Ludwig Anzengruber

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ludwig Anzengruber

Ludwig Anzengruber (29. marraskuuta 1839 Alservorstadt, nykyisin osa Wieniä10. joulukuuta 1889 Wien) oli itävaltalainen näytelmä-, romaani- ja novellikirjailija.

Anzengruber menetti isänsä vuonna 1844. Anzengruber keskeytti koulunsa vuonna 1855 ja pääsi harjoittelijaksi kirjakauppaan. Jouduttuaan erotetuksi hän ryhtyi kierteleväksi näyttelijäksi saavuttamatta sen kummempaa menestystä. Hän palasi Wieniin vuonna 1866.

Anzengruberin onni alkoi kääntyä vasta 1870-luvun alussa, jolloin sai kantaesityksensä hänen näytelmänsä Der Pfarrer von Kirchfeld. Hän meni vuonna 1873 naimisiin 16-vuotiaan Adelinde Lipkan kanssa, ja pari sai kolme yhteistä lasta. Myöhemmällä urallaan Anzengruber saavutti menestystä varsinkin näytelmillään, mutta teki myös toimittajantyötä. Hän sairastui 50-vuotispäivänsä kynnyksellä pernaruttoon ja kuoli pari viikkoa myöhemmin verenmyrkytykseen.

Anzengruber käsitteli uskonnollisia ja siveellisiä ristiriitoja realistisissa maalaisnäytelmissä ja wieniläiskappaleissa, joissa ilmenee lempeää hyväntuulisuutta yhtyneenä elämän traagisuuden tuntoon: Der Pfarrer von Kirchfeld, Der Meineidbauer, Das vierte Gebot ja Ein Faustschlag. Näytelmä Heimg’funden. Eine Weihnachts-komödie sai Grillparzerin palkinnon. Romaaneista ja kertomuksista merkittäviä ovat kokoelma Dorfgänge ja varsinkin Der Sternsteinhof. Eine Dorfgeschichte.[1]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Toveri, suomentanut Maila Talvio. Lisänä tekijän elämäkerta, kirjoittanut O. Relander. Otava, 1895.
  • Häpeäpilkku, suomentanut Alpo Noponen. Suomalainen Kustannus-osakeyhtiö Kansa, 1908. Kansan romaanikirjasto 3.
  • Sternsteinin kartano, suomentanut Vera Anttila. Kansa, 1909.
  • Omantunnon mato: 3-näytöksinen (4 kuvaelmaa) kansannäytelmä lauluineen, Kansan lehti, 1909.
  • Raskaan syytöksen alla; Kun on olevinaan liian ovela: kaksi kertomusta, suomentanut L. Soininen. Karisto, 1909.
  • Valapatto: kansannäytelmä kolmessa näytöksessä (Der Meineidbauer), suom. E. Törmänen (käsikirjoitus Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastossa)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anzengruber, Ludwig, Tietosanakirja osa 1, palsta 462, Tietosanakirja Osakeyhtiö 1909 (Projekt Runeberg)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]