Lippue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lippue on merivoimien joukko-osasto, johon kuuluu 3–6 laivuetta sekä esikunta ja huoltoyksiköt. Lippue vastaa maavoimien prikaatia. Lippuetta suurempi yksikkö on laivasto. Suomen merivoimissa lippue ei ole enää joukkokokoonpanona käytössä, vaan prikaati-tason joukko-osasto on Rannikkolaivasto.

Ratsuväessä lippue (fana) on viitannut perusyksikköä (komppaniaa) suurempaan yksikköön, johon kuului 1500- ja 1600-luvuilla keskimäärin 300 ratsukkoa. Ratsuväen organisaatiouudistuksessa vuonna 1621 lippueet korvattiin pienemmillä komppanioilla ja näiden yhtymiä kutsuttiin eskadrooniksi.

Lippue Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen merivoimat eivät enää käytä lippue-nimitystä, vaan rauhan aikana laivueita sisältävät joukko-osastot ovat meripuolustusalueita, joissa on myös maalla toimivia joukko-osastoja. Nämä ovat Suomenlahden meripuolustusalue ja Saaristomeren meripuolustusalue, joihin kuuluu sekä laivasto- että rannikkojoukkoja. Ne tosin yhdistettiin vuoden 2015 alusta Rannikkolaivastoksi.

Turussa sijainnut merivoimien joukko-osasto tunnettiin 1990-luvulle asti nimellä Laivastolippue (LaivLp). Sen alaisuudessa toimi Helsingin Lippue (HelLp) vuodesta 1961 alkaen.