Lindenbaumin lause

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lindenbaumin lause on propositiologiikassa seuraavanlainen: jos on ristiriidaton propositiolausejoukko, niin voidaan laajentaa maksimaalisesti ristiriidattomaksi propositiolausejoukoksi , jolla .

Määritelmä: propositiolausejoukko on maksimaalisesti ristiriidaton, jos on ristiriidaton ja jokainen propositiolausejoukko , jolle pätee ja , on ristiriitainen.

Määritelmä: propositiolausejoukko on ristiriitainen, jos jollakin propositiolauseella .

Olkoon ristiriidaton propositiolausejoukko ja olkoon kaikkien propositiolauseiden joukko . Määritellään joukot induktiivisesti, kun : ja

Induktiolla voidaan osoittaa, että on ristiriidaton kaikilla .

Olkoon .

Väite: ristiriidaton.

Tehdään vastaoletus: on ristiriitainen, joten jollakin propositiolauseella . Nyt on olemassa äärellinen propositiolauseiden joukko siten, että ja . Olkoon kaikilla ja olkoon . Koska , niin , joten on ristiriitainen. Ollaan päädytty ristiriitaan. Täten on ristiriidaton.

Väite: on maksimaalisesti ristiriidaton.

Tehdään vastaoletus: Olkoon on ristiriidaton propositiolausejoukko siten, että , ja , missä . Nyt , joten on ristiriitainen. Koska , niin on ristiriitainen. Ollaan päädytty ristiriitaan. Täten on maksimaalisesti ristiriidaton.

Siis mielivaltaiselle, ristiriidattomalle propositiolausejoukolle on olemassa laajennus, joka on maksimaalisesti ristiriidaton propositiolausejoukko.