Lippue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lippue on merivoimien joukko-osasto, johon kuuluu 3–6 laivuetta sekä esikunta ja huoltoyksiköt. Lippue vastaa maavoimien prikaatia. Lippuetta suurempi yksikkö on laivasto.

Ratsuväessä lippue (fana) on viitannut perusyksikköä (komppaniaa) suurempaan yksikköön, johon kuului 1500 ja 1600-luvuilla keskimäärin 300 ratsukkoa. Ratsuväen organisaatiouudistuksessa vuonna 1621 lippueet korvattiin pienemmillä komppanioilla ja näiden yhtymiä kutsuttiin eskadrooniksi.

Lippue Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen merivoimat eivät enää käytä lippue-nimitystä, vaan rauhan aikana laivueita sisältävät joukko-osastot ovat meripuolustusalueita, joissa on myös maalla toimivia joukko-osastoja. Nämä ovat Suomenlahden meripuolustusalue ja Saaristomeren meripuolustusalue, joihin kuuluu sekä laivasto- että rannikkojoukkoja. Ne tosin yhdistettiin vuoden 2015 alusta Rannikkolaivastoksi.

Turussa sijainnut merivoimien joukko-osasto tunnettiin 1990-luvulle asti nimellä Laivastolippue (LaivLp). Sen alaisuudessa toimi Helsingin Lippue (HelLp) vuodesta 1961 alkaen.