Kadonnut media

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lost media)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kadonnut media (engl. lost media) on termi, jota käytetään mm. kadonneista elokuvista, tv-sarjojen jaksoista ja videopeleistä. Sitä käytetään, jos jotain sisältöä ei ole enää saatavilla joko fyysisesti tai esimerkiksi internetissä.

Eräs kadonneen median etsimiseen erikoistunut sivusto on vuonna 2012 perustettu Lost Media Wiki.[1]

Esimerkkejä kadonneesta mediasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helmikuussa 1976 Margaret Hamilton esiintyi pahana noitana yhdysvaltalaisessa lastenohjelma Seesamtiessä. Hän oli ollut kyseisenä hahmona vuoden 1939 elokuvassa Ihmemaa Oz. Jakso sai kuitenkin huonoa palautetta vanhemmilta, jotka kertoivat heidän lapsiensa pelänneen noitaa. Tämän seurauksena sitä ei esitetty enää, eikä jaksoa nähty lähes neljään vuosikymmeneen. Se kuitenkin ilmestyi nettiin kesäkuussa 2022.[2]
  • Japanilaiset nettikäyttäjät ovat kertoneet nähneensä 1990- ja 2000-luvuilla mainoksen, joka on saanut nimen "Hitogata". Oletetaan että mainoksessa kaksi ihmismäistä, valkoista hahmoa seisoo rautatiellä ja välkkyvät vuorotellen tasoristeyksen varoitusäänen kuuluessa. Tämän jälkeen ääni ja teksti sanovat: "Joka toinen sekunti joku kuolee maapallolla". Tämän takia on teorisoitu, että se olisi ollut opetusvideo tai mainos rautatieturvallisuudesta. Videon olemassaoloa ei ole kuitenkaan koskaan todistettu, eikä mitään siihen liittyvää ole löydetty.lähde?
  • Vuonna 2007 eräs tubettaja julkaisi videon, joka oli klippi huonolaatuisesta lastenohjelmasta.[3]lähde tarkemmin? Sitä ei tunnistettu ja se sai kutsumanimen "Pink Morning Cartoon" ("pinkki aamupiirretty") sen värimaailman takia. Myöhemmin selvisi, että ohjelman oikea nimi oli "TV 8 Kids' Fun Festival" ja että sen luoja, Ella Flowers, oli jo kuollut. Hänen tyttärensä kertoi, että heidän sukulaisensa oli ottanut ohjelman jaksot itselleen, eivätkä he olleet yhteydessä paljoakaan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Lost Media Wiki lostmediawiki.com. Viitattu 24.9.2022.
  2. This 'Sesame Street' Episode That Was Banned for Being “Too Scary” Just Resurfaced Online Mental Floss. 23.6.2022. Viitattu 24.9.2022. (englanniksi)
  3. ”?????”. fi-FI

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]