Linus linjalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DVD-julkaisun kansikuva.

Linus linjalla (ital. La linea) on italialainen sarjakuva ja TV-piirrossarja. Hahmo syntyi vuonna 1969, ja televisiosarjaa tehtiin vuosina 1971–1986. Piirroshahmon loi pilapiirtäjä Osvaldo Cavandoli (1920–2007) alias Cava. Televisiosarjaa esitettiin alun perin Italian yleisradioyhtiön RAI:n TV-kanavalla, sen jälkeen yli 40 muussa maassa. Sarjaa tehtiin kaikkiaan 90 jaksoa, ja ne ovat lyhyitä, yleensä noin 2½ minuutin mittaisia. Jaksoja esitettiin muun muassa ohjelmiston täytteenä ja mainosten välissä, ja suosion kasvettua niitä esitettiin myös elokuvateattereissa.

Linus linjalla -piirrossarjaa tuotettiin kolme kautta: 1972 (8 jaksoa), 1978 (56 jaksoa) ja 1986 (26 jaksoa). Sarja julkaistiin vuonna 2008 kokonaisuudessaan DVD:llä pohjoismaissa.

Sarjan idea syntyi alun perin vuonna 1969, kun Cavandoli suunnitteli mainoskampanjaa italialaiselle astiatehtaalle. Tuloksena oli isonenäinen piirroshahmo, joka on piirretty yhdellä viivalla siluettina. Hän on osa loputonta viivaa, ja hän kävelee sillä eteenpäin.

Kaksi vuotta myöhemmin oli vuorossa piirrossarja. Sarjassa Linus kohtaa erilaisia esteitä (esimerkiksi viiva päättyy kesken kaiken) ja vaatii tuohtuneena piirtäjältä korjausta tilanteeseen. Hahmon lisäksi kuvassa näkyy ajoittain piirtäjän käsi, kun tämä puuttuu asioihin. Taustaväri muuttuu tunnelman mukaisesti.

Piirrossarjan kaikki ääniroolit esitti Carlo Bonomi. Hän puhui Milanon murretta mahdollisimman epäselvästi, eikä sarjaa tarvitse dubata tai tekstittää. Musiikin sävelsi Franco Godi.

Piirrossarja palkittiin vuonna 1972 Annecyssa ja vuonna 1973 Zagrebissa. Sarjakuvaa on julkaistu useina kirjaversioina.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:La Linea (TV series)