5.2011. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  11. a b Discovery: Kepler-37b, a planet only slightly larger than the Moon Kepler News. 20.2.2013. NASA. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  12. Kepler-37 System 20.2.2013. NASA. Viitattu 25.8.2013.
  13. Zolotukhin, Ivan: Planet HAT-P-32 b The Extrasolar Planet Encyclopedia. 5.7.2012. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  14. Fossey et al.: Detection of a transit by the planetary companion of HD 80606 (PDF) Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters. 26.2.2009. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  15. a b Zolotukhin, Ivan: Planet KOI-55 b The Extrasolar Planet Encyclopedia. 16.1.2012. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  16. Kalas et al.: Optical Images of an Exosolar Planet 25 Light Years from Earth (PDF) Science. 19.11.2008. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  17. Santavuori, Vesa: Hubble valokuvasi etäisen planeetan Helsingin Sanomat. 14.11.2008. Sanoma. Viitattu 25.8.2013.
  18. Zolotukhin, Ivan: Planet 1RXS1609 b The Extrasolar Planet Encyclopedia. 14.12.2011. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  19. Exoplanet 'circles normal star' BBC News. 15.9.2008. BBC. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  20. Zolotukhin, Ivan: Planet 55 Cnc f The Extrasolar Planet Encyclopedia. 7.6.2011. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  21. Richest Planetary System Discovered 24.8.2010. Euroopan eteläinen observatorio. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  22. HD 10180 -- Star SIMBAD. Centre de données astronomiques de Strasbourg. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)
  23. Schwamb et al.: Planet Hunters: A Transiting Circumbinary Planet in a Quadruple Star System Astrophysics. 12.10.2012. Viitattu 25.8.2013. (englanniksi)