Locomotion No 1

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Locomotion No 1
Locomotion Tyseley.jpg
Perustiedot
Tyyppi höyryveturi
Liikennöitsijä Stockton and Darlington Railway
Valmistaja Robert Stephenson and Company
Lukumäärä 1
Valmistusvuodet 1825
Hylätty 1841
Museoitu 1857
Tekniset tiedot
Pyörästö 0-4-0

Locomotion No. 1 (alkuperäiseltä nimeltään Active) on varhainen brittiläinen höyryveturi. Veturuin rakensivat George ja Robert Stephenson vuonna 1825 ja se veti ensimmäisen junansa Stockton and Darlington Railwayllä 27. syyskuuta 1825.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Locomotion käytti yksinkertaisesta höyrykattilasta saatavaa höyryä, joilla käytettiin kahta pystyssä olevaa sylinteriä. Sylinterien kiertokanget pyörittivät yläpuolella olevia poikkivarsia, jotka puolestaan pyörittivät pyöriä pystykankien avulla. Se oli yksi ensimmäisista vetureista, joka käytti kiertokankia pyörien pyörittämiseen ketjujen tai rattaiden sijaan.

Säilyttäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1828 veturin höyrykattila räjähti ja veturin kuljettaja kuoli. Veturit kehittyivät nopeasti, joten Locomotion No 1 vanheni melko nopeasti. Se kuitenkin korjattiin räjähdyksen jälkeen ja pysyi liikenteessä vuoteen 1841 asti, jonka jälkeen se muutettiin maamoottoriksi. Vuonna 1857 se museoitiin ja oli näytillä Hopetownin vaunutehtaalla 1880-luvulle asti. Vuodesta 1892 se oli näytillä Darlingtonin päärautatieaseman laiturilla vuoteen 1975 asti. Nykyään se on esillä Darlingtonin rautatiemuseossa, jossa se on lainassa kansalliselta rautatiemuseolta. Lisäksi siitä on toimiva jäjlennös Beamishin museossa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Locomotion No 1