Luettelo Gujaratin pääministereistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gujaratin pääministeri
(Chief minister of Gujarat)
Vijay Rupani.jpg
Nykyinen
7. elokuuta 2016 lähtien
Kauden pituus 5 vuotta
Kotisivut cmogujarat.gov.in/en/

Gujaratin pääministeri Intian Gujaratin osavaltion ministereiden johtaja, jolla on toimeenpanovalta osavaltion asioissa. Pääministerin nimittää virkaansa osavaltion kuvernööri, jolle pääministeri vannoo virkavalan.[1] Jos osavaltiohallitusta ei voida muodostaa, voimaan tulee presidentin hallinto eli tila, jossa keskushallinto ottaa vallan osavaltiosta. Tällöin osavaltiohallitus joko hajotetaan tai sen toiminta lakkautetaan uusiin vaaleihin saakka. Presidentin hallinto voi kestää enintään kuusi kuukautta ellei parlamentti päätä pidentää aikaa.[2]

Pääministeri Virkakausi Puolue
1 Jivraj Narayan Mehta 1. toukokuuta 1960 3. maaliskuuta 1962 Intian kongressipuolue
3. maaliskuuta 1962 19. syyskuuta 1963
2 Balwantrai Mehta 19. syyskuuta 1963 19. syyskuuta 1965
3 Hitendra Kanaiyalal Desai 19. syyskuuta 1965 3. huhtikuuta 1967
3. huhtikuuta 1967 12. toukokuuta 1971 Intian kongressipuolue (O)
(Presidentin hallinto) 13. toukokuuta 1971 17. maaliskuuta 1972 Ei puoluetta
4 Ghanshyam Oza 17. maaliskuuta 1972 17. heinäkuuta 1973 Intian kongressipuolue
5 Chimanbhai Patel 17. heinäkuuta 1973 9. helmikuuta 1974
(Presidentin hallinto) 9. helmikuuta 1974 18. kesäkuuta 1975 Ei puoluetta
6 Babubhai J. Patel 18. kesäkuuta 1975 12. maaliskuuta 1976 Intian kongressipuolue (O)
(Janata Morcha)
(Presidentin hallinto) 12. maaliskuuta 1976 24. joulukuuta 1976 Ei puoluetta
7 Madhav Singh Solanki 24. joulukuuta 1976 10. huhtikuuta 1977 Intian kongressipuolue
(6) Babubhai J. Patel 11. huhtikuuta 1977 17. helmikuuta 1980 Janata
(Presidentin hallinto) 17. helmikuuta 1980 6. kesäkuuta 1980 Ei puoluetta
(7) Madhav Singh Solanki 7. kesäkuuta 1980 10. maaliskuuta 1985 Intian kongressipuolue
11. maaliskuuta 1985 6. heinäkuuta 1985
8 Amarsinh Chaudhary 6. heinäkuuta 1985 9. joulukuuta 1989
(7) Madhav Singh Solanki 10. joulukuuta 1989 3. maaliskuuta 1990
(5) Chimanbhai Patel 4. maaliskuuta 1990 25. lokakuuta 1990 Janata Dal
25. lokakuuta 1990 17. helmikuuta 1994 Janata Dal (Gujarat)
9 Chhabildas Mehta 17. helmikuuta 1994 13. maaliskuuta 1995 Intian kongressipuolue
10 Keshubhai Patel 14. maaliskuuta 1995 21. lokakuuta 1995 Intian kansanpuolue
11 Suresh Mehta 21. lokakuuta 1995 19. syyskuuta 1996
(Presidentin hallinto) 19. syyskuuta 1996 23. lokakuuta 1996 Ei puoluetta
12 Shankersinh Vaghela 23. lokakuuta 1996 27. lokakuuta 1997 Rashtriya Janata Party
13 Dilip Parikh 28. lokakuuta 1997 4. maaliskuuta 1998
(10) Keshubhai Patel 4. maaliskuuta 1998 6. lokakuuta 2001 Intian kansanpuolue
14 Narendra Modi 7. lokakuuta 2001 22. joulukuuta 2002
22. joulukuuta 2002 22. joulukuuta 2007
23. joulukuuta 2007 20. joulukuuta 2012
20. joulukuuta 2012 22. toukokuuta 2014
15 Anandiben Patel 22. toukokuuta 2014 7. elokuuta 2016
16 Vijay Rupani 7. elokuuta 2016 26. joulukuuta 2017
26. joulukuuta 2017 Nykyhetki

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chief Ministers of India: Here's a complete list of current CMs of the country India Today. 17.3.2019. Viitattu 22.8.2019.
  2. Diwanji, Amberish K.: Quide to President's rule Rediff. 15.3.2005. Viitattu 22.8.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]