Luang Prabang (kaupunki)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Louangphabang (kaupunki))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luang Prabang
ຫຼວງພຣະບາງ
Ilmakuva Luang Prabangista
Ilmakuva Luang Prabangista

Luang Prabang

Koordinaatit: 19°53′N, 102°08′E

Valtio Laos
Provinssi Louangphabang
Väkiluku (2005) 47 510


Louangphabang (tai Luang Prabang) on Louangphabangin provinssin pääkaupunki Laosissa. Se sijaitsee kallioniemekkeellä Nam Khan- ja Mekongjoen yhtymäkohdassa, noin 425 kilometrin päässä Vientianesta pohjoiseen. Kaupungin asukasluku on noin 47 000.lähde? Louangphabang oli muinoin samannimisen kuningaskunnan pääkaupunki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko yhdistyneen Laosin historia alkaa Louangphabangista. 1300-luvulla Lane Xang'in eli "Miljoonien Elefanttien Maan" ensimmäinen hallitsija, kuningas Fa Ngoum valitsi sen valtakuntansa pääkaupungiksi. Fa Ngoum kasvoi Khmer-hovissa Angkorissa, missä hän omaksui buddhalaisen uskonnon. Myöhemmin hän julisti theravada-buddhalaisuuden valtakuntansa viralliseksi uskonnoksi. Kun Fa Ngoum meni naimisiin Khmer-prinsessan kanssa, hän sai morsiamensa isältä, Kambodžan kuninkaalta, lahjaksi mittaamattoman arvokkaan kultaisen Buddhan patsaan, Phra Bangin, josta koko Louangphabangin kaupunki sai nimensä. Phra Bang on edelleen koko Laosin tärkein uskonnollinen symboli. Patsaan kopio on nähtävillä Louangphabangin kuninkaallisessa palatsissa, joka toimii nykyisin museona.

Vaikka pääkaupunki siirrettiin Vientianeen jo 1563, säilyi Louangphabang edelleen kuninkaallisen hovin asuinpaikkana kommunistien valtaantuloon eli vuoteen 1975 saakka. Viimeinen kuningas Savang Vatthana kuoli epäselvissä olosuhteissa ns. uudelleenkoulutusleirillä.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luangphapang nähtynä Mekongjoelta

Kaupungin maamerkki on Phousivuori, mistä näkee hienosti koko kaupungin ja sen ympäristön.

Kaupungin tärkeimpiä nähtyvyyksiä ovat upeat temppelit eli wat'it. Toiminnassa on yli kolmekymmentä temppeliä. Laonkieliselle sanalle wat ei ole tarkkaa käännöstä, sillä se tarkoittaa sekä temppeliä että luostaria. Joka tapauksessa temppelin alueella toimii yleensä aina myös luostari. Edelleen suurin osa laolaisista miehistä elää elämästään jonkun aikaa munkkina. Aikaisemmin luostari oli myös ainoa tie opilliseen sivistykseen.

Tarkan aikataulun mukaan elävät oranssikaapuiset ja kaljupäiset munkit ovat läsnä kaikkialla kaupungissa. Varsinkin keskipäivän jälkeen munkit kulkevat vierailemassa luostarista toiseen.

Kaupungin suurin ja kaunein temppeli on kuninkaiden suojeluksessa ollut Wat Xien Thong. Se rakennettiin jo vuonna 1559. Wat Xien Thongiin kuuluvat rakennukset on huolella entisöity, joitain sivurakennuksia ja elementtejä on lisätty myöhempinä aikoina.

Nykyisen kaupunkikuvan muotoutumiseen ovat vaikuttaneet paljolti myös ranskalaiset. Ranskan siirtomaavaltaa kesti Laosissa vuosina 1886–1954. Ranskan siirtomaavallan aikana uskonnollisissa rakennuksissa noudatettiin edelleen vanhaa Lao-traditiota. Maallisissa rakennuksissa perinteinen Lao-arkkitehtuuri ja ranskalainen siirtomaa-arkkitehtuuri alkoivat vähitellen saada toisiltaan vaikutteita.

Luang Prapangin asema tärkeänä uskonnollisena keskuksena, kuninkaallisen hovin vaikutus, ranskalaisten läsnäolo ja ympäröivä upea luonto sekä myös tietty eristyneisyys ovat muokanneet kaupungista poikkeuksellisen upean kokonaisuuden, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Osoituksena ainutlaatuisuudestaan Louangphabang otettiin mukaan UNESCO:n maailmanperintöluetteloon vuonna 1995.[1]

Louangphabangista käsin voi tehdä retkiä Mekongjokea pitkin. Lähistön suosituimmat nähtävyydet ovat Kuang Sin putoukset sekä Pak Ou -luolat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]