Likiverkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Likiverkko (omaverkko, henkilökohtainen verkko, engl. Personal Area Network, PAN) on tiedonsiirtoverkko, jossa henkilökohtaiset elektroniset laitteet voivat kommunikoida keskenään. Tietokone, matkapuhelin, tulostin, kuvanlukija ja muut mahdolliset laitteet voidaan verkottaa keskenään. Näistä puhelinta tai tietokoneen verkkoliitäntää voidaan sitten käyttää yhdyskäytävänä lähiverkkoon tai Internetiin. PAN lyhennettä käytetään myös puhuttaessa Public Access Network (kuten panOulu) -tyyppisistä verkoista.

Verkko voidaan toteuttaa USB-kaapeleilla ja porttitoistimilla, langattomilla Bluetooth-laitteilla, infrapunalla tai FireWire-liitännöillä.

Langaton likiverkko eli WPAN (engl. Wireless Personal Area Network) on verkko, jolla erilaiset verkkolaitteet voidaan yhdistää ilman kaapeleita. Verkon kantama on metristä muutamaan kymmeneen metriin. WPAN on kantomatkaltaan lyhyempi kuin tunnetumpi WLAN-verkko (engl. Wireless Local Area Network). Toisaalta WPAN:in kantomatka on suurempi kuin WBAN-verkon (engl. Wireless Body Area Network). WPAN-termi tarkoittaa IEEE:n 802.15-standardia. Käytännön sovelluksia ovat Bluetooth (IEEE 802.15.1) ja ZigBee (IEEE 802.15.4).

On kehitetty myös ihmisen ihoa tiedonsiirrossa hyväkseen käyttävää teknologiaa. Tämä mahdollistaisi kuvan siirtämisen puhelimesta aurinkolaseihin, jotka toimisivat samalla näyttöinä, sekä sormuksien käyttämisen lähettiminä ja vastaanottimina muihin verkkoihin. Ihon tiedonsiirtokapasiteetiksi on mitattu 10Mb/s.selvennälähde?

Likiverkon konseptin kehitti Thomas Zimmerman ja joukko muita tutkijoita M.I.T:n medialaboratoriossa.