Lituya Bayn megatsunami

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lituya Bayn megatsunami
Tsunamin vaikutukset ovat nähtävissä vuonna 2010 otetussa valokuvassa. Rinteen oikealla puolella kasvillisuus on nuorempaa.
Tsunamin vaikutukset ovat nähtävissä vuonna 2010 otetussa valokuvassa. Rinteen oikealla puolella kasvillisuus on nuorempaa.
Päivämäärä 10. heinäkuuta 1958 UTC
Magnitudi 7,9 (Mw)
Syvyys 35 km
Episentrumin sijainti Lituya Bay, Alaska
Maat, joihin
vaikutukset ulottuivat
Yhdysvallat
Henkilövahingot 5 kuollutta[1]

Lituya Bayn megatsunami oli maanjäristystä seurannut tsunami Alaskan rannikolla 9. heinäkuuta 1958 paikallista aikaa. Sen magnitudi oli 7,9 ja intensiteetti luokkaa XI. Khantaak Islandilla kuoli kolme henkeä, ja kahden kadonneen oletettiin kuolleen heidän huuhtouduttuaan hyökyaallon mukana Lituya Bayssa. Haines-Skagwayn alueella katkesi merenalaisia kaapeleita. Pelicanissa ja Sitkassa raportoitiin lieviä vahinkoja.[1]

Lahdessa tiedetään ennenkin sattuneen vastaavia maanvyöryjä, mutta vuonna 1958 saatiin ensimmäistä kertaa tarkkoja tietoja.lähde?

Järistyksen voima sai lahden reunoilta liikkeelle yli 30 miljoonaa kuutiometriä kiveä. Pudotusta lahteen oli enimmillään noin 900 metriä. Vyöryä seurannut hyökyaalto nousi yli 500 metriin ja tuhosi tieltään kaikki puut ja muun kasvillisuuden. Muita maanvyöryjä havaittiin vielä yli 240 kilometrin päässää järistyksen keskipisteestä.[2]

Lahdessa oli tapahtuma-aikaan kolme kalastusvenettä, joista yksi upposi, mutta sen matkustajat onnistuivat pelastautumaan. Yksi vene ja kaksi siinä ollutta matkustajaa katosi.[2]

  1. a b Coffman, Jerry L; von Hake, Carl A.: Earthquake History of the United States (PDF) United States Department of Commerce/Department of the Interior. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  2. a b Salmela, Jussi: Historian suurin tsunami iski USA:ssa vuonna 1958 – Jättiläisaalto pyyhki kaiken tieltään jopa yli puolen kilometrin korkeudelta Helsingin Sanomat. 30.9.2018. Viitattu 5.10.2018. (englanniksi)